Συνέντευξη με τη Μαίρη Χήναρη για την παράσταση "Γαμήλιο εμβατήριο"

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Η σπουδαία ηθοποιός Μαίρη Χήναρη πρωταγωνιστεί ως μητέρα στο Γαμήλιο Εμβατήριο του Άγγελου Τερζάκη, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη στο Σύγχρονο Θέατρο, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9μμ.

Πως ακούγεται σήμερα ο, πρωτοποριακός για την εποχή του, λόγος του Άγγελου Τερζάκη;
Ο πρωτοποριακός λόγος δεν παλιώνει ποτέ στο πέρασμα του χρόνου.Αντέχει σε όλες τις εποχές και είναι πάντα ευπρόσδεκτος.

Ερμηνεύετε έναν συγκλονιστικό ρόλο, στοιχειωμένο απο σπουδαίες θεατρίνες στο παρελθόν. Εσείς ποια στοιχεία του επιλέξατε να φωτίσετε περισσότερο;
Το ότι ο ρόλος ερμηνεύτηκε από ηθοποιούς- θρύλους ανεβάζει την αξία του.Η μάνα είναι η γυναίκα που υπέστη την κοινωνική καταπίεση από τις λανθασμένες αντιλήψεις μιας εποχής και υιοθετώντας τις χωρίς να τις αμφισβητεί ,αναπαράγει το ίδιο μοντέλο γυναίκας στις κόρες της.Είναι ένας ρόλος στην κόψη του ξυραφιού,είναι θύμα και θύτης μαζί.

Τις καταστάσεις που περιγράφει στο έργο, έτυχε ποτέ να τις συναντήσετε στη ζωή σας;
Τις έχω ακούσει σε διηγήσεις προηγούμενων γενεών.Στο σήμερα υπάρχουν καταστάσεις εγκλωβισμού κοινωνικών ομάδων,όπως και άτομα σε αδιέξοδα που προκύπτουν από ακραίες συντηρητικές αντιλήψεις,παρόμοιες με αυτές που γράφει ο Τερζάκης

Πιστεύετε πως άλλαξε κάτι επί της ουσίας στη θέση της γυναίκας στην οικογενεια, την εργασία και την κοινωνία;
Πολλά έχουν αλλάξει.Σήμερα η γυναίκα διεκδικεί  μία ισότιμη θέση με τον άνδρα -στην εκπαίδευση,την εργασία,την οικογένεια,την κοινωνία-και σε ένα μεγάλο βαθμό την έχει πετύχει.

 

Με ποια γεύση αισθάνεστε ότι βγαίνει ο θεατης από την παράσταση;
Αυτό δεν το ξέρω, πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους.Θα ήθελα όμως -και ελπίζω να το πετύχαμε-να τον έχει αγγίξει το έργο μας,και να τον ωθήσει σε μία εκ νέου ανάγνωση των σπουδαίων συγγραφέων μας,που μέσα από τα έργα τους μας γνωρίζουν μία Ελλάδα που σήμερα θεωρούμε πώς έχουμε αφήσει πίσω μας-χωρίς να το έχουμε κατορθώσει όμως.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ
Προηγούμενο άρθροΤρεις παραγωγές/συμπαραγωγές της Στέγης στις δέκα καλύτερες παραστάσεις χορού στην Αγγλία το 2018
Επόμενο άρθρο«Έφυγε» η ηθοποιός Μαριάννα Τόλη