Σεμινάρια δημιουργικής γραφής για θέατρο & τηλεόραση & συγγραφής θεάτρου και σεναρίου στον Ιανό

Δια ζώσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και εξ αποστάσεως (e-learning) μαθήματα

Φθινόπωρο λοιπόν, αρχή μιας νέας σεζόν και γιατί όχι, και μιας νέας ενασχόλησης. Κάτι δημιουργικό, ίσως καλλιτεχνικό αλλά και με τεχνική…

Τα Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής του ΙΑΝΟΥ και πιο συγκεκριμένα τα σεμινάρια που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το θέατρο ή το σενάριο ίσως να είναι αυτό που χρειάζεται το Φθινόπωρο του 2020.

Καταξιωμένοι καθηγητές όπως ο Σωτήρης Χατζάκης, ο Νίκος Απειρανθίτης, ο Δημήτρης Κουρούμπαλης διδάσκουν δια ζώσης στην Αθήνα, ο Στρατής Πασχάλης διδάσκει μέσω e-learning ενώ ο Γιάννης Σκαραγκάς διδάσκει δια ζώσης στη Θεσσαλονίκη αλλά και μέσω e-learning.

Μετά το τέλος των σεμιναρίων παρέχεται και βεβαίωση παρακολούθησης.

Ακολουθούν λίγα λόγια για τα Σεμινάρια:

ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΑΘΗΝΑ

  • Συγγραφή θεατρικού έργου

Διδάσκει ο: Σωτήρης Χατζάκης

Οι δομές και οι κώδικες, οι τεχνικές γραφής του θεατρικού κειμένου. Από τη σύλληψη της ιδέας και τη γραφή, μέχρι την πρώτη παράσταση. Ο χώρος, ο χρόνος, τα πρόσωπα, οι συγκρούσεις. Η ιδιαιτερότητα του θεατρικού κειμένου, ο συγχρωτισμός της γραφής με τη θεατρική πράξη.

Το σεμινάριο χωρίζεται στις εξής ενότητες: Κατανόηση των δομών του θεατρικού κειμένου, Συγγραφή από τα μέλη του σεμιναρίου μονολόγων και διαλόγων, Ανάγνωση και διόρθωση (από τον εισηγητή και από την ομάδα) των παραπάνω κειμένων, Επιβεβαίωση των κειμένων στην πράξη, όπου η συγγραφή συναντά την υποκριτική, Διορθώσεις επί της υποκριτικής σύμφωνα με τα κείμενα των μελών της ομάδας, Οριστική διαμόρφωση των κειμένων.

Περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ: https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/product/4984

 

  • Σενάριο: Γράφοντας για την τηλεόραση

Διδάσκει ο: Νίκος Απειρανθίτης

Το να μπορείς να σκέφτεσαι με εικόνες, άλλοι λένε πως είναι χάρισμα και άλλοι πως είναι απλά, ένας τρόπος σκέψης. Το να μπορείς να καταγράφεις αυτές τις εικόνες που σκέφτεσαι με μορφή ιστορίας και να τις μεταφέρεις με λέξεις στο χαρτί, ασφαλώς και χρειάζεται κάποια τεχνική, άρα, υπόκειται σε κανόνες. Το να μπορείς να συνδυάσεις όλα τα παραπάνω όμως, είναι σίγουρα μια τέχνη : η τέχνη του σεναριογράφου. [...]

Στο σεμινάριο καλύπτονται όλες οι πτυχές της δουλειάς που κάνει ένας σεναριογράφος της τηλεόρασης. Ξεκινώντας από τα βασικά της σεναριακής γραφής, τη μορφολογία του σεναρίου και το ξεδίπλωμα της ιστορίας μέσα από τα πιο διαδεδομένα αφηγηματικά μοντέλα, σας δίνει έναν οδηγό βήμα προς βήμα για τη δημιουργία μιας τηλεοπτικής σειράς, όσον αφορά στη δομή και στην ανθρωπογεωγραφία των ηρώων της, αλλά και στις στρατηγικές που χρειάζεται να ακολουθηθούν ώστε να υπάρχει το επιδιωκόμενο καλό αποτέλεσμα, τόσο στο χτίσιμο των σκηνών, όσο και στον τρόπο που διαρθρώνεται ο τηλεοπτικός διάλογος. Μέσα από παραδείγματα, μελέτες περίπτωσης και ασκήσεις, παρουσιάζονται όλα τα format μυθοπλασίας με τα οποία δουλεύει σήμερα η τηλεόραση, η μεθοδολογία που απαιτείται για να φτιαχτεί η Βίβλος μιας τηλεοπτικής σειράς και όλα τα απαραίτητα θεωρητικά και πρακτικά εργαλεία για να γράψεις (και να ξαναγράψεις) το πρώτο επεισόδιο και τους χαρακτήρες, περνώντας έτσι, από το προσχέδιό σου, σε μια ολοκληρωμένη πρόταση. [...]

Περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ: https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/product/6650

 

  • Διασκευή πεζού για σενάριο & παράσταση

Διδάσκει ο: Δημήτρης Κουρούμπαλης

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα περιηγηθούμε σε πεζά κείμενα τα οποία φέρουν θεμελιώδεις ιδέες, απόψεις και νοήματα και θα προσπαθήσουμε να τους δώσουμε τη ζωή που περιμένει κανείς να δει σε μια παράσταση, σε μια ταινία ή σε ένα τηλεοπτικό επεισόδιο.

Σκοπός του μαθήματος είναι να ερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους το πεζό κείμενο, είτε αυτό είναι μυθιστόρημα, είτε δοκίμιο, είτε ακόμα και ποίημα, μετατρέπεται αρχικά σε σενάριο ή θεατρικό κείμενο, που στη συνέχεια θα ερμηνευτεί από τον ηθοποιό. Εντοπίζουμε τη θεατρικότητα στον αφηγηματικό λόγο και μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε μέσα στο κείμενο τα σημεία που έχουν δραματουργικό ενδιαφέρον. [...]

Σε κάθε συνάντηση οι συμμετέχοντες θα καλούνται να κάνουν γραπτές ασκήσεις σχετικές με την ύλη που έχει παρουσιαστεί στην παράδοση. Οι ασκήσεις θα είναι σύντομες διαλογικές φόρμες, μικρές αφηγηματικές παράγραφοι, επεξεργασία κειμένου και θα παρουσιάζονται από τους συμμετέχοντες στην αίθουσα διδασκαλίας. [...]

Περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ: https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/product/5472

 

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ (E-LEARNING)

  • Θεατρική διασκευή (ΝΕΟ)

Διδάσκει ο: Στρατής Πασχάλης

Δέκα εξ αποστάσεως συναντήσεις με αφορμή τον θεατρικό λόγο και με βάση τη διασκευή της λογοτεχνίας για το θέατρο.

Στο θεωρητικό μέρος των συναντήσεων, μέσα από δέκα κείμενα, θα δοθούν στους Συμμετέχοντες πληροφορίες και κλειδιά σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά του λόγου και της γραφής στο θέατρο, με επίκεντρο το θέμα, γενικότερα, της θεατρικής διασκευής, και ειδικότερα, εκείνης που αφορά τη μεταφορά της λογοτεχνίας στο θέατρο.

Στο πρακτικό μέρος, οι Συμμετέχοντες θα εφαρμόσουν τα δεδομένα του θεωρητικού μέρους σε εβδομαδιαίες ασκήσεις μετατροπής μικρών πεζών, λογοτεχνικών και μη, μίας ή δύο σελίδων, σε ολοκληρωμένες θεατρικές σκηνές ή και ολοκληρωμένα πολύ μικρά μονόπρακτα. Οι ασκήσεις θα σχολιάζονται με παρατηρήσεις από τον εισηγητή.

Δέκα συναντήσεις για μια γενική γνώση και εμπειρία σχετική με τον θεατρικό λόγο και τη διασκευή.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/product/6758

 

  • Σενάριο: Θεωρία και τεχνικές

Διδάσκει ο: Γιάννης Σκαραγκάς

Τα εξ αποστάσεως μαθήματα σεναρίου εστιάζουν στην εισαγωγή και εμβάθυνση σε βασικά θέματα θεωρίας και τεχνικής στο κινηματογραφικό και τηλεοπτικό σενάριο. Ο εκπαιδευτικός κύκλος συνδυάζει μια σειρά από βίντεο, σημειώσεις και εφαρμογές, καθώς και την προγραμματισμένη επαφή με τον καθηγητή. Ο χαρακτήρας των μαθημάτων είναι περισσότερο θεωρητικός και λιγότερο εργαστηριακός, δεν απαιτείται δηλαδή η υποβολή τελικής εργασίας.

Το μάθημα απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε εκείνους που ενδιαφέρονται να επεξεργαστούν και να αναπτύξουν κάποια συγκεκριμένη ιδέα. [...]

Εκτός από την εμβάθυνση στο θεωρητικό κομμάτι που αποτελεί τη βάση, οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με ορισμένες ασκήσεις και εφαρμογές με αφορμή τόσο τις παραδόσεις όσο και τις απορίες τους. Θα υπάρχει το περιθώριο να επικοινωνούν ηλεκτρονικά με τον καθηγητή σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, με ερωτήσεις και τις απαραίτητες κατευθύνσεις.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/product/5100

ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Θέατρο: Η γραφή στη σκηνή

Διδάσκει ο: Γιάννης Σκαραγκάς

Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός κύκλος έχει εργαστηριακό χαρακτήρα. Αποσκοπεί στην ανάλυση μιας σειράς δραματολογικών εργαλείων που έχουν να κάνουν με το θεατρικό κείμενο, αλλά συγχρόνως στοχεύει στη δημιουργία και συγγραφή κειμένων με την καθοδήγηση του καθηγητή. [...]

Ο κύκλος απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να δουλέψουν πάνω σε δικά τους κείμενα, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τη θεωρητική ανάλυση και την εμβάθυνση στο πεδίο της μυθοπλασίας στο θέατρο. Το κάθε μάθημα θα συνδυάζει τη θεωρία και την ανάλυση των θεμάτων με την εφαρμογή τους, είτε με ασκήσεις είτε με καθοδήγηση στο εξατομικευμένο υλικό του κάθε συμμετέχοντα.

Περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ: https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/product/5468

  • Σενάριο: Σενάριο και τεχνικές

Διδάσκει ο: Γιάννης Σκαραγκάς

Ο εκπαιδευτικός κύκλος του σεναρίου έχει εργαστηριακό χαρακτήρα. Το μάθημα εστιάζει στις τεχνικές, που σχετίζονται με το κινηματογραφικό και τηλεοπτικό σενάριο και καλύπτει ζητήματα σύνθεσης, δομής, ύφους και δραματουργίας—αλλά και την εφαρμογή τους.

Εκτός από το κομμάτι της θεωρίας, το μάθημα βασίζεται σε μια εντατική διαδικασία παραγωγής, που προσαρμόζεται στο ρυθμό και τα ενδιαφέροντα του κάθε συμμετέχοντα. Ο εργαστηριακός χαρακτήρας σημαίνει επίσης την υποβολή τελικής εργασίας για όσους ενδιαφέρονται για αξιολόγηση και ανάλυση της δουλειάς τους.

Το μάθημα απευθύνεται τόσο σε αυτούς που έχουν καταπιαστεί με τη σεναριακή φόρμα στο παρελθόν, όσο και σε εκείνους που ενδιαφέρονται για μια λεπτομερή εισαγωγή στη θεωρία και τις τεχνικές του επαγγελματικού σεναρίου. [...]

Περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ: https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/product/5099

Τα μαθήματα ξεκινούν από τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου και οι εγγραφές ξεκίνησαν.

Η παρουσίαση των σεμιναρίων της Αθήνας θα μεταδοθεί τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, στις 18:00, ενώ της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, στις 18:00, μέσω Livestreaming από το κανάλι του ΙΑΝΟY στο Youtube.

**Δίνοντας τη μέγιστη σημασία στην προστασία της υγείας των συμμετεχόντων στα σεμινάριά μας, όπως και των διδασκόντων σε αυτά, σε περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας δεν επιτρέψουν τη διά ζώσης διδασκαλία, έχουμε ετοιμάσει αντι-covid τμήματα, όπου η διδασκαλία θα γίνεται με φυσικό τρόπο μέσω της πλατφόρμας zoom, τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες.

Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα Σεμινάρια του ΙΑΝΟΥ μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.ianos-seminaria.gr/el/main/index

Προηγούμενο άρθροΥποβολή αιτημάτων από διοργανωτές εκδηλώσεων για το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού
Επόμενο άρθροΗ “μικρή ακαδημία” συνεχίζει… Με υποτροφίες και Τμήμα Σκηνοθεσίας