Κριτική για την παράσταση "Smiley"

Smiley

Από τη Ναντίν Αθανασίου

Βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα του έργου “Smiley”, στο θέατρο Άβατον. Το έργο, επίκαιρο όσο ποτέ, πραγματεύεται την ιστορία αγάπης μεταξύ δύο αντρών. Μια ιστορία ξεκινά, όπως κάθε ερωτική ιστορία… Από τη γνωριμία και τη σαρκική επαφή, στον έρωτα και στην αγάπη…

Τελικά δύο ομοφυλόφιλοι έχουν ίσες ευκαιρίες στην αγάπη;

Μήπως «πρέπει» να υπάρχει κάτι λιγότερο ουσιαστικό μεταξύ τους, επειδή δεν είναι straight?

Ή μήπως τελικά υπάρχει μια λεπτή, κόκκινη, αόρατη κλωστή, που σε συνδέει με το άλλο σου μισό, ανεξαρτήτως φύλου;

Παρατηρούμε την πραγματικότητα ενός gay ζευγαριού και με τη βοήθεια των ηθοποιών αποκωδικοποιούμε μία συμπεριφορά ξένη προς εμάς... Ή μήπως όχι; Μήπως όταν αγαπάμε είμαστε όλοι ίδιοι;

Παρών και ο συγγραφέας του έργου Guillem Clua. Φανερά συγκινημένος, πρώτη φορά παρακολούθησε το έργο του σε μία άλλη γλώσσα και το βρήκε εξαιρετικό!

Ο Μίνως Θεοχάρης μας χάρισε μια άψογη ερμηνεία. Τόσο αστεία και πικρή συνάμα! Γελάσαμε, αλλά και συγκινηθήκαμε με τη συμπεριφορά ενός απελπισμένου, ερωτευμένου, κτητικού gay ή αλλιώς τη συμπεριφορά ενός οποιουδήποτε ερωτευμένου ανθρώπου. Ταλαντούχα, λαμπερή και πολύ ευγενική η φυσιογνωμία του καλλιτέχνη.

Ο Δημήτρης Μακαλιάς μας ενθουσίασε με την εναλλαγή των ρόλων του. Έξυπνος, αστείος, ερμηνευτικά άρτιος μας μετέφερε στον πολύπλευρο κόσμο των ομοφυλοφίλων.

Μας άρεσε πολύ και το τραγούδι του τέλους σε μουσική Στάμου Σέμση και στίχους Φ. Αθερίδου και Μ. Θεοχάρη.

Μια παράσταση, που αξίζει να δούμε, για να καταλάβουμε ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στον έρωτα, στη ζωή! Ο,τι διαφορετικό δεν πρέπει να μας ξενίζει, να μας προκαλεί φόβο ή  έχθρα. Όπως έχει πει και ο Ελύτης: «Επειδή το αδοκίμαστο και το απ’ αλλού φερμένο δεν το αντέχουν οι άνθρωποι… Μ’ ακούς;»

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη με το Γιάννη Σαρακατσάνη για την παράσταση «72 ώρες»
Επόμενο άρθρο"Τα μεγάλα ρεύματα στο σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο. Σκηνοθέτες, συγγραφείς, ηθοποιοί".

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ξεκαρδιστική παράσταση,τολμηρή, με όμορφη και απλή σκηνοθεσία. Οι ηθοποιοί, γνωστά ταλέντα, ήταν και σε αυτή την παράσταση εξαιρετικοί. Μέσα από αυτή την παράσταση, διαπιστώνεις ότι είτε gay είτε straight, βιώνουμε τις ίδιες καταστάσεις όταν είμαστε ερωτευμένοι!