Συνέντευξη με την Ιωάννα Τζίκα για την παράσταση "Εκατό λέξεις για το χιόνι"

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Πρόκειται για μια παράσταση με κεντρικό θέμα την απώλεια;
Η απώλεια είναι η αφορμή. Η Ρόρυ, η έφηβη ηρωίδα του έργου, αντιδρά σχεδόν ενστικτωδώς στον ξαφνικό θάνατο του μπαμπά της και αποφασίζει να πάει τις στάχτες του στο άγριο αρκτικό τοπίο του Βόρειου Πόλου. Το κεντρικό θέμα είναι το ταξίδι και συγκεκριμένα το ταξίδι σε έναν τόπο μέχρι πρότινος αχαρτογράφητο, όπως αχαρτογράφητος είναι για όλους μας ο θάνατος. Η απώλεια είναι η κινητήριος δύναμη που την σπρώχνει να φύγει, αλλά τελικά αυτό που συμβαίνει πάνω στη σκηνή είναι μια διασκεδαστική προσπάθεια συμφιλίωσης με τη ζωή και το νόημά της.

Αν θέλεις να γνωρίσεις τον εαυτό σου, κανονίζεις ένα ταξίδι «μαζί του»;
Όχι μόνο ένα, πολλά και συνεχόμενα. Δε γίνεται αλλιώς, νομίζω. Τα οφείλεις στον εαυτό σου τα ταξίδια. Τα κυριολεκτικά αλλά και τα άλλα, του μυαλού. Είμαστε κομμάτι της φύσης και η φύση βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, οπότε μάλλον καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της αν θέλουμε να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε σε κάθε επίπεδο.

Θεωρείς τον μονόλογο το πιο δύσκολο είδος στο θέατρο;
Δε νομίζω ότι υπάρχουν εύκολα και δύσκολα είδη. Κάθε παράσταση χτίζεται μέσα από μια χρονοβόρα, αλλά πολύ δημιουργική διαδικασία προσπάθειας κατανόησης του κειμένου και σύνδεσης με αυτό. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο μονόλογος είναι δύσκολο είδος γιατί είσαι μόνος σου πάνω στη σκηνή. Δεν πιστεύω όμως ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Γιατί δεν είσαι μόνος σου, έχεις την ιστορία και τον χαρακτήρα.

Τι θέλετε να αποκομίσετε ως ομάδα με τη συμμετοχή σας στο φεστιβάλ;
Το φεστιβάλ Off Off Athens στο θέατρο Επί Κολωνώ είναι ένα από τα πιο αξιόλογα φεστιβάλ για νέους καλλιτέχνες. Συμμετέχουν ομάδες με μεγάλη ποικιλία στο ρεπερτόριο και στο είδος και είναι μια καλή ευκαιρία για εμάς να δείξουμε τη δουλειά μας και να επικοινωνήσουμε με άλλους ανθρώπους που αγαπούν τα ίδιο πράγμα. Είναι η πρώτη δουλειά της ομάδας στην Αθήνα, οι Mammals ξεκίνησαν το 2016 από τη Θεσσαλονίκη και πιστεύω ότι το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι η κατάλληλη συγκυρία για να ξεκινήσουμε ελεύθερα και δημιουργικά το ταξίδι μας στην Αθήνα.

Πες μας μια λέξη που χαρακτηρίζει τόσο εσένα προσωπικά, όσο και την ηρωίδα που υποδύεσαι.
Εξερεύνηση.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ