Κριτική για την παράσταση ‘’Το χρυσό Αρισμαρί’’

Από τη Μαργαρίτα Λιγνού 
Η ακατάπαυστη πείνα δεν είναι καλό σημάδι όταν όμως πρόκειται για δημιουργία, καλλιτεχνία και θέατρο δεν πρέπει να έχει σταματημό. Τα αποτελέσματα αυτής είναι να γίνεσαι αδηφάγος.
Εγώ τουλάχιστον το ζω αυτό με το ποιοτικό - εκπαιδευτικό παιδικό θέατρο, έτσι οφείλω να πω σκεπτόμενη, ότι θέλω να παρακολουθώ παραστάσεις με όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να είναι ολοκληρωμένες. Τέτοιου είδους παραστάσεις ξέρει να δημιουργεί η Κέλλυ Σταμουλάκη, φέτος η παράσταση έχει ως τίτλο ‘’ Το χρυσό Αρισμαρί ’’ και παρουσιάζεται στο θέατρο Ήβη.

Ο τίτλος ίσως να προβληματίσει και να δημιουργήσει απορίες στους μικρούς θεατές, που καλό θα είναι να γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. «Το Χρυσό Αρισμαρί» είναι ένα σπάνιο και μοναδικό βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες, που κατά τη διάρκεια της παράστασης θα μας χρειαστεί….. μη βιάζεστε !!!
Πρώτα από όλα πρέπει να δημιουργηθεί το κλίμα, που νοητά θα σε μεταφέρει σ' ένα άλλο κόσμο που πιστέψτε με, θα ήθελα να είναι πέρα για πέρα αληθινός, καθώς σε λίγη ώρα καλείσαι να ταξιδέψεις μαζί με τους ηθοποιούς σ' ένα φανταστικό κόσμο. Γίνεται, όμως, εφικτό από τη πρώτη κιόλας στιγμή που αντικρίζεις το σκηνικό δια χειρός Δέσποινας Βολίδη. Σε όλο αυτό καθοριστικό κομμάτι των σκηνικών είναι και τα 3d Animation της παράστασης από το Χρήστο Παπαμέτη.
Κατόπιν δε μπορείς να μην παρατηρήσεις το αρμόνιο επί σκηνής, που στα χέρια του ενορχηστρωτή Μαυρίκιου Μαυρικίου γίνετε πραγματικά πολύτιμο. Παίζοντας νότες θαρρείς ότι «παίζει» με το μυαλό σου.

Απολαυστική είναι και η μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα χρόνια συνεργάτη αυτής της επιτυχημένης ομάδας, που αν μη τι άλλο γνωρίζει πώς να δημιουργεί το επιθυμητό αποτέλεσμα για τις παραστάσεις του Θιάσου Αβάντι. Οι στίχοι που συνοδεύουν την μουσική είναι γραμμένοι από τη Κέλλυ Σταμουλάκη και το Γιάννη Προεστάκη και ομολογουμένως απογειώνουν όλο το κείμενο.
Τώρα θέλω να σας μεταφέρω την πρώτη εικόνα που αντίκρισα…. με την έναρξη της παράστασης μαγεύτηκα με τα ευφάνταστα, πολύχρωμα και ιδιαίτερα κοστούμια που πηγάζουν χρώμα, δημιουργικότητα  και υψηλή αισθητική και βέβαια αξίζουν συγχαρητήρια στον καλλιτέχνη που έχει επιμεληθεί τη δημιουργία τους, Ρουσσέτο Σιγάλα.
Οι ηθοποιοί καθοδηγούμενοι από τον Αναστάση Δεληγιάννη έχουν τον απολυτό έλεγχο των κουστουμιών τους κατά τη διάρκεια των χορογραφιών και της ερμηνείας τους και η προσπάθεια που κατέβαλαν για το αποτέλεσμα είναι εμφανής.
Τα φώτα επί σκηνής έχει επιμεληθεί η Κατερίνα Μαραγκουδάκη καθώς είναι από τους μετρ του είδους και επιτυγχάνει την ολοκλήρωση αυτού του υπερθεάματος, υποβάλλοντας το θεατή στη ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται σε πραγματικό δάσος.
Οι αγαπημένοι μας ηθοποιοί καλούνται να φέρουν εις πέρας το έργο τους, με το ανεξάντλητο χιούμορ που τους διέπει. Βεβαίως η επιλογή τους δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς το απολαυστικό δίδυμο του Τάσου Χαλκιά με την Ευτυχία Φαναριώτη μηχανεύεται τρόπους ώστε να ικανοποιήσουν την απληστία τους , η απολαυστική και αληθινά συγκινητική ερμηνεία της Ελευθερία Ρήγου ως νεράιδα καθηλώνει το κοινό και βεβαίως αξιοσημείωτη είναι και η ερμηνεία του Ορέστη Τρίκα που η καλοσύνη του και το μεγαλείο της ψυχής του πηγάζουν από μέσα του και ζει τη κάθε στιγμή επί σκηνής. Όσον αφόρα τον υπόλοιπο θίασο Έλενα Δελακούρα, Παύλο Εμμανουηλίδη, Νίκο Παρασκευόπουλο, Έφη Κιούκη, Δημήτρη Δημητρόπουλο, Έλενα Παπαδημητρίου, Γιώργο Σαμαρά, Ευγενία Μανούσου και Άννα Τσάφα είναι όλοι τους πολύ ταλαντούχοι ηθοποιοί.
Ως εκ τούτο όλη η παράσταση εκπέμπει καλοσύνη, στοχευμένα μηνύματα, δυνατές έννοιες και χιούμορ με αποτέλεσμα να καταφέρνουν να αναδείξουν την αγάπη για ζωή, την αγάπη για τα ζώα, την αγάπη για τον συνάνθρωπο και την αλληλεγγύη που μακάρι να μπορούσαμε όλοι μας να βάλουμε στη ζωή μας, καθώς επίσης τη φιλία και την ανιδιοτέλεια ως υψίστη αρετή που καλλιεργεί το σπόρο των αρμόνικων σχέσεων καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η ανδρεία και η θέληση πρωτοστατεί σε αυτή τη παράσταση και μας διδάσκει ότι στο κάθε ταξίδι δεν πρέπει να είμαστε μόνοι μας ...
Ελπίζω να σας ταξίδεψα, να σας έχω εξάψει τη φαντασία, και σκεφτείτε ότι σας έχω πει τα λιγότερα, καθώς τα όνειρα και οι τόσο ωραίες στιγμές είναι πολύ δύσκολο να αποτυπωθούν με λέξεις. Η ειλικρινής αίσθηση που μου άφησε φεύγοντας από το θέατρο ήταν μια απορρέουσα ομορφιά στην ατμόσφαιρα λες και ευωδίαζε το Χρυσό Αρισμαρί .
Ευχαριστώ όλους εσάς τα μέλη της οικογένειας του θιάσου Αβάντι που ένα τόσο όμορφο Κυριακάτικο μεσημέρι του Οκτώβρη καταφέρατε να με συγκινήσετε, να με διδάξετε τόσο εμένα όσο και τη λιλιπούτεια συνοδό μου και να με οδηγήσετε σε ένα δρόμο που θα με κάνει να σκεφτώ διαφορετικά και να λειτουργώ πιο λυτρωτικά για όλους γύρω μου !!!!!!
Αδράξτε την ευκαιρία, τι περιμένετε …….

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ