1821 - η επιθεώρηση

Αρχείο Παίχτηκε από 04/06/2021 έως 25/07/2021
στο Βεάκειο
Διάρκεια: 140’
Κείμενο: Λένα Κιτσοπούλου , Γιάννης Αστερής , Γλυκερία Μπασδέκη, Κώστας Μανιάτης, Κώστας Κωστάκος, Κέλλυ Παπαδοπούλου και Φοίβος Δεληβοριάς 
Δραματουργία: ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΝΤΖΑΣ
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Καραντζάς
Σκηνογραφία: Μαρία Πανουργιά  - Μυρτώ Λάμπρου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική σύνθεση: Φοίβος Δεληβοριάς
Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου
Ερμηνεύουν: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Eλένη Κοκκίδου, Νίκος Καραθάνος, Γιώργος Γάλλος, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννης Νιάρρος, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Κουκουράκης, Γιάννης Κλίνης, Βάσω Καβαλιεράτου, Πάνος Παπαδόπουλος, Ηλίας Μουλάς, Ιωάννα Πιατά
Παίζουν μουσική: Επί σκηνής ορχήστρα μουσικών

Περιγραφή

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρουσιάζει μια επιθεώρηση με την υπογραφή των Φοίβου Δεληβοριά και Δημήτρη Καραντζά γεμάτη μουσική, χρυσόσκονη, κριτική, χιούμορ και Ιστορία, στο Βεάκειο Θέατρο τον Ιούνιο.

Περισσότερα

Μετά την θερμή υποδοχή του κοινού, η παράσταση «1821 – η επιθεώρηση», θα συνεχίσει τη διαδρομή της στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, έως τις 25 Ιουλίου. Παράλληλα, η παράσταση θα ταξιδέψει και σε άλλα ανοιχτά θέατρα περιξ των Αθηνών, για να γιορτάσει την επανέναρξη του Θεάτρου μετά την πανδημία, μαζί με τους φίλους του Θεάτρου σε:

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ | Τετάρτη 7 Ιουλίου | 21:00 | guest εμφάνιση ο Θάνος Λέκκας

ΒΥΡΩΝΑ | Τρίτη 13/7 & Τετάρτη 14/7 | 21:00 | guest εμφάνιση ο Θάνος Λέκκας

ΠΑΠΑΓΟΥ | Τρίτη 20/7 & Τετάρτη 21/7 | 21:00 | guest εμφάνιση ο Θάνος Λέκκας

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρουσιάζει μια επιθεώρηση με την υπογραφή των Φοίβου Δεληβοριά και Δημήτρη Καραντζά γεμάτη μουσική, χρυσόσκονη, κριτική, χιούμορ και Ιστορία, στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά, από τη Παρασκευή 4 Ιουνίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως 25 Ιουλίου.

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας των guests! Κάθε εβδομάδα θα υποδεχόμαστε στη σκηνή και από έναν καλεσμένο, ξεκινώντας με τον Χρήστο Λούλη στις 2, 3 & 4 Ιουλίου και με την Μάρθα Φριντζήλα στις 9, 10, 11 Ιουλίου. Και έπεται και συνέχεια…

Ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Δημήτρης Καραντζάς εξετάζουν εκ νέου τη σχέση μας με την εθνική ταυτότητα,  την επανάσταση, τα κατορθώματα και τα ατυχήματα των διακοσίων ετών, τη σχέση μας με την παράδοση και προσκαλούν μια ομάδα σημαντικών συγγραφέων και ένα θίασο πρωταγωνιστών να γιορτάσουν, να χορέψουν να σατιρίσουν και να αναρωτηθούν. Όλοι μαζί φιλοδοξούν να ξανατραγουδήσουν το «χαίρε, ω χαίρε», χωρίς να εμποδίζονται από τα «περασμένα μεγαλεία» και το «διηγώντας τα να κλαις».

Μορφές από την επανάσταση, οι γιορτές της "πολεμικής αρετής των Ελλήνων" στο Καλλιμάρμαρο, καθημερινοί άνθρωποι που προσπαθούν να επιζήσουν εν μέσω πανδημίας, επικοινωνιολόγοι που προσπαθούν να επανεφεύρουν και να "πουλήσουν" την Ελλάδα, θύματα έμφυλης βίας, τηλεοπτικές φιγούρες που έχουν αφήσει τη δική τους εποχή, οι ταινίες που γυρίστηκαν για την επανάσταση, μια γυναίκα εξαπατημένη  απ'όλους και απ'όλα, οι κομμένες σκηνές απο την τελετή έναρξης του 2004, οι απόγονοι των ηρώων, η αρχαιολατρεία, ο εθνικός διχασμός, ο φανατισμός... και η Γιάννα - όλοι και όλα θα παρελάσουν σ’ αυτή την σατιρική επανεξέταση της παλαιότερης και σύγχρονης Ιστορίας. 

Μαζί με ζωντανή μουσική από 4μελή ορχήστρα, μπαλέτα και χρυσόσκονη. 

Σας καλούμε σ αυτή τη γιορτή, να ξανακοιτάξουμε μαζί τα καλώς και τα κακώς κείμενα των 200 ετών και να ξανατραγουδήσουμε μαζί, με ελπίδα για την ελευθερία. 

Μια εκ νέου επίσκεψη στον θαυμαστό κόσμο της Επιθεώρησης.

Σύνθεση: Φοίβος Δεληβοριάς- Δημήτρης Καραντζάς 
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Κομμώσεις: Κωνσταντίνος Σαββάκης
Φωτογραφίες-Video-Artwork: Γκέλυ Καλαμπάκα
Παραγωγή: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ 

Κατάλληλο άνω των 15 ετών.
Κάτω των 15 ετών με γονική συναίνεση.

Φωτογραφίες

Βίντεο

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Απαίσια παράσταση...η επιτομή του κιτς...
    Το κείμενο φτωχό, ξεφεύγει από τα όρια της σάτιρας και γίνεται εμμονικά ανθελληνικό και προσβλητικό...όχι μόνο για τον θεατή αλλά και για τους ήρωες της επανάστασης που λοιδορούντε, καθυβρίζοντε με απαράδεκτο τρόπο αντί να αντιμετωπιστούν με τιμή και σεβασμό όπως τους αρμόζει. Αξίες και ιδανικά (όπως ο αγώνας για την ελευθερία, η διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας )απαξιώνονται και καλύπτονται από την σύγχρονη έκφυλη σαπίλα που πρεσβεύει ο Καρατζάς με τον Δεληβοριά. Εδώ δεν γίνεται λόγος για επιθεώρηση αλλά για ένα χυδαίο παραλήρημα βωμολοχίας που εκφράζει μόνο τους "δημιουργούς του"... Ντροπή για τον θεατή που θα σπαταλήσει 140 λεπτά από την ζωή του για να δει αυτή την παράσταση... ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ σε κανέναν μας!

  2. H επιθεώρηση στη χειρότερη της εκδοχή. Βρισιές, φωνές, και πολύ βωμολοχία σε κείμενα φτωχά. Αντρες που ισορροπούν σε ψηλά τακούνια, φουστανελάδες με γόβες, φτερά και πούπουλα. Μια ωδή στο κίτς, σεξιστικό έναντι των γκευ. Προσβλητικό για κάθε Ελληνα που θα τοπαρακολουθήσει.