Συνέντευξη με το Γιώργο Χατζηνικολάου για το φεστιβάλ Off Off Athens 2019

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Πλατής

Ποιος είναι ο εμπνευστής του ονόματος του φεστιβάλ και ποια η σημασία του;
Ήταν δική μου ιδέα. To Off-Off Athens παίζει με το off-off broadway. Θέλαμε να υπογραμμίσουμε το γεγονός πως δεν είναι ένα ακόμη φεστιβάλ που θα προβάλει συγκεκριμένα  πρότυπα αλλά πως είναι ένα αδέσμευτο φεστιβάλ, έτοιμο να υποδεχθεί νέες τάσεις και προτάσεις. Να καθιερωθεί στις συνειδήσεις των νέων ομάδων ως ένα βήμα για να δείξουν τη δουλειά τους και παράλληλα να δουν τη δουλειά άλλων αντίστοιχων ομάδων.

Πείτε μας κάποιες παραστάσεις οι οποίες ξεκίνησαν από το φεστιβάλ αυτό και κατάφεραν να έχουν ένα επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων και μετά.
Πολλές παραστάσεις αλλά και πολλές ομάδες βρήκαν τον χώρο τους στο ελληνικό θέατρο μετά το Φεστιβάλ. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιες συγκεκριμένες γιατί κινδυνεύω να αδικήσω άλλες.

Έχετε καταφέρει να συνδυάσετε πολύ επιτυχημένα το αντικείμενο των σπουδών σας (αρχιτεκτονική) με το θέατρο (σκηνογραφία). Ήταν εξαρχής ο στόχος σας αυτό;
Νομίζω πως όχι αλλά συχνά η ζωή ξέρει καλύτερα από εμάς που να μας πάει. Η αλήθεια είναι ότι η μία ιδιότητα βοηθάει πάρα πολύ και συμπληρώνει την άλλη.

Πως οραματίζεστε το φεστιβάλ τα επόμενα χρόνια; 
Θα ήθελα να κρατήσει τον αδέσμευτο και πλουραλιστικό χαρακτήρα του. Μετά από έντεκα χρόνια είναι μεγάλη ευτυχία να βλέπεις το θέατρο πλημμυρισμένο από νέους ανθρώπους που έρχονται με όλη τους την ορμή και την αγωνία για να δοκιμαστούν και να δείξουν τη δουλειά τους. Είναι μια μεγάλη χαρά το ότι έρχονται στο Επί Κολωνώ με τόση εμπιστοσύνη. Θα ήθελα λοιπόν όλα αυτά τα καλά να κρατηθούν, θα επιθυμούσα να έχουμε περισσότερες δυνατότητες για να τους προσφέρουμε περισσότερα, να μπορούμε να εντάξουμε περισσότερες παραστάσεις στο επίσημο ρεπερτόριο του Θεάτρου. Επιθυμούμε όμως και μία μεγαλύτερη εξωστρέφεια, θα θέλαμε να μπορέσουμε σταδιακά να του δώσουμε έναν πιο διεθνή χαρακτήρα και να συμμετέχουν ομάδες από το εξωτερικό ώστε να ενταθεί ο καλλιτεχνικός μας διάλογος.

Ποιο είναι το μυστικό για να δημιουργήσει κάποιος ένα επιτυχημένο χώρο πολιτισμού όπως το θέατρο Επί Κολωνώ;
Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Υπάρχει η αγάπη και το πάθος για αυτό που κάνουμε, υπάρχει η επιμονή κόντρα στις δυσκολίες που γίνεται εμμονή και πολύ δουλειά. Δουλειά, οργάνωση, συνέπεια. Και φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση μία ομάδα ανθρώπων που μιλάνε την ίδια γλώσσα και που μοιράζονται τα ίδια όνειρα και θέλω, χωρίς να φοβούνται τη δημιουργική σύγκρουση που θα τους πάει ένα βήμα πιο μπροστά.

Πληροφορίες για το φεστιβάλ Off Off Athens 2019: Εδώ