Συνέντευξη με την ηθοποιό Βάλια Παπακωνσταντίνου για την παράσταση "170 τετραγωνικά (Moonwalk)"

photo credits: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου – Γεωργία Παναγοπούλου

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το δυνατό στοιχείο του έργου;
Δεν είναι πολύ εύκολο να οριοθετήσω το πιο δυνατό στοιχείο. Θα έλεγα οι χαρακτήρες και ο τρόπος που αποκαλύπτονται σταδιακά. Αυτό όμως λειτουργεί στα πλαίσια της συγκεκριμένης πλοκής. Με κάθε ανατροπή δηλαδή και σε κάθε στροφή του έργου  ολοκληρώνεται το ψυχικό και συναισθηματικό παζλ των ανθρώπων. Αυτό που προσωπικά αγάπησα περισσότερο στο έργο είναι  ο τρόπος που υποφαίνονται τα πράγματα χωρίς να δηλώνονται. Αφήνει δηλαδή το κείμενο τον θεατή να συμπληρώσει τα κενά.

photo credits: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου – Γεωργία Παναγοπούλου

Ποια είναι η δυναμική του νεοελληνικού κειμένου σήμερα;
Πιστεύω ότι ζούμε θεατρικά μια περίοδο στην οποία το νεολληνικό κείμενο αποκτά μια δυναμική και η προοπτική του να δημιουργηθούν καινούρια έργα έρχεται πολύ οργανικά και τη ζητάει και το κοινό. Εμείς σαν θεατρικός πυρήνας, το ζήσαμε αυτό πολύ έντονα με την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η προηγούμενή μας δουλειά, ο "ΧΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ", που η δημιουργία του ξεκίνησε με ακριβώς αυτό το αίτημα: να βρούμε σαν γενιά τη δική μας θεατρική φωνή.

Η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει στη δημιουργία νεοελληνικών κειμένων στο θέατρο;
Η οικονομική κρίση από μόνη της παρέχει δυστυχώς πολλά εμπόδια στους καλλιτέχνες σε όλα τα επίπεδα. Δημιουργεί μια κοινή περιρρέουσα ατμόσφαιρα που ανοίγει έναν διάλογο, ένα κοινό πεδίο προβληματισμού. Σε κάθε περίοδο όπου οι άνθρωποι συντονίζονται σε ένα κοινό συναίσθημα γεννιέται η ανάγκη αυτό να αποτυπωθεί και στην θεατρική γραφή.

photo credits: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου – Γεωργία Παναγοπούλου

Πείτε μας λίγα λόγια για το δικό σας ρόλο στην παράσταση.
Υποδύομαι την Αλεξάνδρα, μια γυναίκα στην ηλικία μου, που επιστρέφει στο πατρικό της μετά το θάνατο του πατέρα της για να διεκδικήσει αυτά που πιστεύει ότι της αναλογούν. Πρόκειται για έναν άνθρωπο πολύ έξυπνο και δυναμικό, που αντιλαμβάνεται με τη λογική τα πάντα, αλλά συναισθηματικά δεν έχει ακόμη πατήσει στα πόδια της, με αποτέλεσμα να της διαφεύγει η αλήθεια που βρίσκεται -και βρισκόταν πάντα- μπροστά στα μάτια της.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Δουλέψαμε για τα "170 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ" το τελευταίο εξάμηνο πολύ σκληρά. Η αλήθεια είναι ότι το μόνο πουσκέφτομαι αυτή τη στιγμή είναι να επικοινωνήσει με το κοινό η παράσταση και να δικαιωθεί το έργο μας και η δουλεια μας. Στις πρώτες παραστάσεις το κοινό ήταν πολύ ενθουσιώδες. Εύχομαι να συνεχιστεί αυτό και να αγαπηθεί πολυ η παράσταση. Εν τω μεταξύ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξαναπαιχτεί και ο ΧΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ για λίγες παραστάσεις, μιας και κατέβηκε SOLD OUT και ο κόσμος ακόμη ρωτάει επίμονα για το πότε και αν θα ξαναπαιχτεί.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

Προηγούμενο άρθροΑκρόαση για παιδιά για τις ανάγκες της κινηματογραφικής ταινίας δράσης THE GREEK JOB
Επόμενο άρθροΑκρόαση για άντρες και γυναίκες στο θέατρο Παραμυθίας