Συνέντευξη με το Δημήτρη Γκουτζαμάνη για την παράσταση "Tango"

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Πείτε μας λίγα λόγια για το ρόλο σας;
Ο Άρθουρ είναι ένας πολύ ιδιαίτερος χαρακτήρας. Τον βλέπουμε να προσπαθεί να κάνει μια επανάσταση η οποία όμως αντί να έχει προοπτική προς το μέλλον αποζητά επιστροφή στο παρελθόν και τη συντηρητικοποίηση. Αναζητά πρότυπα, αρχές και ιδέες χωρίς όμως να μπαίνει στη διαδικασία ο ίδιος να σέβεται αυτά τα πρότυπα και τις αρχές που διεκδικεί. Ψάχνει τον σεβασμό όταν ο ίδιος είναι ασεβής. Είναι ένας ήρωας οποίος βρίσκεται μέσα στις αντιφάσεις του και γι αυτό φαίνεται αληθινός, γοητευτικός κι ενδιαφέρον.

Τι είναι κατά τη γνώμη σας αυτό που κάνει το έργο να θεωρείται σπουδαίο;
Θεωρώ πως επειδή πρόκειται για ένα βαθιά συμβολικό έργο έχει τη δύναμη να μεταλλάσσεται μέσα από τα μάτια των θεατών και της εποχής που ανεβαίνει. Το ιδιαίτερο χιούμορ του είναι αυτό που το κάνει γοητευτικό και θελκτικό ως προς την παρακολούθησή του. Η δύναμη του όμως βρίσκεται στα νοήματα που μεταφέρει, όπως η εξουσία και η κατάχρησή της, ο ελιτισμός, η απολυταρχία κ.α.

Είναι ένα έργο που μιλάει για αυτό που ζούμε τώρα ή για αυτό στο οποίο θα καταλήξουμε;
Αυτό στο οποίο θα καταλήξουμε έχει σχέση με αυτό που ζούμε τώρα. Πρόκειται για μια αλυσίδα που δεν γίνεται να σπάσει. Το έργο αυτό όπως και κάθε καλλιτεχνική δημιουργία μας βοηθά να αντιληφθούμε την πραγματικότητά μας λίγο διαφορετικά και να αναρωτηθούμε σχετικά με το πού βρισκόμαστε και πού πάμε.

Ο χορός(tango) πως σχετίζεται με το έργο;
Ο χορός tango όταν ξεκίνησε να χορεύεται ήταν μια επαναστατική πράξη. Το έργο αυτό μιλά για την επανάσταση. Η επανάσταση στο έργο έχει να κάνει με κάθε κίνηση που έρχεται αντιμέτωπη με το κατεστημένο, όποιο και αν είναι αυτό. Πρόκειται για τον αγώνα που δίνουμε όλοι μας μέσα στη ζωή μας για να πετύχουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Τα επόμενα σχέδια σας;
Αυτή την περίοδο παίζω στο Tango σε σκηνοθεσία του Νίκου Χατζηπαπά στο Θέατρο Olvio και στον Έμπορο της Βενετίας στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Ελένης Βλάχου. Βρίσκομαι σε κάτι συζητήσεις για μερικά καινούρια project αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο αυτή τη στιγμή.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

Προηγούμενο άρθροΕθνικό Θέατρο απευθείας σε ακρητικές περιοχές, σε συνεργασία με το κανάλι της Βουλής
Επόμενο άρθροΤα πουλιά θα πετάξουν και στη μεγάλη οθόνη