Προγραμματισμός παραστάσεων για τη σεζόν 2015-16 στο θέατρο "Αγγέλων Βήμα"

2005-2015

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Ο Τόπος Συνάντησης Ανατολής-Δύσης ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ άνοιξε την πόρτα του στις 13 Οκτωβρίου 2005 με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Anton Juan, o οποίος έμεινε σε αυτή την θέση μόνο για μερικούς μήνες ακολουθώντας στην συνέχεια σταδιοδρομία σε Αμερικανικό Πανεπιστήμιο. Τον Anton διαδέχθηκε στην θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή ο Κοραής Δαμάτης (2006-2010). Από τότε, μέχρι και σήμερα, η στρατηγική και οι επιλογές του ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ έχουν πέσει στους ώμους της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου.

Αυτό τον Οκτώβρη, το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ κλείνει δέκα χρόνια ζωής.

Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια, έχει παρουσιάσει πάνω από εκατόν πενήντα θεατρικές παραστάσεις, πάνω από εβδομήντα μουσικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις, πάνω από ογδόντα εκθέσεις εικαστικών, δύο διεθνή φεστιβάλ, πέντε πολυήμερα αφιερώματα κοινωνικού ενδιαφέροντος και διάφορες άλλες παράπλευρες εκδηλώσεις καλλιτεχνικού, κοινωνικού, φιλοζωικού και ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος.

Στην διάρκεια αυτών των δέκα ετών, το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, παρά τις αυτονόητα περιορισμένες οικονομικές του δυνατότητες, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα του ως Τόπου Συνάντησης Ανατολής-Δύσης, με τόλμη γνώρισε στο Αθηναϊκό κοινό νέα και άγνωστα έργα και νέους και άγνωστους δημιουργούς και από χώρες θεατρικά παρθένες, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κούβα, το Πακιστάν, η Ινδία, το Ισραήλ, η Νότιος Αφρική κ.ά.

Κατά την πρώτη δεκαετία της ζωής του, το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ έδωσε βήμα σε πολλούς καλλιτέχνες και δημιουργούς στο ξεκίνημά τους, αλλά και φιλοξένησε στο σανίδι του παλαίμαχους καλλιτέχνες που το τίμησαν με το πάτημά τους, κάποτε ακόμη και το τελευταίο…

Αυτά τα δέκα χρόνια, ανεκτίμητη για το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ υπήρξε η παρουσία και η πολύτιμη και παντοειδής συμπαράσταση της φίλης Ρεγγίνας Αργυράκη, καθηγήτριας φιλοσοφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία – εκτός από υπεύθυνη για τα εικαστικά του ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ- είναι ο πολυμαθής, ευφυής και γενναιόδωρος άνθρωπος που είναι πάντα εκεί .

Από πέρσι, το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ καμαρώνει γιατί, μαζί με τη βραβευμένη συγγραφέα Λεία Βιτάλη ως εμπνεύστρια και καλλιτεχνικά υπεύθυνη, πραγματοποιεί ένα παλιό του όνειρο που ήταν η υποστήριξη του Ελληνικού θεατρικού έργου, κρίνοντας ότι η παραγωγή των Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων ήταν πολύ πλουσιότερη από τον ζωτικό χώρο που πραγματικά τής δινόταν στις θεατρικές σκηνές της χώρας. Έτσι, από πέρσι, το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ οργανώνει και στεγάζει το Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου Αιώνα με εμπνεύστρια και καλλιτεχνικά υπεύθυνη τη Λεία Βιτάλη.

Από την καλλιτεχνική περίοδο 2011-12 μέχρι και σήμερα, το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, κατά την κατάρτιση του προγράμματός του, έχει υιοθετήσει την καινοτομία των θεματικών ενοτήτων, την οποία έχει πλέον αναγάγει σε έναν θεσμό με μοναδικότητα στα Ελληνικά (και ίσως όχι μόνο στα Ελληνικά) θεατρικά πράγματα. Έτσι, κάθε χρόνο, το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ επιλέγει μια θεματική ενότητα με γνώμονα την κοινωνία. Με βάση αυτή την θεματική ενότητα, κάνει την η επιλογή των έργων (θεατρικών, αλλά όχι μόνο) που παρουσιάζει κατά την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο. Οι θεματικές ενότητες, τις οποίες το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ επέλεξε και πάνω στις οποίες δούλεψε κατά την πενταετία 2011 έως και 2015 ήταν οι εξής:

1.- Όλοι γύρω από ένα πιάνο, διαπιστώνοντας, καταγράφοντας και μετρώντας την ανάγκη των σημερινών ανθρώπων για συνεύρεση και επιζητώντας την ικανοποίηση αυτής της ανάγκης μέσα από την επιστροφή στην ομαδικότητα.

2.- Η Εξουσία σε Φόντο Ασπρόμαυρο επιχειρώντας μιαν ανατομία στην Εξουσία υπό την ουσιαστική, αλλά και την κωμική, τραγική ή τραγελαφική της διάσταση σε οικογένεια, κοινωνία, πολιτική.

3.- Οι Αιρετικοί αναζητώντας την διαφορετικότητα και το κόστος της για αυτούς που ή την υφίστανται από ανάγκη ή την αποτολμούν από επιλογή.

4.- Noir διαγιγνώσκοντας την ολοένα αυξανόμενη «ξηρασία» στις ανθρώπινες σχέσεις και νιώθοντας την ανάγκη επιστροφής σε αισθητικές, αισθήσεις και πάθη που τόσο λείπουν πια.

Τώρα, για την καλλιτεχνική περίοδο Οκτωβρίου 2015-Ιουνίου 2016, το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ έχει επιλέξει να εργασθεί πάνω στην θεματική ενότητα με τίτλο

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΥΛΩΝ

Στα πλαίσια αυτής της ενότητας, το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ θα επιχειρήσει να αναζητήσει τη σημασία και τις συνέπειες του φύλου μέσα από καλλιτεχνικά έργα που η εξέλιξή τους προσδιορίζεται και η πορεία των ηρώων τους επηρεάζεται από το φύλο τους και από τον ερωτισμό τους ως άξονα και κινητήρια δύναμη.

Τα έργα αυτής της ενότητας συνοπτικά με βάση τους σκηνοθέτες τους είναι:

Η Λίλλυ Μελεμέ θα σκηνοθετήσει για εμάς τη Λούλου του Βέντεκιντ και τον Ορλάντο της Βιρτζίνια Γουλφ σε θεατρική απόδοση της Σάρα Ρουλ.

Ο Δημήτρης Μυλωνάς θα σκηνοθετήσει για το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ τα έργα Διασκεδάζοντας με τον Κύριο Σλόουν του Τζο Όρτον και το Μια Πάπια!Μα Ποια Πάπια;;; του Ντέιβιντ Μάμετ (Αρχικός τίτλος Variations on a Duck)

Ο Μιχάλης Καλαμπόκης θα σκηνοθετήσει για το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ τα έργα Είναι Τρελοί Αυτοί οι Γαλάτες; με γαλλικές φάρσες του 15ου – 16ου αιώνα και το έργο Οι Τσούχτρες του Ντον Νίγκρο

Παράλληλα, φέτος, με τα ίδια κριτήρια, θα φιλοξενήσουμε τις παραστάσεις

Άρωμα του Έρωτα του Θεοδόση Παπαδημητρόπουλου που είναι βασισμένο πάνω στο μυθιστόρημα Άρωμα του Πάτρικ Ζίσκιντ με αναφορές στην αρχαία τραγωδία σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Πολιτάκη

Την παράσταση Χορεύοντας στην Ομίχλη της Αμάντα Γουίτινγκτον από την Ομάδα Γέφυρα σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου

Και από την ίδια ομάδα σε σκηνοθεσία πάλι Λεωνίδα Παπαδόπουλου τον Μικρό Έγιολφ του Ίψεν

‘Ένα ανατρεπτικό έργο του Χρήστου Συριώτη σε σκηνοθεσία του ίδιου με τίτλο «Τι κοιτάτε, ρε;»

Επίσης την διαδραστική κωμωδία «Πού Παν’ τα Τέσσερα» του Μιχαήλ Άνθη σε σκηνοθεσία του ίδιου.

Τέλος, στο φετινό του πρόγραμμα, το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ έχει περιλάβει το συγκλονιστικό έργο του Μανουέλ Πούιγκ Το Φιλί της Γυναίκας-Αράχνη σε ένα διαφορετικό ανέβασμα για τρείς πρωταγωνιστές σε σκηνοθεσία Πάνου Κοκκινόπουλου, ο οποίος επιστρέφει στο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ μετά την επιτυχία που κατέγραψε εδώ με την πρώτη του θεατρική σκηνοθεσία στο έργο FROZEN πριν δυο χρόνια.

Εκτός θεματικής ενότητας, πραγματοποιώντας μια παλιά του επιθυμία, το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, φέτος, φέρνει στην σκηνή του μια παράσταση για την Γενοκτονία του μαρτυρικού Ελληνισμού του Πόντου με το έργο της Φανής Δαλεζίου, «19η Μαΐου»

 

Παρακάτω η αναλυτική παρουσίαση των παραστάσεων με τους συντελεστές τους.

 

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, έτσι και φέτος, το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ προετοιμάζει τέσσερις παραστάσεις εν εξελίξει,

δηλαδή μια σύνθετη μορφή αναλογίων όπου τα κείμενα που διαβάζονται σκηνοθετούνται, διανθίζονται και συνοδεύονται από πρόσθετα στοιχεία, όπως μουσική, τραγούδι, κοστούμια, φωτισμοί.

Σε αυτές τις παραστάσεις εν εξελίξει φέτος περιλαμβάνονται οι εξής:

  • «Ακούστε μάγια της καρδιάς και μάγια της αγάπης» με ερωτικά Ελληνικά δημοτικά τραγούδια για να ξανα-μάθουμε τα ερωτόλογα της γλώσσας μας ριγώντας στους ζωντανούς ήχους του κλαρίνου. Ερμηνεύουν οι: Ελένη Φιλίνη, Νάντια Περιστεροπούλου, Μιχάλης Παναγόπουλος. Κλαρίνο παίζει ο Στέφανος Χρήστου.
  • «Δον Κιχώτης» του Θερβάντες για μια «άλλη» ερμηνεία της θρυλικής σχέσης Δον Κιχώτη- Δουλσινέας σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ. Ερμηνεύουν οι: Γιώργος Κοψιδάς, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Βίκυ Κυριακουλάκου.
  • «Το 10» του Καραγάτση όπου ο Γιώργος Νινιός συνθέτει μουσική και στήνει μπροστά μας έναν ολόκληρο κόσμο ήχων, πόθων, διαστροφής, παρακμής, έρωτα μέσα από τον μικρόκοσμο μιας λαϊκής αυτοσχέδιας «πολυκατοικίας» στον Πειραιά του ’50.
  • «Η Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροϊδη

Ή

  • «Με βούρλισαν τα μάγια σου και ήρτα κατά σένα» με Ελληνικά λαϊκά παραμύθια έρωτα, πίστης, πάθους, μοιχείας, εκδίκησης, αίματος

 

Όμως ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ σημαίνει και μουσική. Φέτος:

Οι κλασικές βραδιές του ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ που όλοι γνωρίζουμε φιλοξενούν τη Ρωξάνη Παπαδημητρίου με τον κύκλο τραγουδιών του Σούμαν με γενικό τίτλο «Η Ζωή και η Αγάπη μιας Γυναίκας (Frauenliebe und Leben)» που παρουσιάζεται σε παράσταση για πρώτη φορά στην Ελλάδα

και τον Πωλ Ζαχαριάδη σε ένα κύκλο τραγουδιών με τίτλο D’ Art et d’ Amour.

Η Σία Κοσκινά και ο Μάριος Στρόφαλης καταφθάνουν με ένα ανατρεπτικό μιούζικαλ τσέπης με τίτλο «Las Vegas», ενώ η Ευδοκία ξαναγυρίζει στο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ με τις δύο εξαιρετικά επιτυχημένες περσινές της παραστάσεις με τους τίτλους «Η Ευδοκία τραγουδάει τη Νύχτα» και «Καρέ της Ντάμας με Ευδοκία» με τραγούδια της Τζένης Βάνου, της Βίκυς Μοσχολιού, της Ρίτας Σακελλαρίου και της Πόλυς Πάνου.

Δείτε αναλυτικά τις παραστάσεις  Εδώ

Προηγούμενο άρθροΔηλώσεις ηθοποιών και συντελεστών από την παρουσίαση των έργων στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών:
Επόμενο άρθροΣεμινάριο Ερμηνευτικής Τεχνικής