Συνέντευξη με τη σκηνοθέτιδα Αγνή Χιώτη για την παράσταση "6"

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Ποιοι είναι οι λόγοι που κάποιος πρέπει να δει τη παράσταση «6»;
Δεν πρέπει κάποιος να την δει. Οι λόγοι που ίσως να κάνουν κάποιον να θέλει να τη δει είναι γιατί πραγματεύεται την αλήθεια και τη θέση της στη ζωή μας και στις σχέσεις μας. Με αφορμή το έργο του Πιραντέλλο μιλήσαμε μέσα από την παράσταση μας για τις διαφορετικές οπτικές γωνίες και για την υποκειμενικότητα με την οποία αντιλαμβανόμαστε και διαχειρισζομαστε τα πάντα στη ζωή μας.

Με ποια ή ποιο ήρωα της παράστασης ταυτίζεστε και γιατί;
Σε όλους τους χαρακτήρες βρίσκω στοιχεία μου . Εξάλλου έχοντας κάνει τη διασκευή είναι σαν να είναι ένα δικό μου δημιούργημα άρα σαφώς με όλους τους ήρωες θα έχω κάποια μικρή ταύτισή . Πιστεύω ότι εν δυνάμει οι άνθρωποι είμαστε η μπορούμε να γίνουμε  τα πάντα οπότε σε στιγμές ταυτίζομαι με όλους.

Μιλάμε για μια κωμωδία με δραματικές κορυφώσεις ή για ένα δράμα με κωμικές πτυχές;
Το θέατρο είναι βγαλμένο από τη ζωή. Όπως και στη ζωή μέσα στην χαρά υπάρχουν εντάσεις η μέσα στη λύπη βρίσκεις πάντα μια χαραμάδα αισιοδοξίας έτσι και στο θέατρο δεν μπορεί παρά να υπάρχει αυτή η διακύμανση. Προσωπικά αγαπώ πολύ να υπάρχει αυτή η ποικιλία των συναισθημάτων. Μου είναι οικείο.

Η βασική σας δουλειά είναι η σκηνοθεσία, πως πρόεκυψε η διασκευή του συγκεκριμένου θεατρικού;
Η βασική μου δουλειά είναι η υποκριτική. Η σκηνοθεσία προέκυψε μέσα από μια χρόνια τριβή μου με αυτήν από τις παραστάσεις στις οποίες ήμουν βοηθός σκηνοθέτη . Όσο για τη διασκευή ,η συγγραφή είναι μεγάλη μου αγάπη από πολύ μικρή. Με θυμάμαι πάντα με ένα  τετράδιο και ένα στυλό. Κρατάω ημερολόγιο, γράφω στίχους ,γράφω γράμματα στους δικούς μου ανθρώπους. Εκφράζομαι πολύ μέσα από το γραπτό λόγο . Οπότε έχοντας ως έμπνευση το  έργο του Πιραντέλλο το διασκεύασα προσπαθώντας να μεταφέρω στο κείμενο τη δική μου ανάγνωση.

 

Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με το θέατρο;
Μεγαλώνοντας πιστεύω ότι κάποια πράγματα και κάποιες καταστάσεις στη ζωή μας δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε . Συμβαίνουν γιατί ήταν να συμβούν . Αυτό συμβαίνει και με κάποιες συναντήσεις μας . Είναι σαν να μας περιμένουν. Σαν να ήταν εκεί από πάντα. Με το θέατρο ασχολήθηκα από πολύ μικρή . Σαν να ήταν να συμβεί.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Θα σκηνοθετήσω μια παράσταση βασισμένη στον  Ερωτόκριτο στην  οποία θα βλέπουμε την ιστορία από την πλευρά της Αρετούσας σε μια μίνι περιοδεία. Επίσης για την καλοκαιρινή περίοδο ετοιμάζουμε κάποια live που θα παρουσιάζονται σε κήπους και σε ταράτσες στην Αθήνα.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

Προηγούμενο άρθροΗ Μαίρη Ξένου είναι «Νέο Αίμα»
Επόμενο άρθροΕργαστήρια στα πλαίσια του 2ου SKG Bridges Uprising Art & Culture Festival