Συνέντευξη με τη καλλιτεχνική διευθύντρια στην ομάδα "Μικρός Νότος" Χρύσα Διαμαντοπούλου για την παράσταση "O Ραφτάκος των λέξεων"

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Μιλήστε μας για το ρόλο σας ως καλλιτεχνική διευθύντρια στην ομάδα "Μικρός Νότος"
Μια καπετάνισσα σε ένα βαρκάκι με πανιά. Με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης στην κακοκαιρία, απολαμβάνω τη μπουνάτσα διαλέγοντας λιμάνια που θα πιάσει το βαρκάκι μας. Απεραντοσύνη, δέος, ψυχή, εμμονή και υπομονή. Αποφάσεις καθημερινές για αλλαγή ή διατήρηση πορείας, μοναξιά στο τιμόνι αλλά και συντροφικότητα στην ανάπαυλα του ταξιδιού.

Ποια νοήματα επιχειρείτε να περάσετε στα μικρά παιδιά με τη φετινή παράσταση;
Αγάπη και μιλιά αυτά ζεσταίνουν την καρδιά… λέει ο Ραφτάκος μας. Γιατί είναι οι λέξεις αυτές που ζεσταίνουν, δροσίζουν και παρηγορούν κάθε καρδιά.

Ο Ραφτάκος των λέξεων του Αντώνη Παπαθεοδούλου είναι ένα παραμύθι σύγχρονο, που με συγκίνησε από την πρώτη στιγμή που το διάβασα… Φέρει μία ποιότητα από παραμύθια του παπού και της γιαγιάς. Είναι ένα παραμύθι για τη δύναμη των λέξεων, για την επικοινωνία που χάνεται μπροστά σε οθόνες ή από τον φρενήρη ρυθμό που έχει αποκτήσει η καθημερινότητά μας.

Ο Ραφτάκος των λέξεων είναι για εμένα η γιαγιά μου η Χρυσούλα Ελληνιάδη, Πολίτισσα μοδίστρα, που έραβε με αγάπη, μεράκι και αληθινή έμπνευση για όποιον το είχε ανάγκη.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται το παιδικό θέατρο στην Ελλάδα;  
Αν μη τι άλλο υπάρχει πλουραλισμός. Πολλές και ενδιαφέρουσες παραστάσεις από εξαιρετικές ομάδες αλλά και μεγάλη απογοήτευση από παραστάσεις με πολύ χαμηλή ποιότητα δουλειάς. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν δύσκολο έργο προκειμένου να ανακαλύψουν τους θησαυρούς και να ξεφύγουν από τις παγίδες.

Τι επίδραση έχει το θέατρο στα παιδιά;
Από την εμπειρία μου ως μητέρα και εμψυχώτρια-ηθοποιός μπορώ να πω μεγάλη. Γι’ αυτό και μεγάλη είναι η ευθύνη που νιώθω κάθε φορά που ξεκινάμε τη δημιουργία μία νέας παράστασης.

Στη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος χτίζουμε παραστάσεις με απόλυτο σεβασμό στην παιδική ηλικία, όπου το παιδί βρίσκεται στο κέντρο της δουλειάς μας. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα καλλιτεχνικό πλαίσιο ασφαλές μέσα στο οποίο το παιδί θα έρθει σε επαφή με την λαϊκή μας παράδοση και τις υψηλές αξίες της αλλά και με τη σύγχρονη γραφή, με τη μουσική, θα ανακαλύψει πράγματα που το αφορούν, θα μπορέσει να εκφραστεί ουσιαστικά ενώ παράλληλα θα ψυχαγωγηθεί.

Ένα παιδί είναι φορέας κοινωνικών αναπαραστάσεων, καθώς επηρεάζεται από το πλαίσιο του χώρου και του χρόνου στο οποίο μεγαλώνει. Η οικογένεια, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, ο τόπος, το κράτος, η παιδεία, η κοινωνία είναι φορείς που διαμορφώνουν το συγκεκριμένο περιβάλλον στο οποίο κάθε παιδί αναπτύσσεται. Ένας συνεχής διάλογος ανάμεσα σε αυτούς τους φορείς, ένας εκ των οποίων είναι και το θέατρο, διαμορφώνει τελικά τον μελλοντικό θεατή και τον μελλοντικό πολίτη.

Γνωρίζουμε επίσης πως τα παραμύθια αναπτύσσουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη των παιδιών ενώ καλλιεργούνται υψηλές αξίες συμβάλλοντας στην ηθική και πνευματική ανάπτυξή τους. Τα παραμύθια βοηθούν στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού, ενώ ενισχύεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση του, συμβάλλοντας στην ομαλή αναπτυξιακή του πορεία στην ενηλικίωση.

Κάθε παράσταση της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος είναι στα αλήθεια μοναδική! Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι αγνά, γεμάτα φροντίδα, γνώση και εμπειρία. Στις παραστάσεις μας που είναι επί της ουσίας διαδραστικές, δεν καταργείται μόνο ο τέταρτος τοίχος, αλλά χωρίς την ενεργή συμμετοχή των παιδιών η παράσταση δεν μπορεί να λειτουργήσει και να προχωρήσει! Έτσι στην παράστασή μας Ο ΡΑΦΤΑΚΟΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ μικροί και μεγάλοι, με τη βοήθεια των ηθοποιών, τραγουδούν, χορεύουν, γελούν με την καρδιά τους, μιλούν για τη δύναμη των λέξεων -σε διάδραση και διαδραστικά παιχνίδια σχεδιασμένα από την φιλόλογο και ειδικευμένη στο θέατρο στην Εκπαίδευση Φλώρα Σπύρου-, και ψυχαγωγούνται αλλά και ανακαλύπτουν, έναν κόσμο ακέραιο, καθαρό, δίκαιο, που τείνει να ξεχαστεί.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

 

Χρύσα Διαμαντοπούλου

Καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος

Πτυχιούχος στην Ψυχολογία (Πανεπιστήμιο Αθηνών), αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Αθηνών κι έκανε το μεταπτυχιακό της στο Λονδίνο στη RADA (2001-2002), στη σκηνοθεσία θεάτρου. Το 2014 ολοκλήρωσε το διετές σεμινάριο στο Εργαστήρι Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Δούλεψε στο θέατρο ως υπεύθυνη παραγωγής, ως ηθοποιός και ως βοηθός σκηνοθέτις με τους Γιώργο Μιχαηλίδη, Τάσο Μπαντή, Βικο Ναχμία, Κώστα Καζάκο, Τάσο Ράτζο, Βίκτωρα Αρδίττη κ.ά, με πολλά ΔΗΠΕΘΕ, με το ΚΘΒΕ και στο ελεύθερο θέατρο.

Το 2012 ίδρυσε τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, που υλοποιεί δράσεις για παιδιά.

Η ομάδα Μικρός Νότος έχει στο ενεργητικό της 7 παραστάσεις: την Μυλωνού, το Αισώπου Κόμιξ!τον Κουκουμπλήτο Γύρω Γύρω μήνες, το Αισώπου …φίλοι, το Το πιο γλυκό ψωμί και τη νέα μας παράσταση Ο Ραφτάκος των Λέξεων.

 

Προηγούμενο άρθροΣεμινάριο υποκριτικής με τη Κατερίνα Ζαχαριουδάκη
Επόμενο άρθροΚριτική για την παράσταση "Masterclass"