6256

Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη

Αρχείο Παίχτηκε από 06/12/2017 έως 27/05/2018
στο Vault
Διάρκεια: 80' (χωρίς διάλειμμα)
Κείμενο: Περικλής Μοσχολιδάκης
Σκηνοθέτης: Περικλής Μοσχολιδάκης
Σκηνικά: Μάριος Βουτσινάς
Κοστούμια: Μάριος Βουτσινάς
Φωτισμοί: Άκης Σαμόλης
Μουσική: Κωνσταντίνος Χίνης
Μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνος Χίνης
Ερμηνεύουν: Μάγδα Κατσιπάνου

Περιγραφή

Ο Πολυχώρος Vault παρουσιάζει το μονόλογο “Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη”, σε κείμενο - σκηνοθεσία Περικλή Μοσχολιδάκη με τη Μάγδα Κατσιπάνου στο ρόλο της Αγγέλικας Νίκλης Σολωμού, από την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00 έως την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018.

Ο Γιος μου Διονύσιος Σολωμός είναι ο τρίτος από τους επτά Μονολόγους που θα παρουσιαστούν αυτή τη σεζόν στον Πολυχώρο Vault, με αφορμή το θεατρικό project "Ο Γιος μου...". Επτά σκηνοθέτες ετοιμάζουν επτά παραστάσεις, στηριγμένες πάνω σε επτά βιογραφίες. Επτά μάνες μιλάνε για τους γιους τους. Επτά γυναίκες ηθοποιοί θα παρουσιάσουν επτά μονολόγους απλών γυναικών που μιλάνε για τα παιδιά τους, που εμείς γνωρίσαμε ως άντρες σπουδαίους και διακεκριμένους, που έλαμψαν με την προσωπικότητα, το έργο, την ευφυΐα, το ταλέντο, την τέχνη ή την επιστήμη τους (Μάντζαρος, Συγγρός, Σολωμός, Ψυχάρης, Μέγας Αλέξανδρος, Μακρυγιάννης, Καβάφης). Επτά σημαντικοί άντρες του παρελθόντος που η ζωή και το έργο τους παραμένει ακόμα πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους, μέσα από μια γυναικεία ματιά.

Παράλληλα παρουσιάζονται οι παραστάσεις, “ο Γιος μου Νικόλας Μάντζαρος” της Χρύσας Σπηλιώτη σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου με την Χρύσα Σπηλιώτη στο ρόλο της Ρεγγίνας Μάντζαρου, κάθε Σάββατο στις 19:15 και Κυριακή στις 21:15, και «Νικολέτα Νομικού Συγγρού: Ο Ανδρέας μου» σε κείμενο - σκηνοθεσία Σίμου Παπαναστασόπουλου, με την Ιωάννα Γκαβάκου στο ρόλο της Νικολέτας Νομικού-Συγγρού και μουσική της Νένας Βενετσάνου, κάθε Σάββατο στις 19:00 και Κυριακή στις 21:00. Ως την Κυριακή 7 Ιανουαρίου.

Περισσότερα

Η Αγγέλικα Νίκλη πουλήθηκε σε ηλικία 13 ετών στον Κόντε Νικόλαο Σαλαμών για να γίνει παλλακίδα του – μαντενούτα του και έκανε μαζί του δύο νόθα αγόρια, τον Διονύσιο που αναδείχτηκε Εθνικός ποιητής των Ελλήνων και τον Δημήτριο που έγινε Γερουσιαστής των Ιονίων Νήσων. Λίγο πρίν πεθάνει ο γέρο Κόντες Σαλαμών παντρεύεται τη μαντενούτα του και νομιμοποιεί τα νόθα παιδιά του που γίνονται και βασικοί κληρονόμοι της τεράστιας περιουσίας του.

Η σχέση λατρείας του Διονύσιου με τη μητέρα του Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού γκρεμίζεται οριστικά όταν ο ετεροθαλής αδελφός του Διονύσιου Ιωάννης Λεονταράκης, γιός της μητέρας του από επόμενο γάμο διεκδικεί μέρος της περιουσίας του Κόντε Σαλαμών και η μητέρα του παίρνει το μέρος του.

Την ώρα που η Ελλάδα καίγεται απ’ακρη σ’άκρη με την Επανάσταση του 1821, η Δίκη Σαλαμών συγκλονίζει την Ελλάδα και η Αγγέλικα, θύμα τελικά της αντιδικίας, διασύρεται σε ολόκληρο τον Ελληνισμό καθώς η προσωπική της ζωή συζητιέται παντού και η ίδια Διάφανη από παντού βιώνει τον φοβερό εξευτελισμό, τη φτώχεια και την εγκατάλειψη .

Πόσο επηρέασε τη ζωή και το έργο του Διονυσίου Σολωμού η τραγική μοίρα της μητέρας του;

Πόσο σημερινή και επίκαιρη είναι πάντα η κακοποίηση και ο εξευτελισμός μας γυναίκας;

Πόσο γνωστά μας είναι τα γεγονότα και τα ήθη μιας εποχής που σημάδεψε την ιστορία του τόπου μας;

Μια παράσταση διάλογος ανάμεσα στην Αγγέλικα και τον Διονύσιο, μια παράσταση για μια φωνή και ένα βιολοντσέλο, που παρεμβαίνει και σχολιάζει με τον εξαίσιο ήχο του τα δρώμενα.

Βιολοντσέλλο : Κωνσταντίνος Χίνης
Φωνή Διονύσιου Σολωμού :
 Περικλής Μοσχολιδάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: 
Μάνος Γερωνυμάκης
Φωτογραφίες - trailer: 
Αντώνης Μίκροβας
Αφίσα :
 Δημήτρης Μητσιάνης

 

Λίγα λόγια για τους συντελεστές

Περικλής Μοσχολιδάκης
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Παρακολούθησε σεμινάρια Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας {ΜΧΑΤ }.Σπόυδασε Κλασικό Τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο και Θεατρικό Τραγούδι στο Ωδείο ATHENAEUM. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ηθοποιός για πολλά χρόνια του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κούν, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Θεσσαλικού Θεάτρου και άλλων, συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Σκηνοθέτες του Θεάτρου μας και έπαιξε σε πολλές παραστάσεις Αρχαίου Δράματος στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σε όλα σχεδόν τα Αρχαία Θέατρα του τόπου μας και σε μεγάλα Θεατρικά Φεστιβάλ του εξωτερικού. Σκηνοθέτησε την παράσταση “ΗΛΕΚΤΡΑ project” στο Θέατρο CARTEL και την παράσταση ‘’ΤΡΩΑΔΕΣ –ΕΚΑΒΗ η Τραγωδία Των Ηττημένων στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ. Διδάσκει Υποκριτική και Αγωγή του Λόγου σε Δραματικές Σχολές της Αθήνας.

Μάγδα Κατσιπάνου
Υπότροφος, μετά από εισαγωγικές εξετάσεις, της σχολής του Θεάτρου των Αλλαγών αποφοίτησε με άριστα από τον τριετή κύκλο σπουδών. Aπόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος πτυχίου πιάνου και ανωτέρων θεωρητικών. Παρακολούθησε το «International Acting Summer School» στο Giles Foreman Centre for Acting - studio Soho στοΛονδίνομε τον καταξιωμένο leading acting-coach, Giles Foreman και κύκλους σεμιναρίων με τους Θωμά Μοσχόπουλο, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Γιάννη Σκουρλέτη, Ρούλα Πατεράκη, Θοδωρή Αμπαζή, Μιχαήλ Μαρμαρινό.

Συμμετοχή σε θεατρικές παραστάσεις: Ηλέκτρα Project, σκην. Περικλής Μοσχολιδάκης, τεχνοχώρος Cartel, Πέντε Ψέμματα στο Φως, σκην. Γ. Στυλιανόπουλος, Θέατρο Επί Κολωνώ, Εγώ γιατρέ μου, σκην. Κ. Κωνσταντόπουλος, Θέατρο Διάχρονο, The Man Who, σκην. Κ. Καραδήμα, Θέατρο Λιθογραφείο Πάτρα, Κόμης Δράκουλας, σκην. Κ. Καραδήμα, Μικρό Θέατρο Αγρινίου, κ.α. 

Είναι επίσης ραδιοφωνική παραγωγός στο Street radio με την θεματική εκπομπή για το θέατρο με τίτλο « Περί Σκηνης...και όχι μόνο»

Mάριος Βουτσινάς
Γεννήθηκε στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 1953. Zει στην Αθήνα, ταξιδεύει στον κόσμο. Συλλέγει εικόνες, κατασκευάζει όνειρα.

Κωνσταντίνος Χίνης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1992. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία έξι ετών και αποφοίτησε απο το ωδείο το 2011 με άριστα. Το 2005 ξεκίνησε τις θεωρητικές του σπουδές, λαμβάνοτας πτυχίο Αρμονίας και Αντίστιξης με άριστα. Το 2011 ξεκίνησε τα πρώτα του μαθήματα τσέλου μέχρι σήμερα. Εχει πάρει μέρος και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως η Αθηναική Ορχήστρα Νεων, η Ελληνοτουρική Ορχήστρα Νέων, το σύνολο Flex και η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνική Λυρικής Σκηνής. Έχει συμπράξει με σύνολα μουσικής δωματίου και έχει λάβει μερος σε συναυλίες και project τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της μουσικής φιλολογίας απο το Μπαρκόκ μέχρι τον 21ο αιώνα .

Φωτογραφίες

Βίντεο

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ας ξεκινήσουμε από το θέμα της παράστασης... Η ζωή της μάνας του Σολωμού η οποία ήταν μέχρι χθες άγνωστη σε μένα καθώς και λεπτομέρειες της ζωής του ποιητή που μας κάνουν να δούμε το έργο του με με μια νέα ματιά.Το κείμενο σε διάλεκτο της Ζακύνθου του 1800 που γράφτηκε από τον σκηνοθέτη της παράστασης κύριο Μοσχολιδάκη εξαιρετικό. Σε βοηθάει να μπεις στο κλίμα της ιστορίας 100%. Η ερμηνεία της κυρίας Κατσιπάνου μοναδική. Έγινε η μάνα του Σολωμού και μας συγκίνησε με τα δεινά της. Πραγματικά αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα καθώς δεν είχα δει ως τώρα δουλειά κάποιου από τους 2 βασικούς συντελεστές. Η συνοδεία ζωντανής μουσικής μια ακόμα όμορφη πινελιά στη παράσταση. Αξίζει σίγουρα να τη παρακολουθήσετε, τη συστήνω.