Κριτική για την παράσταση "Άρης"

Φωτογραφίες: Δήμητρα Ψυχογυιού

Από τον Κωνσταντίνο Πλατή

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει να ανεβαίνουν αρκετά έργα για τη ζωή προσωπικοτήτων, που σημάδεψαν την καλλιτεχνική και πολιτική ζωή της χώρας. Η Σωτηρία Μπέλλου, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Ζαχαριάδης τα προηγούμενα χρόνια, ενώ φέτος ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Αλέξης Ζορμπάς είναι μερικές από τις μεγάλες προσωπικότητες, που ζωντανεύουν και πάλι πάνω στο σανίδι. Εγώ, φέτος, για αρχή επέλεξα τον Άρη Βελουχιώτη, την πιο αμφισβητούμενη προσωπικότητα της αριστεράς, για τον οποίο ακόμα και τόσα χρόνια μετά τον θάνατο του, μπορούμε να μιλάμε για ώρες και να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση για τα γεγονότα, που σημάδεψαν τη ζωή του, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα σε μια πολύ δύσκολη ιστορικά περίοδο.

Φωτογραφίες: Δήμητρα Ψυχογυιού

Η Σοφία Αδαμίδου έγραψε ένα εξαιρετικό κείμενο, το οποίο διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Δεν στέκεται μόνο στις λεπτομέρειες και τα ιστορικά γεγονότα, στα οποία πήρε μέρος ο Άρης Βελουχιώτης, αλλά επιχειρεί και καταφέρνει απόλυτα να σκιαγραφήσει το χαρακτήρα του, δίνοντας τη δυνατότητα ακόμα και σε κάποιον, που δεν γνωρίζει πολλά για το ιστορικό αυτό πρόσωπο, να αντιληφθεί τα βαθύτερα κίνητρα των πράξεων του.

Φωτογραφίες: Δήμητρα Ψυχογυιού

Η σκηνοθεσία του Βασίλη Μπισμπίκη καθοδηγεί με μέτρο την ένταση και το ρυθμό του ηθοποιού και τα ευρήματα, που χρησιμοποιεί δημιουργούν κινηματογραφική ροή και εμπλουτίζουν την αφηγηματική «φόρμα».

Ο Τάσος Σωτηράκης καταρχάς είναι, ίσως, ο καταλληλότερος ηθοποιός για τον ρόλο όσον αφορά στο παρουσιαστικό του. Παράλληλα όμως, έχει δουλέψει πάρα πολύ το κείμενο και το έχει κάνει απόλυτα δικό του.

Φωτογραφίες: Δήμητρα Ψυχογυιού

Η μουσική και τα τραγούδια από τους Villagers of Ioannina City (VIC) είναι ένα από τα πολύ δυνατά στοιχεία της παράστασης καθώς ο συνδυασμός rock και δημοτικής μουσικής  εντείνουν στο μέγιστο τη συγκινησιακή φόρτιση του κοινού.

Φωτογραφίες: Δήμητρα Ψυχογυιού

Οι φωτισμοί του Λάμπρου Παπούλια δημιουργούν εξαρχής την σκοτεινή ατμόσφαιρα, που ταιριάζει στο έργο.

Εν κατακλείδι αξίζει να «τραβηχτείτε» στην βιομηχανική περιοχή του Ελαιώνα και στο εξαιρετικής αισθητικής θέατρο Cartel, αφού μόνο έτσι μπορείτε να δείτε από κοντά την εμβληματική φιγούρα του Άρη Βελουχιώτη να «ζωντανεύει» στη σκηνή, φωτίζοντας το παρελθόν, αλλά προτρέποντάς μας, κυρίως, να ασχοληθούμε με το παρόν.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ