Ταξιδεύοντας με τα ~μελένια λεμόνια~ του Θανάση Τριαρίδη

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι γεια σας…

Μέσα στους τέσσερις μήνες της λειτουργίας των ~μελένιων λεμονιών~ μια πολύ σημαντική κοινότητα ανθρώπων έχει δημιουργηθεί. Σε αυτή την κοινότητα άνθρωποι από όλοι την Ελλάδα, άνθρωποι σπάνιοι και εξαιρετικοί από όλον τον κόσμο ενωθήκαμε σε μια προσπάθεια αναζήτησης της μυστικής ουσίας του ανθρώπινου πολιτισμού, της τέχνης, του στοχασμού και της Ιστορίας.

Οι διαδικτυακές μας συναντήσεις είναι τόσο για μένα όσο και για την Αγγελική (και για όλη την ομάδα των συντελεστών) κάτι περισσότερο από δώρο. Είναι πλέον ένα λειτουργικό κομμάτι ζωής που προσφέρει παρηγοριά στις δύσκολες μέρες και ξεχωριστή βαθύτητα στις αναζητήσεις μιας ολόκληρης ζωής.

Πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, εκατοντάδες φίλοι κατέθεσαν δημόσια και ιδιωτικά το ίδιο αίτημα: Να οργανωθούν από τα ~μελένια λεμόνια~ ταξίδια σε πόλεις και τόπους της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου, μόλις ο Covid19 γίνει παρελθόν και οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Ταξίδια που θα μας επιτρέψουν να ανταμώσουμε τα καταστατικά αφηγήματα του δυτικού πολιτισμού με την αυτοπρόσωπη παρουσία μας στα σημαδιακά μέρη που ζωοδοτούν και πολλαπλασιάζουν τις αφηγήσεις μας.

Μετά από πολύωρες συζητήσεις και αρκετή έρευνα, αποφασίσαμε με την Αγγελική να ξεκινήσουμε αυτά τα ταξίδια το φετινό καλοκαίρι (κρατώντας ως δεδομένο ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί στους επόμενους 4 μήνες, άρα θα είναι εφικτά τα ταξίδια).

Επειδή υπάρχει ακόμη μια μεγάλη αβεβαιότητα στα τουριστικά πρακτορεία (ας πούμε: Πώς θα γίνονται οι πτήσεις; Ή ποια ξενοδοχεία θα επιλέξουν να ανοίξουν για το καλοκαίρι – για να πούμε μονάχα ένα από τα αινίγματα του τουριστικού κλάδου) αποφασίσαμε για φέτος (2021) να διοργανώσουμε κάποια πολιτισμικά  τριήμερα ταξίδια στην Ελλάδα (όπου μπορούμε να φτάσουμε δίχως να χρησιμοποιήσουμε αεροπλάνο).

 Τα ταξίδια αυτά θα πραγματοποιούνται πάντοτε από Παρασκευή πρωί μέχρι Κυριακή βράδυ – σε τριήμερα ΠΣΚ που θα προσδιοριστούν στο χρονικό διάστημα από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Οι πρώτοι μας οκτώ προορισμοί θα είναι οι εξής:

ΤΑΞΙΔΕΎΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ~μελένια λεμόνια~ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΤΡΙΑΡΙΔΗΑναζητώντας τον κόσμο του έπους: Επίδαυρος / Μυκήνες / Ναύπλιο – Από την αρχαία ελληνική τραγωδία και τον τραγικό κόσμο στον κόσμο της γνώσης και της επιστήμης, από τον Διόνυσο και την Βακχεία, στον Ασκληπιό και την έννοια της Ιατρικής: Δύο διαδρομές ανάμεσα την τέχνη, τη φιλοσοφία και την επιστήμη που χάραξαν την εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών και του πολιτισμού στα επόμενα δυόμιση χιλιάδες χρόνια.

2 ~ Από τον Όμηρο στον Διονύσιο Σολωμό: Κέρκυρα – Αναζητώντας τον Αχιλλέα και τον Οδυσσέα στο φαντασιακό υποσυνείδητο των ανθρώπων, αναζητώντας τον Διονύσιο Σολωμό και τον Ιωάννη Καποδίστρια, αναζητώντας τους χαμένους Εβραίους του Ολοκαυτώματος και τους πρόσφυγες Σέρβους του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

3 ~ Ταξίδι στο κέντρο της γης: Δελφοί & Μοναστήρι του Όσιου Λουκά – Αναζητώντας το κέντρο του κόσμου, την έννοια του μαντείου και το την έννοια και τα σύμβολα του Απόλλωνα. Αναζητώντας την μεταφυσική του αρχαίου κόσμου. Αναζητώντας τον συγκριτισμό του Άγγελου Σικελιανού και την αγωνία του θεϊκού.

4 ~ Τα φαντασματα της Θεσσαλονίκης: Θεσσαλονίκη – Αναζητώντας την έννοια και την διάσταση του Εβραϊσμού μέσα στους ιστορικούς αιώνες. Αναζητώντας το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Αναζητώντας τους αιώνες του αίματος και τα φαντασματα της Θεσσαλονίκης, την μονοεθνοποίηση μια πολυπολιτισμικής πόλης, την λογοτεχνία του Μανόλη Αναγνωστάκη, του Γιώργου Ιωάννου και του Ντίνου Χριστιανόπουλου.

5 ~ Οι αιώνες της Αθήνας: Αθήνα – Αναζητώντας την κλασική αρχαιότητα του Χρυσού Αιώνα, του Παρθενώνα και του Αρχαίου Θεάτρου του Διονύσου. Την Αθήνα του Μεσαίωνα και της Οθωμανικής Κτήσης. Την Αθήνα του Όθωνα και της Αμαλίας, του Καλλιμάρμαρου και των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, την Αθήνα της Ναζιστικής Κατοχής και των Δεκεμβριανών, την Αθήνα του Κωστή Παλαμά και του Γιώργου Σεφέρη, την Αθήνα του Πρώτου Νεκροταφείου.

6 ~ Στον τόπο των θαυμάτων: Ολυμπία / Πάτρα – Αναζητώντας την Αρχαία Ολυμπία, την έννοια του αρχαίου ελληνικού αθλητισμού και την ιδεολογική χρήση της μέσα στους αιώνες, την ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και των σκοτεινών τους πτυχών. Αναζητώντας την Πάτρα, την ιστορία της, την Επανάσταση του 1821, την πολυεθνική παροικία της, το λιμάνι της και την παραγωγική οικονομική βάση της νεότερης Ελλάδας.

7 ~ Το τέλος της μικρής μας πόλης: Ιωάννινα – Αναζητώντας τα Γιάννενα του Αλή Πασά και της τραγικής ιστορίας του. Αναζητώντας τα Γιάννενα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και της Μάχης του Μπιζανίου. Αναζητώντας τα Ζαγοροχώρια των θρύλων και τα Τζουμέρκα των αετών. Αναζητώντας τα Γιάννενα των Εβραίων και του χαμού τους – τα Γιάννενα του Σαμπεθάι Καμπιλή και του Σιούλα του Ταμπάκου, αναζητώντας την μικρή πόλη του Δημήτρη Χατζή.

8 ~ Από την κουπαστή του ¨Μεγάλου Ανατολικού¨: Άνδρος – Αναζητώντας την Άνδρο του Ανδρέα Εμπειρίκου και της Γενιάς του 30. Αναζητώντας την Ανδρο της αρχαιότητας, της Βενετοκρατίας, της Τουρκοκρατίας, της Ρώσικης Κτήσης και της Ναυμαχίας του Λάμπρου Κατσώνη, Αναζητώντας την Άνδρο του Θεόφιλου Καΐρη και της Επανάστασης του 1821.Αναζητώντας της Ανδρο του 20ου αιώνα και των μεγάλων εφοπλιστών.

 

 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

 Θα θέλαμε, εφόσον ενδιαφέρεστε, να κάνετε μια αρχική δήλωση ενδιαφέροντος για όποιον ή όποιους προορισμούς ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε. Η δήλωσή σας θα είναι ΜΟΝΑΧΑ ενδεικτική και δεν συνιστά οποιασδήποτε μορφής δέσμευση. Απλώς θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για εμάς για να δούμε σε ποιο επίπεδο συζητάμε με τα πρακτορεία.

 

Υπενθυμίζουμε:

Οι εκδρομές αυτές θα πραγματοποιούνται πάντοτε από Παρασκευή πρωί μέχρι Κυριακή βράδυ – σε τριήμερα ΠΣΚ που θα προσδιοριστούν στο χρονικό διάστημα από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Στη συνέχεια ίσως συμπληρώσουμε το φθινοπωρινό μας πρόγραμμα (μέχρι και τον Οκτώβριο) με μερικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, που έχει εξίσου ενδιαφέρουσες αφηγήσεις και διαδρομές. Οστόσω όλα αυτά θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες και θα τα δείξει ο καιρός.

 Η (μη δευσμευτική) δήλωση ενδιαφέροντος γίνεται με απάντηση στο γνωστό mail angelikitriaridou@gmail.com και με αναγραφή του προορισμού της εκδρομής (ή των εκδρομών) που σας ενδιαφέρουν.

 Πολλές ευχαριστίες – και μακάρι να καταφέρουμε να κάνουμε όμορφα πράγματα…

 Θανάσης Τριαρίδης, Φεβρουάριος 2021

Προηγούμενο άρθροΟλοκαίνουργιο Δημιουργικό Εργαστήρι παραμυθιού για παιδιά 4-9 ετών!!!
Επόμενο άρθροΚριτική για την παράσταση "Η κληρονομιά"