Συνέντευξη με τον Γιώργο Παπαπαύλου για την παράσταση «Συλλέκτης»

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Τι είναι αυτό που σου κέντρισε το ενδιαφέρον στο ρόλο?
Ο Φρέντερικ που υποδύομαι έχει τόσο σκοτεινές πλευρές και είναι τόσο διατεθειμένος να τις αποκαλύψει που αυτό από μόνο του τον κάνει απολύτως ενδιαφέροντα ρόλο. Αν και ο ίδιος δεν γνωρίζει τα σκοτάδια του ή μάλλον δεν θεωρεί αυτές τις πλευρές σκοτεινές. Βέβαια ακόμα και αυτά τα σκοτάδια έχουν πολλές ερμηνείες. Είναι τελικά σκοτάδια? Είναι μια άλλη ερμηνεία της πραγματικότητας? Τι είναι σωστό? Τι δεν είναι? Ποιος φυλακίζει και ποιος φυλακίζεται τελικά? Χιλιάδες ερωτήματα χωρίς απάντηση. Αυτή η πολυπλοκότητα κάνει τον ρόλο ενδιαφέροντα.

Έχεις κοινά στοιχεία με το χαρακτήρα που ερμηνεύεις? 
Πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να θέλει όλα να είναι τακτοποιημένα,τέλεια. Να γίνονται τα πράγματα όπως ακριβώς τα έχω σκεφτεί. Αυτό είναι κάτι κοινό που έχω με τον Φρέντ. Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν έχω μάθει να ζω έξω από το κοινωνικό σύνολο και τους κανόνες του. Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν είχα τα χρήματα και τον χρόνο. Δεν ξέρω σε τι ακρότητες θα είχα προβεί.

Ποια είναι τα μηνύματα που περνάει το έργο για την κοινωνία?
Το έργο είναι μια κριτική στην κοινωνία. Ρωτάει ευθέως τον θεατή πόσες εγκληματικές πράξεις θα έκανες αν είχες τα μέσα να το κάνεις. Οι κοινωνίες είναι μήτρες στερεοτύπων διακρίσεων και μιμήσεων. Τι συμβαίνει στον άνθρωπο όταν απεκδυθεί τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του? Ίσως κάποιο τέρας βγει στη επιφάνεια. Πόσο βίαιοι μπορούμε να γίνουμε όταν μας δοθούν τα μέσα να το κάνουμε. Υπάρχει η βία που συνειδητοποιούμε ακαριαία και η βία που την εισπράττουμε σιωπηλά πολλές φόρες χωρίς να το καταλαβαίνουμε και μετά ξεσπά άγαρμπα, φαινομενικά αναίτια.

Πως ήταν η συνεργασία σου με τον Ένκε Φεζολάρι?
Με τον Ένκε συνεννοούμαστε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό.Με σέβεται και τον σέβομαι και υπάρχει απόλυτη αποδοχή και θαυμασμός και από τους 2 μας. Είναι μαχητής και του βγάζω το καπέλο.

Πες μας πως κρίνεις, εσύ προσωπικά, τη μέχρι τώρα πορεία σου στο θέατρο?
Ειλικρινά δεν ξέρω τι να απαντήσω. Να είμαστε καλά να σου απαντήσω σε 50 χρόνια.

Πληροφορίες για την παράστασηΕδώ