Συνέντευξη με την ηθοποιό Μαρίτα Ρίτζι για την παράσταση «Delete»

Επιμέλεια συνέντευξης: Στέλλα Ορφανίδη

H υπερδραστήρια Μαρίτα Ρίτζι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μου για συνέντευξη για λίγη ώρα που κατάφερε να ξεκλέψει ανάμεσα σε πρόβες, γυρίσματα και επαγγελματικές συναντήσεις. Η Μαρίτα είναι πάνω απ' όλα…γυναίκα. Είναι όμως και μια καταξιωμένη ηθοποιός με πεδίο δράσης το θέατρο, τον κινηματογράφο αλλά και την τηλεόραση, που έχει στο ενεργητικό της συνεργασίες οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στο ελληνικό κοινό. Παρ' όλα αυτά έχει υπάρξει η πρώτη (και η μόνη) Ελληνίδα κασκαντέρ (!) και πιο πρόσφατα ,εκτός από τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τελεί χρέη σκηνοθέτη και θεατρικού συγγραφέα της τελευταίας της δουλειάς, του “Delete”, το οποίο διανύει πλέον την τρίτη σεζόν παραστάσεων. Μιλήσαμε λοιπόν για τις σκέψεις και τα συναισθήματα της πάνω σ’ αυτό της το εγχείρημα που, σε πείσμα των καιρών, με το κέφι και το μπρίο που τη χαρακτηρίζει θα το βγάλει πάλι στο σανίδι!

Υπήρξαν δυσκολίες στο στήσιμο μιας θεατρικής παραγωγής και μάλιστα για τρίτη συνεχή χρονιά;
Σε κάθε μεγάλο εγχείρημα οι δυσκολίες είναι αναμενόμενες. Η αλήθεια είναι ότι η κρίση έχει επηρεάσει πολύ τον ελληνικό λαό και κατ' επέκταση το θεατρικό κοινό. Εγώ όμως πίστεψα σε εμένα και τους συνεργάτες που διάλεξα πολύ προσεκτικά, δουλέψαμε με κέφι και επιμονή ώρες επί ωρών και αν κρίνω από την ανταπόκριση του κόσμου το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Εξάλλου, όσες και να είναι οι δυσκολίες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, αυτό που δίνει χαρά και κίνητρο στο δημιουργό είναι το χειροκρότημα όταν πέσει η αυλαία.

Έχουν γίνει αλλαγές στην αρχική σύνθεση της παράστασης;
Φυσικά. Το θέατρο διαφέρει από τον κινηματογράφο σ αυτό το κομμάτι, είναι ρευστό, αεικίνητο. Η μια μέρα παράστασης μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη. Είναι κάτι το αναπόφευκτο αλλά ταυτόχρονα θεμιτό και καλοδεχούμενο. Αφουγκράζομαι πάντα τις αντιδράσεις των θεατών και κάνω κατά καιρούς τις ανάλογες αλλαγές. Φέτος έχω τη μεγάλη χαρά να έχω στο σύνολο και τη Μαρία Ιωαννίδου, μια πολύ αξιόλογη ηθοποιό και καλή φίλη. Θα βάλει λοιπόν κι αυτή με τη σειρά της το προσωπικό της “λιθαράκι” στο ρόλο και κατ' επέκταση στο χαρακτήρα της παράστασης.

Πείτε μου λίγα λόγια για την πλοκή του έργου. Τι ακριβώς αφορά το Delete;
H Μάγκυ, γνωστή και καταξιωμένη ηθοποιός, γνωρίζει τον Ανδρέα, έναν Σωματοφύλακα υψηλών προσώπων. Μέσα από το Facebook θα ζήσουν τον απόλυτο έρωτα. Θα ονειρευτούν, θα ταξιδέψουν, θα φλερτάρουν με την αλήθεια και το ψέμα. Κρυμμένα μυστικά, διλήμματα και μεγάλες αποφάσεις. Πάντρεψα λοιπόν μια ερωτική ιστορία με τη σύχρονη ζωή στα χρόνια του Internet…

Έκδηλο λοιπόν το ερωτικό στοιχείο στο έργο σας! Συμπεριλαμβάνονται και προσωπικά σας βιώματα μέσα σ' αυτό;
Κάθε καλλιτέχνης πάντα βάζει και λίγο από τον εαυτό του στο έργο του. Εξάλλου, δεν μπορώ να πω ότι έχει λείψει από τη ζωή μου το πάθος και τα θυελλώδη συναισθήματα! (γέλια) Η συγκεκριμένη δουλειά είναι προϊόν μυθοπλασίας αλλά περιέχει βεβαίως και ψήγματα από την αλήθεια μου, όπως και όλα τα δημιουργήματά μου άλλωστε.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο του θεάτρου;
Θα του έλεγα αυτό που λέω πάντα στα νέα παιδιά που παλεύουν για μια θέση στο χώρο. Η δουλειά αυτή θέλει πάθος, αφοσίωση και πάνω απ' όλα πείσμα. Πείσμα και πίστη στον εαυτό σου, γιατί όσες αναποδιές και δυσκολίες και να συναντήσεις, στο τέλος του δρόμου υπάρχει πάντα η αγάπη του κοινού και αυτό σε αποζημιώνει για όλα!

Αν λοιπόν το ενδιαφέρον σας έχει κεντριστεί όσο και το δικό μου, δεν έχετε άλλο παρά να παρακολουθήστε το «Delete», κάθε Δευτέρα στις 21:00 στο θέατρο «Λύχνος Τέχνης & Πολιτισμού» (Ιερά Οδός 59 και Χαλκιδικής 83, Γκάζι). Θα σας δω εκεί!

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ