Η Έλλη Παπακωνσταντίνου με την παράσταση "Οedipus: Sex with Mum was Blinding" στην Αμερική

Έλλη Παπακωνσταντίνου / ODC Ensemble

2018-9 FULBRIGHT ARTIST’S AWARD RECIPIENT

Μια διεθνής πρεμιέρα

για την Έλλη Παπακωνσταντίνου και την ODC ENSEMBLE

Μια σημαντική ελληνική παρουσία στην Αμερική: Η νέα όπερα με τίτλο ΟedipusSex with Mum was Blinding και σε σκηνοθεσία και λιμπρέτο της Έλλης Παπακωνσταντίνου παρουσιάζεται στην παγκόσμια πρεμιέρα της στο φημισμένο CCRMA: Center for Computer Research in Music and Acoustics, του Πανεπιστημίου του Stanford στις 4 Απριλίου 2019. Στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ η σκηνοθέτης βρίσκεται από τον Οκτώβριο 2018 με «Βραβείο Fulbright 2018-19» εκπονώντας έρευνα και προετοιμάζοντας την παράσταση αυτή.

Η ίδια υπογράφει και το λιμπρέτο της παράστασης που αντλεί από τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφουν ο Τηλέμαχος Μούσας και η υποψήφια για βραβείο Grammy, Julia Kent που για πρώτη φορά συνθέτουν από κοινού αυτή την εκρηκτική όπερα.

Η παράσταση OedipusSex with Mum was Blinding είναι ίσως η ιστορία της ζωής μας, καθώς μας προκαλεί να απαντήσουμε ως σύγχρονοι Οιδίποδες στο αίνιγμα της ύπαρξης. Υβριδική όπερα που συνδυάζει κινηματογράφο, ηλεκτροακουστικά περιβάλλοντα και new media, η παράσταση περιλαμβάνει πειράματα από το χώρο της σύγχρονης νευροεπιστήμης στα οποία καλείται να συμμετάσχει το κοινό.

H παράσταση ΟedipusSex with Mum was Blinding μετά την Αμερική θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα στο Θέατρο «Ολύμπια» με Αμερικάνους και Έλληνες συντελεστές.  Παίζει ζωντανά τσέλο στη σκηνή η Julia Kent, γνωστή στο Ελληνικό κοινό από τις sold out εμφανίσεις της και την μακροχρόνια συνεργασία της με τους Antony& the Johnsons.

Η παράσταση αποτελεί το τρίτο μέρος ενός τρίπτυχου που υπογράφει η Παπακωνσταντίνου (REVOLT ATHENΣ – Το Σπήλαιο [the Cave] και Oedipus: Sex with Mum wasBlinding) και που αντλεί θεματικά από τη σύγχρονη και μυθική Ελλάδα. Οι δύο πρώτες παραστάσεις του τρίπτυχου βρίσκονται σε περιοδεία και παρουσιάζονται με επιτυχία στο εξωτερικό αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις (1st Prize Award – BE Festival 2017 for the REP UK, για την παράσταση REVOLT ATHENΣ, ενώ το Σπήλαιο πρόσφατα βραβεύτηκε με το MusicTheatreNOW international Award 2018 edition).

Η Έλλη Παπακωνσταντίνου τιμήθηκε με το FULBRIGHT ARTIST’S AWARD 2018-19 προκειμένου να εκπονήσει εξάμηνη έρευνα ως Visiting Scholar στο CCRMA (Center forComputer Research in Music and Acoustics) του Stanford UniversityU.S.

Η παράσταση γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (BIAS platform, psychology Department) ενώ υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ιδρυμα ΝΕΟΝ και το Ιδρυμα ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ.

Σύλληψη/λιμπρέτο/σκηνοθεσία: Elli Papakonstantinou

Μουσική σύνθεση: Tilemachos Moussas and Julia Kent

Ηλεκτροκουστικά περιβάλλοντα: Barbara Nerness

Video art / real time video: Stephanie Sherriff, Hassan Estakhrian, Simona Fitcal

Διανομή στην Αμερική:

Elena Margaret Sword Stalnaker (Οιδίππους), Clement T. Bouden, Aleta Hayes, Elli Papakonstantinou

Julia Kent (cello)

Real time streaming (Ελλάδα): Αναστασία Κατσιναβάκη (Τειρεσίας), Νάσια Γκόφα (Ιοκάστη)

ODC Ensemble

Η ODC Ensemble (1st Prize Award – BE Festival 2017 for the REP UK, winner of MusicTheatreNOW international competition 2018 edition) έχει την έδρα της στην Αθήνα. HODC Ensemble δημιουργεί κυρίως υβριδικές παραστάσεις, εμπνέει και προκαλεί το κοινό με κλασικά και σύγχρονα έργα, ενώ, δίνει έμφαση στην εκπαίδευση. Το 2011 δημιούργησε ένα χώρο συλλογικής έκφρασης, δικτύωσης καλλιτεχνών και πολιτών, μια θερμοκοιτίδα σύγχρονης τέχνης, το «Βυρσοδεψείο», το οποίο και διηύθυνε η Έλλη Παπακωνσταντίνου από το 2011 μέχρι και το 2016.

Περισσότερες πληροφορίες

www.elli.site

https://ccrma.stanford.edu/events/oedipus-sex-with-mum-was-blinding

Προηγούμενο άρθροΚριτική για την παράσταση "Φαλακρή Τραγουδίστρια"
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη με τον Ένκε Φεζολλάρι για την παράσταση "Βάσσα"