Συνέντευξη με τoν Γιάννη Αϊβάζη για την παράσταση "Κι εγώ σ’αγαπώ"

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Λιγνού 

Τι σας ενέπνευσε και  αποφασίσατε τη σκηνική μεταφορά του κειμένου "Κι εγώ σ’αγαπώ …" του Βρετανού Dough Lucie στο θέατρο Χυτήριο;    

Η Βάσια Παναγοπούλου, που είναι η παραγωγός και η μεταφράστρια  της παράστασης , διάλεξε το έργο και μου πρότεινε να το σκηνοθετήσω. Είπα το ναι με το που το διάβασα. Είναι ένα δυνατό κείμενο, που περιέχει μεγάλες αλήθειες και μεγάλα ψέματα.

Είναι άραγε δεδομένη η αγάπη ή μήπως η καθημερινότητα φθείρει τις ανθρώπινες σχέσεις;  

Ακριβώς αυτό είναι το ζητούμενο στην παράσταση. Πόσο δεδομένη είναι η αγάπη στην όποια της μορφή, ερωτική, φιλική, συναδελφική, κλπ. Και κατά πόσο μπορούμε να αντιληφθούμε την έννοια του Κι εγώ σ'αγαπώ. Οι σχέσεις φθείρονται από την απόκρυψη της αλήθειας και από την έλλειψη του σεβασμού και της εμπιστοσύνης που έχει ο ένας προς τον άλλο, όχι από την καθημερινότητα. Ό, τι αφήνεις σε αφήνει.

Ποια είναι τα συναισθήματα που προκαλεί η παράσταση στον θεατή;

Ανάμεικτα, όπως και το ίδιο το κείμενο. Ο πολυβραβευμένος Doug Lucie, είναι Βρετανός, οπότε ο σαρκασμός και το βρετανικό χιούμορ έρχονται και συνδυάζονται με δραματικές καταστάσεις. Είναι μια παράσταση που τα εμπεριέχει όλα, προσμονή, ανησυχία, χιούμορ, επιμονή, αυτογνωσία ή στρουθοκαμηλισμό, όλα είναι μέσα στο παιχνίδι. Δοκιμάζονται φιλίες και ερωτικές σχέσεις.

 

Περιγράψτε μας με 3 λέξεις το έργο;

Ενδιαφέρον, ξεσηκωτικό και επίκαιρο.

Μεταφέρετε μας κάτι που ανακαλύψατε σε σχέση με το έργο  κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του. 

Κάθε μέρα ανακαλύπτω καινούργια πράγματα ακόμα και τώρα που ξεκίνησαν οι παραστάσεις και που ευτυχώς πάμε πολύ καλά από την προσέλευση του κόσμου, ακόμα και τώρα προσθέτω πράγματα στην παράσταση. Έναν άλλον φωτισμό, μια άλλη μουσική υπόκρουση, μεγαλύτερες παύσεις στους ηθοποιούς.

Ποιο ρόλο προτιμάτε σκηνοθέτης ή ηθοποιός και γιατί; 

Άλλο πράγμα το ένα και άλλο πράγμα το άλλο. Μπορώ να πω ότι το να σκηνοθετώ με βοήθησε να βλέπω πιο μέσα το ζητούμενο. Είναι ευθύνη συνόλου η σκηνοθεσία, δεν έχεις να κάνεις μόνο με τον εαυτό σου, αν θα μάθεις τον ρόλο και αν θα είσαι καλός στην παράσταση. Αγαπώ και τα δύο το ίδιο.

Υπάρχει μυστικό επιτυχίας για να γίνουν οι παραστάσεις sold out;

Ομαδική συνεργασία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ωραία παράσταση, καλοί συντελεστές, ενδιαφέρον κείμενο, οργανωμένη η παραγωγή και καλή προβολή της δουλειάς μας. Μαζί με σεβασμό σε αυτό που κάνουμε. Δεν υπάρχουν μυστικές συνταγές, υπάρχουν όμως εμπνευσμένες συναντήσεις με δημιουργικούς συντελεστές που αγαπούν αυτό που κάνουν.

Ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο σας και για αυτή την ωραία κουβέντα. Κάθε καλό στο δρόμο σας!!! 

 

Πληροφορίες για την παράστασηΕδώ

Προηγούμενο άρθρο"Έφυγε" ο σπουδαίος θεατράνθρωπος, ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής Γιώργος Βούρος
Επόμενο άρθροΈκλεισε η αυλαία για το 21ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας