Κριτική για την παράσταση "Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων"

Από τη Μαργαρίτα Λιγνού

Όσες μεταφορές κι αν έχουν γνωρίσει τα κλασσικά και λατρεμένα από εκατομμύρια μικρούς και μεγάλους αναγνώσματα του Lewis Carroll, όπως «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» και «Μέσα από τον Καθρέφτη και τι είδε η Αλίκη εκεί» υπάρχει πάντα περιθώριο για ακόμα μία, αρκεί να είναι δια χειρός της ομάδας Μαγικές Σβούρες και τη σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Αδάμη.

IMG_9842.jpg

Θα έλεγα ότι το τελευταίο τους εγχείρημα είναι και το δυσκολότερο για τις Μαγικές Σβούρες, αλλά γι' αυτό άλλωστε είναι και μαγικές, γιατί τα κατάφεραν με το καλύτερο δυνατό τρόπο να μαγνητίσουν τα βλέμματα για ακόμα μια φορά!!!!

Ένα αρκετά ιδιόμορφο κείμενο, που διχάζει και για να σταθεί στη παιδική σκηνή πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η διασκευή του ώστε να γίνει κατανοητό, να μην τρομάξει και να δημιουργήσει όμορφο κλίμα κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Η Αλίκη ένα μικρό κορίτσι, που στη παράσταση υποδύεται με φανερό το ταλέντο της η Σοφία Πανάγου, ισορροπεί ανάμεσα στο όνειρο και στη πραγματικότητα, προσπαθώντας να  ξεπεράσει τους φόβους της και να ζήσει το αληθινό όνειρο του απίστευτου ταξιδιού.

img_9865

Όλοι οι ηθοποιοί είναι πιστοί και χρόνια συνεργάτες με τις Μαγικές σβούρες, Δημήτρης Αγοράς, Αλέξης Βιδαλάκης, Δημήτρης Καπετανάκος, Δανάη Σδούγκου, Μαριλίζα Χρονέα, Γιάννης Φιλίππου, για ακόμα μια φορά αποδεικνύουν ότι πετυχημένη είναι η συνταγή όταν ξέρεις καλά τους ανθρώπους, που θα δουλέψεις μαζί τους και πλέον έχεις αναπτύξει δεσμούς. Αυτό βγαίνει πάνω στη σκηνή, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να επικοινωνήσουν ακόμη και με τα μάτια.

img_9759

Τα σκηνικά ταιριάζουν απόλυτα με τη διαδρομή που ακολουθεί η Αλίκη καθ’ όλην τη διάρκεια της παράστασης και εναλλάσσονται αρμονικά με τους φωτισμούς, δημιουργώντας μαγικά εφέ πάνω στη σκηνή.

Τα κουστούμια είναι φτιαγμένα ώστε να σου αφηγηθούν από πριν τις ιστορίες των ηρώων, καθώς εναρμονίζονται απόλυτα με το κείμενο, γεμάτα χρώμα και δημιουργικότητα, προκαλώντας στους θεατές όμορφη αίσθηση.

Η μουσική επένδυση έχει επιλεχθεί πολύ προσεκτικά, όπως αναφέρθηκε και δια στόματος του Δημήτρη Αδάμη, λέγοντας μας ότι ήθελαν τα μουσικά ακούσματα, που κοσμούν τη παράσταση να είναι ιδιαίτερα, και να διεγείρουν το αυτί του θεατή καθώς ακούγονται αποσπάσματα από ιρλανδική και κέλτικη μουσική!!!

img_9894

Σκηνοθετικά δε νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει πιο φροντισμένη προσέγγιση από αυτή του Δημήτρη Αδάμη, καθώς έχει δουλέψει με απόλυτο σεβασμό προς το κείμενο φροντίζοντας να δημιουργήσει μια καλοδουλεμένη παράσταση για το κοινό.

Ως επίλογο, θέλοντας να μεταγγιστεί ένα μέρος της μαγείας και του φανταστικού ταξιδιού που ζήσαμε, θα ήθελα να τη συστήσω ανεπιφύλαχτα σε κάθε γονιό και παιδί, που θέλει να ταξιδέψει και να αφεθεί στα χνάρια του οράματος και της αλληγορίας.

Ευχαριστούμε τις Μαγικές Σβούρες που για ακόμα μια φορά μας ταξίδεψαν και μας μάγεψαν!!!!!!!!

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

2 ΣΧΟΛΙΑ