5 πιανίστες - 5 Σάββατα

Αρχείο Παίχτηκε από 11/11/2017 έως 09/12/2017
στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας Β΄ σκηνή
Διάρκεια: 60'
Παίζουν μουσική: Θοδωρής Οικονόμου, Θόδωρος Κοτεπάνος, Σταύρος Λάντσιας, Γιάννης Κυριμκυρίδης και Τάκης Φαραζής

Περιγραφή

H Β’ σκηνή του Θεάτρου οδού Κεφαλληνίας ξεκινάει τον Νοέμβριο μια σειρά από μουσικές παραστάσεις σε συνεργασία με τον συνθέτη-πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου, οι οποίες δεν λειτουργούν απλά παράλληλα με το υπόλοιπο πρόγραμμα του θεάτρου, αλλά είναι αναπόσπαστο μέρος του, μιας και οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες, που θα ανέβουν στη σκηνή συνδέονται με το θέατρο είτε ως συνθέτες είτε ως ερμηνευτές.

Περισσότερα

Καλλιτεχνική διεύθυνση Θοδωρής Οικονόμου

Στον πρώτο κύκλο (11 Νοεμβρίου-9 Δεκεμβρίου) πέντε κορυφαίοι συνθέτες και σολίστες του πιάνου, ο Θοδωρής Οικονόμου, o Θόδωρος Κοτεπάνος, o Σταύρος Λάντσιας, o Γιάννης Κυριμκυρίδης και o Τάκης Φαραζής παρουσιάζουν στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου σημαντικές στιγμές από τη μέχρι τώρα πορεία τους.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ιδιαίτερες βραδιές, όπου το κοινό θα είναι κοντά στους καλλιτέχνες, οι οποίοι επιλέγουν να βρεθούν σε μια μικρή θεατρική σκηνή, χωρίς καθόλου ενίσχυση δημιουργώντας μια μοναδική αίσθηση οικειότητας και επικοινωνίας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Θοδωρής Οικονόμου  - 11 Νοεμβρίου

Ένα ταξίδι που ακουμπάει σε παραδοσιακά ελληνικά ρυθμικά μοτίβα, στο μινιμαλισμό, σε κλασσικές, αλλά και σε τζαζ φόρμες, ένα πολύχρωμο μουσικό κι αισθητικό ταξίδι, που στηρίζεται στην αλήθεια της κάθε στιγμής και που αποκτά δομή μέσα από την εμπειρία, αλλά και την ελευθερία κινήσεων, σε ένα παιχνίδι ζωντανό με το με το κοινό, του οποίου η κάθε ανάσα αποτελεί μέρος ενός κοινού σύμπαντος που δημιουργείται άθελα μας και βοηθάει τόσο πολύ στο να υπάρξει η βαθιά και αληθινή συγκίνηση, η ύπαρξη της οποίας είναι για όλους μας τόσο απαραίτητη και σημαντική.

Θόδωρος Κοτεπάνος – 18 Νοεμβρίου

Η απληστία των πλήκτρων.

Εισαγωγή στην περιπέτεια μιας μεταγραφής - Ρεσιτάλ πιάνου

Ο πιανίστας Θόδωρος Κοτεπάνος περιγράφει την αφορμή και τη διαδικασία της οικειοποίησης ενός μεγάλου συμφωνικού έργου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρελούδιο από την όπερα του Ρ. Βάγκνερ “Τριστάνος και Ιζόλδη”.

Ένα “making of…”, πλαισιωμένο από δύο έργα του Φ. Λιστ, το ένα πιανιστικό, η σονάτα σε σι ελάσσονα και το άλλο σε μεταγραφή του Ούγγρου πιανίστα K. Mocsari, το μεσαίο μέρος της συμφωνίας Φάουστ, ή αλλιώς “Gretchen”.

Οι σκέψεις και η δημιουργικότητα ενός σολίστα κλασικού ρεπερτορίου σε ένα πρωτότυπο ρεσιτάλ με άρωμα διάλεξης…

Πρόγραμμα του ρεσιτάλ:

- Franz Liszt - Karoly Mocsari: Gretchen

- Ομιλία περί της μεταγραφής με μουσικά και ηχητικά αποσπάσματα.

- Richard Wagner - Th. Kotepanos: Einleitung (Tristan und Isolde)

- Franz Liszt: Sonate H-moll

Σταύρος Λάντσιας – 25 Νοεμβρίου

O πιανίστας Σταύρος Λάντσιας σε μια ιδιαίτερη solo performance παρουσιάζει συνθέσεις του και διασκευές αγαπημένων του δημιουργών.

Γιάννης Κυριμκυρίδης – 2 Δεκεμβρίου

Ο πιανίστας Γιάννης Κυριμκυριδης θα αποπειραθεί να δημιουργήσει σε πραγματικό χρόνο πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις για όρθιο πιάνο. Μια μουσική διαδρομή που περνάει από την κλασσική, την κινηματογραφική και την world jazz μουσική σκηνή, συνεχίζεται με μια solo piano αυτοσχεδιαστική συναυλία.

Τάκης Φαραζής – 9 Δεκεμβρίου

O πιανίστας και συνθέτης Τάκης Φαραζής παρουσιάζει παλαιότερες και καινούργιες συνθέσεις του μέσα από μια φρέσκια αυτοσχεδιαστική ματιά. Κλασική και τζαζ, ρυθμός και λυρισμός, ιμπρεσιονισμός και μινιμαλισμός. Μουσικές χωρίς σύνορα μέσα από την ηχητική παλέτα ενός πιάνου.

Παραγωγή: Kart Productions

Βίντεο