Αρτζεντίνα

Αρχείο Παίχτηκε από 09/11/2022 έως 26/01/2023
στο 104
Διάρκεια: 80'
Κείμενο: Σταύρος Δάλκος
Σκηνοθέτης: Γιώργος Αλεβυζάκης, Σταύρος Δάλκος
Φωτισμοί: Χρήστος Τσαμπάς
Μουσική: Σταύρος Δάλκος
Ερμηνεύουν: Γιώργος Αλεβυζάκης, Σταύρος Δάλκος

Περιγραφή

Η θεατρική παράσταση «Αρτζεντίνα», μετά από έναν πετυχημένο κύκλο παραστάσεων την άνοιξη, επιστρέφει για λίγες παραστάσεις, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο Θέατρο 104.

Περισσότερα

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Παντελής, ιδιοκτήτης του μπαρ «Αρτζεντίνα», ετοιμάζεται να κλείσει το μαγαζί, όταν δέχεται την απροσδόκητη επίσκεψη ενός παλιού του φίλου, του Αποστόλη. Παρά τις επίμονες προσπάθειες του Παντελή να τον διώξει, ο νυχτερινός αυτός επισκέπτης δεν δείχνει καμία διάθεση να αποχωρήσει. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν ο Αποστόλης ζητάει από τον Παντελή μία χάρη...

 

Λόγω της σκληρής της γλώσσας, η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

 

Είπαν για το έργο:

«Ο Σταύρος Δάλκος αξιοποιεί στο έπακρο τις δραματικές δυνατότητες ενός λαϊκού, πρωτόγονου, αφτιασίδωτου λόγου, που όμως ψυχογραφεί στην εντέλεια αυτούς που τον εκφέρουν. Πατάει βέβαια σε μια σίγουρη παράδοση που ξεκινάει από τον Ταχτσή, τον Σκούρτη, τον Κεχαΐδη και τον Μάτεσι, για να φτάσει στους διαλόγους του σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη, όμως η προσωπική του ματιά είναι απόλυτα διακριτή. Στη δημιουργία δηλαδή ενός λαϊκού θεάτρου με την πιο ουσιαστική σημασία του όρου».

Μάνος Στεφανίδης,

κριτικός τέχνης και συγγραφέας

 

«Το έργο είναι μια συναισθηματική τραμπάλα, μια αντιπαράθεση επιχειρημάτων, μια μονομαχία με διακύβευμα τη φιλία. Ο φίλος τον φίλον εν πόνοις και κινδύνοις ου λείπει, και ο Παντελής δεν μπορεί να αφήσει τον Αποστόλη. Όλα είναι θολά. Οι ανατροπές πολλές: θέση, αντίθεση, σύγκρουση και ανατροπή και πάλι ανατροπή. Συχνά θέλεις να γελάσεις, όμως το θέμα είναι τραγικό και οι δύο ήρωες είναι ισοδύναμοι, αντίθετοι και συμπληρωματικοί».

Ανθούλα Δανιήλ,

διδάκτωρ Φιλολογίας, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου, Μουσικής και Χορού καθώς και της Επιτροπής Βραβείων «Κάρολος Κουν»

Το θεατρικό έργο «Αρτζεντίνα» έχει αποσπάσει έπαινο στα Βραβεία Κριτικών Θεάτρου 2020/21, ενώ κυκλοφορεί σε κεντρικά βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Νίκας.

Φωτογραφίες

Βίντεο

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μία ρεαλιστική, καλοδουλεμένη δυναμική παράσταση που εμβαθύνει στο ήθος των χαρακτήρων. Δύο ήρωες εγκλωβισμένοι στην δική τους φυλακή που όμως ο καθένας αντιμετωπίζει την ζωή υπό το δικό του πρίσμα. Ο Αποστόλης μονίμως φυλακισμένος στα πάθη του, τζόγος κ.τ.λ και ο Παντελής φυλακισμένος στην "Αρτζεντίνα".
    Η παράσταση θίγει με αριστοτεχνικό τρόπο πολλά ζητήματα όπως η φιλία, τα κακό οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο ζει και εξελίσσεται ένα παιδί με τις "αμαρτίες" των γονέων να παιδεύουν και να στοιχειώνουν και την ενήλικη ζωή τους. Επιπλέον ξετυλίγονται με μεγάλη δεξιοτεχνία όλες οι "τεχνικές" χειριστικής συμπεριφοράς όπως π.χ η επίκληση στο συναίσθημα για την επίτευξη των ιδιοτελών σκοπών κ.τ.λ
    Εν ολίγοις το κείμενο είναι πολύ δυνατό, αυθεντικό, ενδιαφέρον, βαθύ, αληθινό, άμεσο και αφοπλίζει τον θεατή με τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια του. Συγχαρητήρια στον κύριο Σταύρο Δάλκο για την συγγραφική, σκηνοθετική και υποκριτική του ικανότητα καθώς και στον κύριο Αλεβυζάκη.
    Μία παράσταση για όλους, αληθινό διαμάντι που δεν πρέπει να ξεφύγει από την προσοχή κανενός. Ευχαριστώ πολύ για την θέαση.

  2. Πραγματικά καλογραμμένο νεοελληνικό θέατρο. Περιέχει στοιχεία που παραπέμπουν σε ταινία του Οικονομίδη. Ιδιαίτερη μνεία στην εξαιρετική ερμηνεία του Σταύρου Δάλκου, που απ'ό,τι βλέπω τα έκανε όλα...κείμενο, σκηνοθεσία, μουσική! Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση

  3. Ωραία παράσταση και ερμηνείες. Ο θεατής φεύγει με μια ικανοποίηση στο τέλος της παράστασης γιατί όλα έχουν μπει στη θέση τους. Τέρμα η κοροϊδία τέρμα τα ψέματα τέρμα η συμπόνια τέρμα η συγχώρεση γιατί όλα έχουν κι ένα όριο.