Τα κείμενα των Φιλίππων-Θεατρικά έργα και κείμενα που γράφτηκαν για το Φεστιβάλ Φιλίππων και παρουσιάστηκαν την περίοδο 2009-2014

Παρουσίαση βιβλίου │ Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015 │ Παλιά Μουσική @ 20:30

 

H ΚΑΠΑ Εκδοτική, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Φιλίππων, παρουσιάζουν το βιβλίο «Τα κείμενα των Φιλίππων» που κυκλοφορεί στη Σειρά «Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο» και συγκεντρώνει σε έναν τόμο θεατρικά έργα και κείμενα που γράφτηκαν για το Φεστιβάλ Φιλίππων και παρουσιάστηκαν την περίοδο 2009-2014. Έλληνες συγγραφείς, παλιότεροι αλλά και νέοι, Καβαλιώτες και μη, γράφουν «κατά παραγγελία» του Φεστιβάλ Φιλίππων έργα και κείμενα εμπνευσμένα από τις εκάστοτε «θεματικές». Ο Βασίλης Βασιλικός, η Λούλα Αναγνωστάκη, ο Αντώνης και ο Κωνσταντίνος Κούφαλης, ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης, ο Μισέλ Φάις, ο Σάκης Σερέφας, ο Κοσμάς Χαρπαντίδης, ο Διαμαντής Αξιώτης, ο Κώστας Ακρίβος, η Γλυκερία Μπασδέκη, ο Γιώργος Χρονάς, ο Ευριπίδης Γαραντούδης και ο Νικόλαος Ε. Καραγιαννακίδης αφήνουν τη δική τους «παρακαταθήκη» στο Φεστιβάλ Φιλίππων και μέσα από τον Λόγο τους «γράφουν» μια παράλληλη «ιστορία» ενός από τους σημαντικότερους θεσμούς πολιτισμού της Ελλάδας. Το βιβλίο «Τα κείμενα των Φιλίππων» θα παρουσιαστεί επίσημα τη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015, στις 20:30, στην Παλιά Μουσική (Τζαμί Χαλίλ Μπέη), σε μία εκδήλωση που είναι ενταγμένη στο επίσημο πρόγραμμα του 58ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης και στην παρουσίαση θα παραβρίσκονται συντελεστές της έκδοσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Τα κείμενα των Φιλίππων

14 σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς «υπογράφουν» 15 θεατρικά έργα και κείμενα που γράφτηκαν «κατά παραγγελία» του Φεστιβάλ Φιλίππων και παρουσιάστηκαν από το 2009 έως και το 2014. Αναλυτικά, το βιβλίο «Τα κείμενα των Φιλίππων» περιλαμβάνει (ανά έτος παρουσίασης):

 

2009

«Η πάχνη»

Αντώνη & Κωνσταντίνου Κούφαλη

 

2010

Βορράς Α΄

«Πέστροφα Δουνάβεως»

Μισέλ Φάις

«Μικρό λεξικό ανωμάλων»

Αντώνη & Κωνσταντίνο Κούφαλη

Βορράς Β΄

«Βλαβερές Αναγνώσεις»

Θεόδωρου Γρηγοριάδη

«Τι λες κι εσύ, Μπάμπη»;

Σάκη Σερέφα

«Ο Γιώργος ως Άμλετ»

Λούλας Αναγνωστάκη

«Ο Γιώργος Χειμωνάς περιηγείται στο όρος Σύμβολο»

Κοσμά Χαρπαντίδη

«Βασιληάς της Ασίας»

Διαμαντή Αξιώτη

«Θάλαμος-Θεατρικό αναλόγιο για τον Γιώργο Χειμωνά»

Ευριπίδη Γαραντούδη

 

2011

«Η Θάσος του Παπαδιαμάντη & Ο Αμερικάνος»

Βασίλη Βασιλικού

 

2012

«Από τις επαναστατικές προπόσεις στις εξεγέρσεις της καρδιάς»

Κοσμά Χαρπαντίδη

 

2013

«Ο γηραιός πατήρ μου»

Κώστα Ακρίβου

«Ο Κ.Π. Καβάφης στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια»

Γιώργου Χρονά

 

2014

«Donna Abbandonata ή πολύ με στεναχωρήσατε κύριε Γιώργο μου»

Γλυκερίας Μπασδέκη

«Ζήσαμε δύσκολα, αλλά… όρθιοι»

Νικόλαου Ε. Καραγιαννακίδη

 

Η έκδοση

Το βιβλίο «Τα κείμενα των Φιλίππων-Θεατρικά έργα και κείμενα που γράφτηκαν για το Φεστιβάλ Φιλίππων και παρουσιάστηκαν την περίοδο 2009-2014» κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από την ΚΑΠΑ Εκδοτική σε γλωσσική και υφολογική επιμέλεια Νίκου Μαθιουδάκη, επιμέλεια Μαργαρίτας Α. Κωτσίνη και Βάλιας Λειβαδίτου και διορθώσεις Μαργαρίτας Α. Κωτσίνη. Την έκδοση προλογίζουν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης και ο αρθρογράφος Μπάμπης Γαμβρέλης. Σχήμα: 17 Χ 21 εκ., Σελίδες: 368.