Αριστερόχειρες

Αρχείο Παίχτηκε από 01/11/2023 έως 07/01/2024
στο Μπέλλος

3ος χρόνος
Διάρκεια: 100'
Συγγραφέας: Νεφέλη Μαϊστράλη
Σκηνοθέτης: Θανάσης Ζερίτης
Σκηνογραφία: Γεωργία Μπούρδα
Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Κίνηση: Κατερίνα Φώτη
Ερμηνεύουν: Ελένη Βλάχου, Τάσος Δημητρόπουλος, Χάρης Κρεμμύδας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Πάνος Τοψίδης
Ακούγεται ο Σταύρος Γιαννουλάδης και η Ευαγγελία Καρακατσάνη.

Περιγραφή

Το έργο αντλεί την έμπνευσή του από τις «Παιδοπόλεις», τα αμφιλεγόμενα ιδρύματα που ίδρυσε η Βασίλισσα Φρειδερίκη κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου πολέμου, καθώς και από ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου που διαμόρφωσαν την σύγχρονη ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

Περισσότερα

Ένας Κοινοτάρχης, που κρατάει βίτσα και μιλάει με «νι» και «λι», μια απροσάρμοστη Τρόφιμος, που της αρέσει να τρέχει, μια ανύπαντρη Ομαδάρχισσα, που αμφιταλαντεύεται, μια κουρασμένη Μητέρα, που ψάχνει ασταμάτητα με σεντόνια στα χέρια, ένας μαλλιαρός Άντρας, που κάνει ισορροπία, μια Βασίλισσα με γούνα και υπαρξιακές αγωνίες, μια Ρωσίδα χορεύτρια, που έπαιξε τον μαύρο κύκνο στα Μπαλσόι, ένας Δημοσιογράφος, που προσπαθεί να βρει την αλήθεια; ένας Χωροφύλακας, που σιχαίνεται το κρύο και σέρνει τα πόδια του, αυτός, που μιλάει με ντοκουμέντα, μια Ελληνοαμερικάνα, που ψάχνει από πού κρατάει η σκούφια της, ένας Αριστερόχειρας, που στρώνει το κρεβάτι του φάκελο και δεν μπορεί να πει το «ρ», ένας κανονικός Φαντάρος με αρβύλες και όπλο και ο Ντιμίτρι ή Δημήτρης, ένας ερωτευμένος Πολυτεχνίτης, που πήγε από την Κόνιτσα στην Τασκένδη, συνομιλούν και διεκδικούν τη θέση τους στην Ιστορία.

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Τσιμπρικίδου
Φωτογραφίες:
Ελίνα Γιουνανλή
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και παρουσιάστηκε την προηγούμενη σεζόν στη σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Οι Αριστερόχειρες είναι ένα έργο ανθρωποκεντρικό και βαθιά αλληγορικό. Βασισμένο σε αληθινά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα την περίοδο του Ελληνικού Εμφυλίου, διαπραγματεύεται την έννοια της συλλογικής μνήμης ενός λαού που αρνείται να κοιτάξει κατάματα το παρελθόν του και επιμένει να επαναλαμβάνει τα λάθη του. Με αφορμή τα Ιδρύματα που ίδρυσε η Βασίλισσα Φρειδερίκη προκειμένου να κερδίσει έδαφος έναντι των αντιπάλων της και να ενισχύσει την επιρροή της στην διακυβέρνηση της χώρας, έρχονται στο φως ιστορίες παιδιών που γεννήθηκαν μέσα στην αιματηρή εμφυλιακή σύρραξη και εργαλειοποιήθηκαν στα χέρια της επικρατούσας εξουσίας.

Οι Αριστερόχειρες είναι ένα έργο χαρακτήρων. Οι χαρακτήρες είναι αυτοί που άλλοτε ως θύτες και άλλοτε ως θύματα συνθέτουν μπροστά στα μάτια μας το θολό παρελθόν που διαμόρφωσε την μεταπολεμική ελληνική ιστορία συλλήβδην κι ωστόσο, απουσιάζει από τα σχολικά βιβλία ακόμη και σήμερα. Η ιδέα της «Εθνικής Συμφιλίωσης», όπως την ευαγγελίστηκαν οι κυβερνήσεις του ’80 χτίστηκε πάνω σε εκατομμύρια καμένα αρχεία και την επιταγή μιας επίπλαστης ομόνοιας, χωρίς ιδεολογικά πρόσημα. Όμως, οι σκελετοί στη ντουλάπα της Ελληνικής ιστορίας και οι ανεπούλωτες πληγές του Εμφυλίου εμφανίζονται με κάθε ευκαιρία και μας υπενθυμίζουν την απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής διαπραγμάτευσης των πεπραγμένων.

Φωτογραφίες

Βίντεο

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η περίοδος του εποχή εμφυλίου αποδίδεται άψογα από την ένταση των ερμηνειών ειδικά των δύο γυναικών. Δεν είναι τυχαίο τα συνεχόμενα sold out. Μακάρι να υπήρχε δυνατότητα για μεγαλύτερη σκηνή. Πολλά! Μπράβο. Σας ευχαριστώ πολύ

  2. Εξαιρετική παράσταση που δεν πρέπει να χάσει κανείς! Μέσα από μια αλληλουχία σκηνών, είτε κωμικών, είτε συγκινητικών, παρουσιάζονται οι τραγικές επιπτώσεις του Εμφυλίου πολέμου. Υπέροχοι όλοι οι ηθοποιοί που ερμήνευαν δυο και τρεις ρόλους ο καθένας. Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

  3. Καταπληκτική παράσταση από μία ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών. Η προσέγγιση του θέματος που αφορά μία σκοτεινή ιστορική περίοδο της χώρας μας που δεν αναφέρεται συχνά, γίνεται με χιουμοριστικό τρόπο δίχως να στερείται της σοβαρότητας που της αρμόζει.

  4. Καταπληκτική παράσταση με πολύ καλοδουλεμένη ομάδα. Τους έχω δει και σε αλλή παραγωγή τους και είναι απλά τρομεροί. Καθένας τους έπαιζε διπλό και τριπλό ρόλο. Βγάζει γέλιο αλλά παράλληλα σε συγκινεί κιόλας. Ότι και να πω είναι λίγο, απλά δείτε την. Συγχαρητήρια!