Συνέντευξη με τον Κώστα Φιλίππογλου για την παράσταση "Ο επιθεωρητής"

Επιμέλεια Συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Θα επιδιώξετε να δείξετε μια διαφορετική οπτική ενός έργου που το έχουμε δει αρκετές φορές;
Ένα κλασικό έργο όπως ο επιθεωρητής αφήνει μεγάλα περιθώρια ανάγνωσης. Ο δικός μας επιθεωρητής, χωρίς να χάσει τα ξεκαρδιστικά κωμικά του γνωρίσματα, γίνεται σε κάποια σημεία του σκοτεινός και ωμός . Είναι μία παράσταση που ίσως τονίζει ιδιαίτερα κάποια θέματα που διαπραγματεύεται ο Γκόγκολ, όπως είναι η διαφθορά και η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο.

Είναι παράσταση ενός πρωταγωνιστή;
Δεν είναι μια παράσταση πρωταγωνιστή. Η αισθητική της βασίζεται στο συλλογικό σωματικό θέατρο και έχει δημιουργηθεί μια δουλειά πολύ ομαδική.

Η απόδοση – διασκευή που έχουμε κάνει με την Γιώτα Σερεμέτη, επιβάλει στους ηθοποιούς να βρίσκονται όλοι σχεδόν συνέχεια επί σκηνής.

Ένα επίκαιρο έργο όπως αυτό κάνει πιο εύκολη τη δουλειά σας;
Ένα κλασικό, ξεκαρδιστικό, πολιτικό, πραγματικά ουσιαστικό και υπέροχο έργο όπως αυτό, κάνει εύκολη την δουλειά οποιουδήποτε καλλιτέχνη.

Πείτε μας αν θέλετε πως γίνατε μέλος της ομάδας Complicité και αν είστε ακόμα ενεργό μέλος της.
Η Complicite ήταν η αγαπημένη μου θεατρική ομάδα παγκοσμίως. Παρακολουθούσα την δουλειά της ομάδας, γιατί λάτρευα την αισθητική της και τον τρόπο προσέγγισης της στην τέχνη του θεάτρου. Βρέθηκα λοιπόν στο Λονδίνο, για να εκπαιδευτώ στα σεμινάριά τους, που δίδασκαν τις τεχνικές του Λεκόκ και της Complicite. Έπειτα όλα ήρθαν φυσικά ή μάλλον,  όλα συνέβησαν μαγικά. Η μεγάλη μου ευτυχία και η αφοσίωσή μου στην ομάδα, τους «ανάγκασαν» να με προσλάβουν και να γίνω μέλος.

Τα τελευταία χρόνια δουλεύω πολύ στην Ελλάδα, αλλά οι «οικογενιακοί» δεσμοί με την ομάδα δεν έχουν χαθεί.

Κάποια επόμενα σχέδια;
Αυτή τη στιγμή είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στον επιθεωρητή. Από τον Μάρτιο του 2020, θα παίζω στο Εθνικό θέατρο, στην παράσταση «Η κυρία του Μαξίμ», που θα σκηνοθετήσει ο Θωμάς Μοσχόπουλος.

Πληροφορίες για την παράστασηΕδώ