2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

Σχετικά

Καλοκαίρι πολιτισμού στην Άνδρο!

 No2_logo GR-page-001

Το “2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου”, κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα, επιστρέφει στις 16 Ιουλίου, στο νησί που είναι συνδυασμένο με υψηλής ποιότητας εικαστικά δρώμενα, λόγω του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή,  του Μουσείου Κυδωνιέως αλλά και της Καϊρείου βιβλιοθήκης.
Η Άνδρος του πολιτισμού, ετοιμάζεται να υποδεχτεί στο υπερσύγχρονο ανοιχτό θέατρο, στη Χώρα, σημαντικές παραστάσεις αρχαίου δράματος και κωμωδίας από την Επίδαυρο, συναυλίες σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και νέων δημιουργών, προβολές, παραδοσιακούς χορούς, αφιερώματα.
Φιλοδοξία του Φεστιβάλ, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Παντελή Βούλγαρη, είναι:
«Κάθε χρονιά, να είναι ένας ανοιχτός χώρος συνεργασίας και φιλοξενίας σημαντικών καλλιτεχνικών προτάσεων, όχι μόνο στη μουσική και στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο, τον χορό και τη λογοτεχνία
Ο πολυβραβευμένος δημιουργός, τονίζει:
"Αισθάνομαι ότι οφείλω να βοηθήσω σε κάτι μοναδικό, στο όνειρο του Αλκιβιάδη Τάττου, που σε αυτές τις δύσκολες εποχές – λόγω της οικονομικής αλλά και της πολιτιστικής κρίσης - προσέφερε στον τόπο του, ένα μοναδικό θέατρο».
Αξίζει να αναφέρουμε πως το ανοικτό θέατρο-κόσμημα, στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας Άνδρου, (τον σχεδιασμό του οποίου υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Κυριακή Κονδυλάτου και Κωνσταντίνος Λούκος), σέβεται το φυσικό τοπίο κι έχει ενσωματωθεί σε αυτό, χωρίς να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία, όπως ακριβώς συνέβαινε και με τα αρχαία θέατρα. Στόχος των δημιουργών του είναι, όσοι αντικρίζουν τη σκηνή, να λένε: "το θέατρο αυτό βρισκόταν πάντα σε αυτήν τη θέση".
Μετά από την πρώτη επιτυχημένη χρονιά του Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, τον Αύγουστο του 2015, με την ιδιαιτέρως θερμή ανταπόκριση του κόσμου και το θέατρο κατάμεστο (περισσότεροι από 9.000 θεατές, παρακολούθησαν τα 10 συναρπαστικά events), αλλά και με την εξαιρετική ποιότητα της διοργάνωσης, υπό την αιγίδα του δήμου Άνδρου και την ηθική στήριξη του δημάρχου Θεοδόση Σουσούδη, μπήκαν οι στέρεες βάσεις ενός θεσμού με πορεία προς το μέλλον, τοποθετώντας την Άνδρο, στην κορυφή της προτίμησης των θερινών προορισμών, όσων αναζητούν διακοπές ποιότητας.
Συνδυασμό δηλαδή, μοναδικής φυσικής ομορφιάς , ποιότητας διαμονής και πολιτιστικά δρώμενα, υψηλού επιπέδου.
Φέτος αναμένεται να παρακολουθήσουν το πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, πάνω από 22.000 άτομα.
Ο χώρος του εντυπωσιακού θεάτρου, διατίθεται φυσικά και στους ίδιους τους Ανδριώτες και στην τέχνη τους, που το στηρίζουν με πάθος.
Στα ανήσυχα θεατρικά σχήματα του νησιού, που χρόνια τώρα προσφέρουν ποιοτικές παραστάσεις, στην καταπληκτική Φιλαρμονική των Νέων του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου, στον δραστήριο Σύλλογο Γυναικών Άνδρου με το 18ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, στις εξαιρετικές Χορωδίες του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου και στην Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου.

Σημαντικές είναι και οι δύο συναυλίες που διοργανώνει φέτος στο θέατρο, ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του Ιδρύματος Μιχαήλ Σ. Πολέμη.

Βέβαια, θα ήταν παράλειψη να μην απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Ανδριώτες και μη, χορηγούς που πέρσι αγκάλιασαν και στήριξαν το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπατριώτες του χορηγούς του φετινού 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου που με τη θερμή υποστήριξη και γενναιοδωρία τους αγωνίζονται για την εδραίωση ενός θεσμού πολιτισμού στον τόπο τους".

Σε πείσμα των δύσκολων καιρών λοιπόν, μια όαση πολιτισμού μας περιμένει όλους, από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, στην Άνδρο.

rx_theatro_andros_5

ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Ενα χρόνο πριν "επιστρατεύτηκα" με φίλους Ανδριώτες για τα εγκαίνια του θερινού θέατρου της Χώρας.

Όλοι μαζί ζήσαμε την εμπειρία του πρώτου φεστιβάλ Άνδρου.

Με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών αλλά και του πολιτιστικού δυναμικού του νησιού, θεωρώ ότι πετύχαμε το υπαίθριο θέατρο να αποτελεί για όλους μας τον Αυγουστιάτικο χώρο συνάντησης πολιτισμού.

Ξεκινάμε νωρίτερα φέτος τις εκδηλώσεις, από μέσα Ιουλίου και τελειώνουμε τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.

Αποφασίσαμε να φιλοξενήσουμε περισσότερες παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού.

Θέλω να ευχαριστήσω τους καλλιτέχνες που προσφέρθηκαν - και ήταν πολλοί- να μας επισκεφθούν.

Αυτές οι συναντήσεις πολιτισμού πιστεύω ότι μας φέρνουν πιο κοντά όλους μας.

Απόλυτη ανάγκη σήμερα να εμπνευστούμε από την τέχνη μας και να αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη μικρή όμορφη χώρα.

Καλό καλοκαίρι-Σας ευχαριστώ

foto voulgaris

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Στη Συνέντευξη Τύπου του Δήμου Άνδρου, που δόθηκε σήμερα, στην αίθουσα “Φαίδρα” του Saint George Lycabettus Hotel, με θέμα την παρουσίαση των κορυφαίων πολιτιστικών δράσεων του καλοκαιριού στο νησί, παρουσιάστηκαν:

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, η έκθεση του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή, η έκθεση του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, το Θερινό Πανεπιστήμιο με θέμα "ΜΜΕ, Γλώσσα και Πολιτισμός" και η έκθεση του Μουσείου Λαογραφίας με θέμα "Το σχολείο 100 χρόνια πριν".

Μίλησαν ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Παντελής Βούλγαρης, ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως κ. Νίκος Σιγάλας, η υπεύθυνη για το Θερινό Πανεπιστήμιο, καθηγήτρια Νικολέττα Τσιτσανούδη και η ιδρύτρια του Μουσείου Λαογραφίας κ. Ειρήνη Βασιλοπούλου.

Ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης -μεταξύ άλλων- τόνισε:

Θα πρέπει να γνωρίζετε –όσοι δεν έχει τύχει να επισκεφθείτε το νησί μας- ότι η Άνδρος είναι δυο πράγματα: Φύση και Πολιτισμός. Είναι τα δυο στοιχεία που την χαρακτηρίζουν και τη διαφοροποιούν, συγκριτικά με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Είναι τα στοιχεία που αποτελούν το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Σε αυτά έχουμε εστιάσει και αυτά προσπαθούμε να αναδείξουμε. Στόχος είναι να γίνει η Άνδρος κορυφαίος προορισμός για επισκέπτες υψηλού επιπέδου. Και φέτος το καλοκαίρι γίνονται αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που παρευρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Μανώλης Μητσιάς, Θάνος Μικρούτσικος, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Ψαρράς, Κατερίνα Πολέμη, Μάριος Φραγκούλης, Γιώργος Περρής, Γεωργία Νταγκάκη, Αγγελική Τουμπανάκη κ.ά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΔΡΟΥ2016
ΙΟΥΛΙΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 16/7/2016                               ΕΝΑΡΞΗ CAMERATA JUNIOR
ΤΕΤΑΡΤΗ 20/7/2016 ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΡΑΝΟΣ- ΛΑΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΑΝΔΡΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  22/7/2016 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΟΛΕΜΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ-ΤΟΥΜΠΑΝΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 25/7/2016 ΗΡΘΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ -25η ΩΡΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ   27/7/2016 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/7/2016 ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ-  Θ.Ο.Α
ΣΑΒΒΑΤΟ  30/7/2016 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΗΤΣΙΑΣ-ΝΤΑΓΑΚΗ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 1/8/2016 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΦΕΛΛΙΝΙ
ΤΡΙΤΗ  2/8/2016 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΦΕΛΛΙΝΙ
ΤΕΤΑΡΤΗ 3/8/2016 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΦΕΛΛΙΝΙ
ΠΕΜΠΤΗ  4/8/2016 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΦΕΛΙΝΙ     ΝΙΝΟ ΡΟΤΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/8/2016
ΚΥΡΙΑΚΗ 7/8/2016 ΟΡΕΣΤΕΙΑ  ΣΚΗΝ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 8/8/2016 ΣΤΑΜΑΤΙΑ -ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ   -ΣΚΗΝ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 10/8/2016 ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ OPUS
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/8/2016 ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ  -ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ  13/8/2016 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ-διοργάνωση ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ. Σ. ΠΟΛΕΜΗ
ΤΡΙΤΗ  16/8/2016 ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΔΡΟΥ
 
ΤΕΤΑΡΤΗ  17/8/2016 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΖΙΩΓΑΛΑΣ-ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ-ΜΗΛΙΩΚΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ 18/8/2016 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ(ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΔΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ Μ. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  19/8/2016 ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ( ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ '' Όσο πιο γρήγορα΄΄΄ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 21/8/2016 MUSIC AND DANCE GALA FOR ANDROS -ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ EΘΝΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΠΑΡΙΣΙΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ  24/8/2016 ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ-ΣΚΗΝΟΘ. ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/8/2016 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ   27/8/2016 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/9/2016 ΚΑΝΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ- ΟΜΑΔΑ ΑΛΑΛΟΥΜ -Γ.ΔΑΜΠΑΣΗ
(ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙΡΕΙΟΥ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ)
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 3/9/2016            ΛΗΞΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ-ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ:
18/6/2016 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ -ΠΕΡΡΗΣ    -διοργάνωση ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
  ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ. Σ. ΠΟΛΕΜΗ
   
2/7/2016 ΧΟΡΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΔΡΟΥ
9/7/2016 18ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΝΔΡΟΥ