Συνέντευξη με τον Ηλία Μαζιώτη για την παράσταση «Αγριόπαπια»

image1Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Πες μας λίγα λόγια για το ρόλο σου.
Ο ρόλος, που ενσαρκώνω είναι ο ρόλος του Γκρέγκερς Βέρλε. Είναι ένας ρόλος σύμβολο για το έργο, καθώς είναι και αυτός, που κινεί τα νήματα και καθοδηγεί τους χαρακτήρες άθελα του σε μια τραγωδία. Είναι ιδεαλιστής και έρχεται να αποκαλύψει αλήθειες, που γνωρίζει στο φτωχικό σπίτι της οικογένειας Έκνταλ για το παρελθόν των ηρώων. Φυσικά τη δική του οπτική δεν ασπάζονται οι καθημερινοί άνθρωποι της οικογένειας και τα πράγματα περιπλέκονται. Πιστεύει σ' έναν ιδανικό κόσμο βασισμένο σε αληθινές σχέσεις. Έχει μεγαλώσει, όμως, διαφορετικά από τους υπόλοιπους ήρωες και είναι πιο κακομαθημένος, έτσι δεν μπορεί να δει τα πράγματα από την άλλη πλευρά και η βοήθεια, που νόμιζε πως θα προσφέρει αποδεικνύεται εγκληματική.

Ποια η συνάφεια του έργου με την εποχή μας;
Το έργο είναι από τα πιο διαχρονικά έργα του Ίψεν, καθότι διαπραγματεύεται ένα θέμα, το οποίο θα αφορά πάντα τους ανθρώπους. Πρόκειται για το ζωτικό ψεύδος. Το ζωτικό ψεύδος είναι τα κατά συνθήκη ψέματα, που λέμε στον εαυτό μας για να αντέξουμε την πεζή πραγματικότητα. Ένα παραμύθι, που δημιουργούμε για να αντιμετωπίσουμε τη φθορά της καθημερινότητας. Όλοι οι άνθρωποι άλλοι σε μεγαλύτερο, άλλοι σε μικρότερο βαθμό δημιουργούν ζωτικά ψέματα, για να μπορέσουν να ζήσουν λίγο πιο ευτυχισμένοι. Λίγοι άνθρωποι αντέχουν την αλήθεια. Έτσι λοιπόν στον καθένα δίνουμε όση αλήθεια αντέχει για να πορευτεί στη ζωή. Σίγουρα πρέπει να υπάρχει κάποιο μέτρο σε όλο αυτό, διότι η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

image1(1)

Ο λόγος που αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός;
Δεν είναι κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Απλά με θυμάμαι από μικρό να λέω πως θέλω να γίνω ηθοποιός. Αποφάσισα να ακολουθήσω τη φωνή μέσα μου, λοιπόν, και να το τολμήσω. Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι όπως τα ονειρεύεσαι μικρός, αλλά αξίζει να το προσπαθήσεις. Ένας λόγος, ίσως, είναι πως ο κόσμος του θεάτρου και του σινεμά μου φαίνεται μαγικός και θα ήθελα να είμαι μέσα σ αυτή την μαγεία. Μου αρέσει η ιδέα πως κάποιος ταξιδεύει με την ιστορία σου και για δυο ώρες προσφέρεις ιστορίες και μαγεία στο κοινό. Για μένα εκεί κρίνεται και η επιτυχία ενός ηθοποιού, δηλαδή στο κατά πόσο μπορεί να πάρει και τον άλλον μαζί του στην ιστορία και να κάνει το κοινό να περάσει ευχάριστα και να ξεχαστεί.

Ποιες αντιξοότητες έχεις συναντήσει στη μέχρι τώρα πορεία σου στο επάγγελμα αυτό;
Δυστυχώς δεν είναι λίγες. Οι συνθήκες δεν είναι πάντα ιδανικές και τα πράγματα έχουν αλλάξει. Κάποτε έψαχνες για δουλειά μια φορά τον χρόνο και τώρα ψάχνεις κάθε τρεις μήνες. Όταν είσαι νέος δε γνωρίζεις ποιος είναι πραγματικός επαγγελματίας στον χώρο και μπορεί να βρεθείς σε συνεργασίες για να φτιάξεις ένα καλό βιογραφικό, που τελικά δε θα σου βγουν σε καλό. Μπορεί να μη βγάλεις χρήματα ή και να κανείς μήνες πρόβα και τελικά η παράσταση να μην ανεβεί ποτέ, όπως μου συνέβη και πρόσφατα. Πολλοί ποντάρουν στην ανάγκη του ηθοποιού να παίξει και τον εκμεταλλεύονται, σίγουρα όμως με τον καιρό μπορείς να αξιολογήσεις καλύτερα με ποιον πρέπει να συνεργαστείς, διότι έρχεται η πείρα. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, η δουλειά σκληρή και τα χρήματα δυστυχώς πολύ λίγα, όλα αυτά είναι αντιξοότητες, που συναντούν οι νέοι ηθοποιοί και μόνο έτσι καταφέρνεις να φτάσεις στον στόχο σου. Εκεί κρίνεται το πόσο το θέλεις και με επιμονή και υπομονή όλα  πιστεύω θα πάνε καλά.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ