Κριτική για την παράσταση "Υπόθεση Φαρμακονήσι ή Το δίκαιο του νερού"

Από τον Κωνσταντίνο Πλατή.

Η παράσταση είναι μια σκηνική σύνθεση από βίντεο-προβολές ντοκουμέντων με πρόσφυγες, ανθρώπους, που η επαγγελματική τους ιδιότητα τους δίνει άμεση εικόνα για τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στη θάλασσα και μας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους ζωντανά επί σκηνής και βέβαια ηθοποιούς, που δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες, χωρίς να καταφεύγουν σε εντυπωσιασμούς και υπερβολές.

Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα και παρουσιάζοντας τα, οι συντελεστές επί σκηνής αντικαθιστούν ουσιαστικά το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και το κοινό λαμβάνει εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες για γεγονότα και καταστάσεις, που συμβαίνουν αρκετά μακριά του, αλλά τα αποτελέσματα το επηρεάζουν άμεσα (βλέπε Πεδίον του Άρεως).

Το κοινό έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει και αυτό διαδραστικά, ανεβαίνοντας για λίγο στη σκηνή και αυτό σίγουρα αυξάνει ακόμα περισσότερο την «ένταση» της παράστασης.

Το σκηνικό είναι λιτό, αλλά οι ηθοποιοί με τις ερμηνείες τους δίνουν όλα τα εφόδια στους θεατές, για να κάνουν με τη φαντασία τους το ταξίδι «δίχως αύριο» στο Φαρμακονήσι.

Είναι κατά τη γνώμη μου από τις καλύτερες παραστάσεις του φεστιβάλ και αξίζει να την δείτε για να αποκτήσετε με τον πιο ασφαλή τρόπο μια εμπειρία ζωής για γεγονότα και καταστάσεις, μέσα από τις οποίες πολλοί άνθρωποι δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ