Ayşem

Κείμενο: JohnnyO
Σκηνοθέτης: JohnnyO
Σκηνογραφία: Αντώνης Νομικός
Κοστούμια: Μαρία Γεωργάτου
Φωτισμοί: Παναγιώτης Λάμπης
Μουσική: Βασίλης Μπαμπούνης (Πρωτότυπη Μουσική, Μουσική Επιμέλεια)
Ερμηνεύουν: JohnyO, Γιώργος Ντούσης, Βασίλης Καζής, Αργυρώ Ταμβάκου, Σίμος Κυπαρισσόπουλος, Μάριος Συμεωνίδης, Αγγελική Αγαλιανού (Αφήγηση)
Παίζουν μουσική: Γιωργής Ξαγοράρης (Λύρα)
Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση Ayşem για την ημέρα 05/12 στις 21:15
Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση Ayşem για την ημέρα 06/12 στις 21:15
Ελάτε στην Κοινότητα της Θεατρομάνια και λάβετε μέρος στους διαγωνισμούς

Περιγραφή

Μια ιστορία με γενίτσαρους και βρικόλακες στην οθωμανική Κρήτη

Περισσότερα

Η θεατρική ομάδα Splish-Splash παρουσιάζει στο Αθηναϊκό κοινό την «Ayşem».

Η τελευταία παραγωγή των Splish Splash, που πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα και την στήριξη του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ρέθυμνο τον Ιούνιο και περιόδευσε το καλοκαίρι στην ελληνική περιφέρεια. Στην Αθήνα πλέον, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, ανεβαίνει στο Θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου, από την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και έως τις 6 Δεκεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Η «Ayşem» είναι μια μυθοπλασία, εμπνευσμένη από πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα της εποχής των οθωμανικών χρόνων και περιγράφει τις προσπάθειες ενός κινηματογραφικού συνεργείου να ολοκληρώσουν τα γυρίσματα της ταινίας, με την οποία θα ζωντανέψουν τον μύθο του έρωτα μίας Κρητικοπούλας με έναν νεαρό σ’ ένα χωριό της Κρήτης στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας. Ο νέος εξισλαμίζεται και γίνεται Γενίτσαρος, για να μπορέσει να παντρευτεί την αγαπημένη του γειτόνισσα. Η διαμάχη των γονιών θα οδηγήσει στον «από λάθος» θάνατο του πατέρα του νεαρού. Ο χρόνος θα αρχίσει να σβήνει τη θλίψη του νέου, αλλά θα φέρει και το φάντασμα του πατέρα στο σπίτι του ζευγαριού.

Τότε μπαίνει στη ζωή τους ο Ρεϊμπώ, ένας Γάλλος μεγαλέμπορος που θα φέρει υποσχέσεις για μια κερδοφόρα επιχείρηση. Θα φέρει όμως τη λύση ή την καταστροφή;

(Επιστημονική Καθοδήγηση Συγγραφής Μαρίνου Σαρηγιάννη, Γιάννη Σπυρόπουλου)

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Νικολαΐδου

τους «Cretanjazzproject» για την παραχώρηση του τραγουδιού «Χανιώτικος Συρτός»

*Η Παράσταση "Ayşem" είναι ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο που γράφτηκε υπό την επιστημονική καθοδήγηση ερευνητών του ΙΜΣ για να εκλαϊκεύσει και να επικοινωνήσει κομμάτια των δράσεων και αποτελεσμάτων των εξής δύο μεγάλων ερευνητικών προγραμμάτων του Ιδρύματος:

"GHOST: Geographies and Histories of the Ottoman Supernatural Tradition: Exploring Magic, the Marvelous, and the Strange in Ottoman Mentalities" (2017-2023)

"JaNet: Janissaries in Ottoman Port-Cities: Muslim Financial and Political Networks in the Early Modern Mediterranean" (2019-2025).

Υπό την Αιγίδα: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Φωτογραφίες

Πότε & Πού

Άλφα

από 07/11 έως 06/12
Πατησίων 37 και Στουρνάρη, Αθήνα
Τηλ: (210) 5221444, 5238742 Website: /www.alfatheater.gr/

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 15 €, Ειδικές Τιμές Εισιτηρίων 12€, 10€, 4€
Πληροφορίες: (210) 5221444, 5238742
Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/ayse-m/

Ημέρες & Ώρες
Δ 21:15
Τ 21:15
Τ
Π
Π
Σ
Κ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ηθοποιοί και σκηνοθεσία πολύ καλά. Το εξαιρετικό φυλλάδιο που δίνεται "φωτίζει" το έργο και αποκρυσταλλώνει τις σημαντικές ιστορικές πληροφορίες που εμπεριέχει. Η δραματουργική επεξεργασία πάντως μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο. Συμπερασματικά μια ενδιαφέρουσα δουλειά

  2. Λοιπόν, επιεικώς ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΟ το γεγονός ότι η παράσταση ξεκίνησε με 30+ λεπτά καθυστέρηση. Μετα από αυτό, πως να έχεις διάθεση να απολαύσεις κάτι, οσο κι αν τελικά αξίζει..? Κρίμα. Όπως και να χει, η παράσταση ήταν αρκετά έξυπνη μα το τέλος της πολύ απότομο. Αξίζει να την έχει κάποιος κατά νου. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.