Αλφάβητος

Αρχείο Παίχτηκε από 04/02/2017 έως 04/02/2017
στο Αθηναΐς
Διάρκεια: 80’
Τραγουδούν: Παντελής Παυλίδης, Ευανθία Κατσουρού, Παν Καπερνέκα, Κλεονίκη
Παίζουν μουσική: Παν Καπερνέκα (αυλός, βαλίχα, μανδούρα, κρουστά), Κλεονίκη (Τραγούδι, χορός, κρόταλα), Γιάννης Νικολαΐδης (Τσέλο), Παντελής Παυλίδης (Λύρα)
Χορεύουν: Κλεονίκη

Περιγραφή

Δημιουργός και πειραματιστής της σύγχρονης Ελληνικής λαϊκής μουσικής τέχνης, ο Παντελής Παυλίδης επιστρέφει στα καλλιτεχνικά δρώμμενα της πρωτεύουσας με την καινούργια του δημιουργία «Αλφάβητος – Ήχοι Αιώνων», σε μία παράσταση που θα φιλοξενηθεί στον πολυχώρο πολιτισμού «Αθηναΐς». Το έργο αποτελεί μουσική αναδρομή από την αρχαιότητα στο σήμερα και περιλαμβάνει τις μουσικές ενότητες Θεογονία, Αλφάβητος, Αιγαίο Πέλαγος & Μαύρη θάλασσα.

Περισσότερα

«…Μου εδόθηκε, αγαπητοί φίλοι, να γράφω σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνον από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρ' όλ' αυτά, μια γλώσσα που μιλιέται επί δυόμισι χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή και μ' ελάχιστες διαφορές. Η παράλογη αυτή, φαινομενικά, διάσταση, αντιστοιχεί και στην υλικοπνευματική οντότητα της χώρας μου. Που είναι μικρή σε έκταση χώρου και απέραντη σε έκταση χρόνου. Και το αναφέρω όχι διόλου για να υπερηφανευθώ αλλά για να δείξω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ποιητής όταν χρησιμοποιεί για τα πιο αγαπημένα πράγματα τις ίδιες λέξεις που χρησιμοποιούσαν μια Σαπφώ ή ένας Πίνδαρος π.χ., χωρίς ωστόσο να έχει το αντίκρισμα που είχαν εκείνοι επάνω στην έκταση της πολιτισμένης τότε ανθρωπότητας...Χωρίς να λησμονεί κανείς ότι στο μάκρος είκοσι πέντε αιώνων δεν υπήρξε ούτε ένας, επαναλαμβάνω ούτε ένας, που να μη γράφτηκε ποίηση στην ελληνική γλώσσα...»
Οδυσσέας Ελύτης, Νομπελίστας Έλληνας Συγγραφέας

 

«Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού.»
Έλεν Κέλερ, Αμερικανή Συγγραφέας

 

Οι παραπάνω φράσεις περιγράφουν ανάγλυφα το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας και παρατέθηκαν αυτούσιες… απλά… γιατί δεν θα μπορούσαμε να έχουμε βρει πιο ουσιαστικό και εύστοχο τρόπο για να σας συστήσουμε την νέα διαδραστική παράσταση που ετοίμασε και παρουσιάζει το Φεβρουάριο στην Αθήνα ο Παντελής Παυλίδης, συνθέτης – λυράρης Αρχαίας Λύρας και Λύρας Αιγαίου – Μαύρης Θάλασσας και Καππαδοκίας.

Ξεκινώντας από την αρχαία Ελληνική λυρική ποίηση και έργα μεγάλων ποιητών όπως της Σαπφούς και του Αλκαίου διανύουμε μία μουσική διαδρομή μέχρι το Βυζάντιο για να αναπαράγουμε την ψαλτική τέχνη και χαρτογραφούμε τη σύγχρονη παράδοση της Ελλάδας, με αφηγητή τον ήχο της λύρας και οδηγό την ιστορία και τη μνήμη της λαϊκής θυμοσοφίας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας εξερευνούμε ένα «λαβύρινθο» ήχων για να ανακαλύψουμε τον «χτύπο» της παλλόμενης καρδιάς του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού.

Ορφέας Παυλίδης:  Ψηφιακά μέσα

 

Save The Date:
Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017, στις 21.30 το βράδυ, η Μουσική Θεατρική Σκηνή του  Πολυχώρου Πολιτισμού «Αθηναΐς» φιλοξενεί τον Παντελή Παυλίδη στην παράσταση «Αλφάβητος – Ήχοι Αιώνων». Η παράσταση αποτελεί μία συμπαραγωγή της “Texnis – Οργάνωση Θεάματος” και του Μουσικού συλλόγου «ΕΥΔΟΥΣΙΝ».