Σεμινάριο Ερμηνευτικής Τεχνικής

Performing Techniques Master-Class

ΕΠΑΓΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ «ΑΚΤΙΝΑ»

31 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2015

 

FINGERSIX / © Μαργαρίτα Νικητάκη

 

Το παιχνίδι του ερμηνευτή:

Το σώμα ως μέσο παιγνιώδους σκηνικής επικοινωνίας

Master-class με τη Σοφία Μαυραγάνη και τη Melina Seldes

Η Μελίνα Σέλντες (Melina Seldes) και η Σοφία Μαυραγάνη, ιδρυτικά μέλη του καλλιτεχνικού δικτύου FINGERSIX, συνδυάζουν την έρευνα που έχουν επιτελέσει στο χώρο των παραστατικών τεχνών σε ένα κοινό σεμινάριο ερμηνευτικής τεχνικής, το οποίο εστιάζει στην εξέλιξή μας ως ερμηνευτές μέσω της συνειδητοποίησης και οργάνωσης του τι είμαστε και τι έχουμε: σωματικότητα, επιδεξιότητες, στρατηγικές, δημιουργικότητα.

Στόχος είναι η επίτευξη της μέγιστης ερμηνευτικής δυνατότητας και ικανότητας συνδιαλλαγής στο εδώ και το τώρα με το πιο δημιουργικό, παιγνιώδη και άψογα-εκτελεσμένο τρόπο.

Η πρακτική του σεμιναρίου επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μεθόδων διαχείρισης των εκφραστικών μέσων, στην εκγύμναση της συγκέντρωσης σε συνδυασμό με τη ετοιμότητα, στη σωματική προσαρμοστικότητα, στην ενδυνάμωση της σκηνικής παρουσίας και στην εξέλιξη εργαλείων επικοινωνίας με το θεατή μέσω ανατροπής των αναμενόμενων πρακτικών.

Αυτό που μελετάται είναι το πώς ο ερμηνευτής, “παίζοντας”, γίνεται πιο ορατός, εύπλαστος, διεισδυτικός και δυνατός στο παρόν.

Το σεμινάριο εμπλουτίζει τα σκηνικά εργαλεία των συμμετεχόντων, διεγείρει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, δυναμώνει την αποφασιστικότητα, τη καθαρότητα των σκηνικών προθέσεων, τη δυνατότητα εστίασης και απελευθερώνει τις εν δυνάμει ερμηνευτικές δυνατότητες.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές και αποφοίτους επαγγελματικών σχολών χορού, δραματικών σχολών και θεάτρου καθώς και σε ανθρώπους με εμπειρία στο χώρο των παραστατικών τεχνών και διάθεση ερευνητική.

***

Για τη Σοφία Μαυραγάνη:
Είναι χορογράφος, εκπαιδεύτρια, concept designer. Έχει σπουδάσει χορογραφία/dance making στο ArtEZ University of Arts, Άρνεμ/Ολλανδία (2001-2005) και Oργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων/marketing στo Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1996-2000). Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε ανεξάρτητα θέατρα καθώς και φεστιβάλ (Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Φεστιβάλ Δημητρίων, MIRfestival, ΚΘΒΕ, PARK YOUR ID festival/Mάαστριχτ, DANCE DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL/Χανιά, Θέατρο Απόλλων/Σύρος, Τeatro BELISARIO/Μπουένος Άιρες, Teatro LAGRADE/Mαδρίτη κ.α.). Μαζί με την ομάδα amorphy, σχεδιάζει και διοργανώνει τις βραδιές αυτοσχεδιασμού DoBeDOBEDO με τη συμμετοχή κάθε χρονιά πάνω από 70 καλλιτεχνών. Η εκπαιδευτική της δράση χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία πρωτότυπων εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών μοντέλων (out of order, playfor4, playforPLACE, το οποίο έχει πραγματοποιηθεί σε 13 πόλεις στην Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ωκεανία). Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς καλλιτεχνικού δικτύου FINGERSIX και της ομάδας FINGERSIX/Athens.

 Σχετικά links:
www.sofiamavragani.com
https://playfor4.wordpress.com/playforplace/

Για τη Μελίνα Σέλντες:
Μπουένος Άιρες (1981). Ερμηνεύτρια, dance-maker, ερευνήτρια. Είναι ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική διευθύντρια του espacio LEM, του πρώτου κέντρου για την ανάπτυξη των “moving arts” στο Μπουένος Άιρες και ιδρυτικό μέλος του δικτύου FINGERSIX. Mόνιμη συνεργάτης με τον Βρετανό σκηνοθέτη Angus Balbernie, με την Αργεντίνα χορογράφο Viviana Iasparra και με την ελβετική ομάδα PiccoliProduction. Παραγωγές που συμμετέχει έχουν υποστηριχτεί από Gessneralle-Ζυρίχη, Trafo-Βουδαπέστη, Tobacco Factory Theatre-Μπρίστολ, CCA-Centre for Contemporary Arts-Γλασκόβη, Festival de Danza Contemporánea-Μπουένος Άιρες, Festival Women in transition-Βιέννη, Bios-Αθήνα. Όσον αφορά στην έρευνά της πάνω στις τεχνικές performing, έχει προσκληθεί να διδάξει σε πανεπιστήμια και κέντρα χορού στην Ευρώπη και την Αργεντινή (National University of Arts/Μπουένος Άιρες, Εθνικό Θέατρο Σκωτίας, Dance House/Γλασκόβη, Tanzhaus/Ζυρίχη, Escuela Carmen Senra/Mαδρίτη, HZT/Βερολίνο, K3/Αμβούργο, μεταξύ άλλων). Σπούδασε χορογραφία στο ArtEZ University of Arts (Άρνεμ/Ολλανδία) ενώ το 2007 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Σωματικό Θέατρο στο Royal Holloway University (Λονδίνο/Αγγλία).

Σχετικά links:
http://vimeo.com/50236614
https://www.youtube.com/watch?v=RP9KNwhimWI

***

Δηλώσεις συμμετοχής τηλεφωνικώς είτε μέσω email:
Σοφία Μαυραγάνη
[email protected]
6946607320
 Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετοχών θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ακτίνα»
Καλλιρόης 10, Αθήνα, 11743
Ημερομηνίες & Ώρες:
Σάββατο 31 Οκτωβρίου & Κυριακή 1 Νοεμβρίου | 12.00 – 15.00

Διάρκεια σεμιναρίου:
6 ώρες

 Κόστος συμμετοχής:
50 €

Το σεμινάριο πραγματοποιείται από την Επαγγελματική Σχολή Χορού «ΑΚΤΙΝΑ» σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό δίκτυο FINGERSIX.