Κριτική για την παράσταση "Μια τεράστια έκρηξη"

Από τον Κωνσταντίνο Πλατή

Το έργο «Μια τεράστια έκρηξη» παρουσιάστηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ Off OFF Athens στο θέατρο Επί Κολωνώ σε σκηνοθεσία της  Ντακόλια Ιωάννας και  Ομήρου Πρώιου. Η αλήθεια είναι ότι στο φεστιβάλ αυτό, το δηλώνει άλλωστε και το όνομα του, συμμετέχουν ομάδες στις οποίες οι ηθοποιοί δεν είναι απαραίτητα επαγγελματίες. Μπορεί και να μην έχουν τελειώσει καν Δραματική σχολή.

Αυτό συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση, πλην όμως, οι ηθοποιοί έχουν εμπειρία από σχολικές παραστάσεις καθώς και από θεατρικές ομάδες οι οποίες λειτουργούν στο πανεπιστήμιο που σπουδάζουν. Κάνω αυτή την εισαγωγή για να εξάρω την προσπάθεια που γίνεται σε αυτούς τους χώρους,  τα αποτελέσματα της οποίας είναι εξαιρετικά πολλές φορές και συγκρίσιμα με τις επαγγελματικές παραστάσεις.

Το έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου είναι ουσιαστικά ένα ταξίδι ενηλικίωσης μέσα από τα μάτια ενός ονειροπόλου έφηβου που δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο όχι μόνο το νεαρό κοινό αλλά κάθε θεατή που κάποτε υπήρξε έφηβος, δίνοντας του τη δυνατότητα  να ανακινήσει τις μνήμες του.

Στην παράσταση αυτή λοιπόν συμμετέχουν 4 νέοι ηθοποιοί, οι Σπύρος Καραγιάννης, Χρυσή Βαρβάρα, Ελένη Χρηστίδη και  Παύλος Καπόγλου. Οι σκηνοθέτες Ντακόλια Ιωάννα και Όμηρος Πρώιος τους  έχουν καθοδηγήσει εξαιρετικά δίνοντας γρήγορο ρυθμό στις σκηνές και τη δυνατότητα σε κάθε ένα από αυτούς να ξεδιπλώσει το ταλέντο του.

O Σπύρος Καραγιάννης έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και ανταπεξέρχεται πολύ καλά, ακόμα και στο διαδραστικό κομμάτι με το κοινό.

Η Χρυσή Βαρβάρα ομολογώ ότι με εξέπληξε θετικά με την ερμηνεία της αλλά και με τη γενικότερη αντίληψη της ως ηθοποιός, καθότι φαίνεται ότι μπορεί να ελέγχει πολύ καλά τα εκφραστικά της μέσα.

Ο Παύλος Καπόγλου και η Ελένη Χρηστίδη, με τις ξεχωριστές ερμηνείες τους,  έχουν επίσης μερίδιο στο συνολικό αποτέλεσμα και αξίζουν την επιβράβευση.

Τα σκηνικά τα οποία επιμελήθηκαν η Κωνσταντίνα Ποντίκη και ο  Όμηρος  Πρώιος ήταν αρκετά εύχρηστα και εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της παράστασης.

Όπως έμαθα είναι όλοι οι ηθοποιοί είναι φοιτητές σε διάφορα τμήματα (χημικό, πολιτικών μηχανικών κ.α) και ελπίζω όταν αποκτήσουν το πρώτο πτυχίο τους να ασχοληθούν περισσότερο και με το θέατρο, αξιοποιώντας το ταλέντο τους.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδω

Προηγούμενο άρθροΜε έργα του Στρίντμπεργκ συνεχίζει τον προγραμματισμό του το θέατρο Μεταξουργείο
Επόμενο άρθροΚριτική για την παράσταση "Εκατό λέξεις για το χιόνι"

1 ΣΧΟΛΙΟ