Chì mi na mòrbheanna … Βλέπω τα Μεγάλα Βουνά …

Αρχείο Παίχτηκε από 19/03/2017 έως 09/04/2017
στο Παραμυθίας
Διάρκεια: 90'
Σκηνοθέτης: Μπαλτσαβιάς Θάνος

Περιγραφή

Σε συνέχεια των εξαιρετικά επιτυχημένων παραστάσεων της στο πλαίσιο του “1ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Παραμυθιού” η Ομάδα “Pot of Gold” επιστρέφει στη φιλόξενη σκηνή του Θεάτρου «Παραμυθίας – Αλμπέρτα Τσοπανάκη» (Παραμυθίας 27, Κεραμεικός), για να αφηγηθεί μουσικά μύθους και θρύλους της κέλτικης παράδοσης.

Με αφετηρία την εξαιρετική συλλογή “Celtic Fairy Tales” του σπουδαίου κριτικού λογοτεχνίας κι ιστορικού Joseph Jacobs (1854 – 1916), η Ομάδα “Pot of Gold” αποδίδει με ειλικρινή σεβασμό μα κι ελεύθερο και δημιουργικό πνεύμα υπό τη μορφή μουσικών αφηγήσεων το μαγικό κόσμο των Κελτών, όπου ο λυρισμός συναντά τη δύναμη κι ο ρομαντισμός διαδέχεται το κωμικό και το παράδοξο.

Μέσα σε ένα ονειρικό περιβάλλον πρωτότυπων στίχων και μουσικών συνθέσεων, πολυδιάστατων ενορχηστρώσεων, μελωδικών ερμηνειών και κινησιολογικών εξάρσεων, η Ομάδα “Pot of Gold” προσεγγίζει με την ευαισθησία ενός “seanchaidh” (… βάρδου) την εσωτερικότητα και τον πλούτο μιας αφηγηματικής παράδοσης που χάνεται στα βάθη των αιώνων κι επιχειρεί να κάνει την πραγματικότητα ένα με το φανταστικό στοιχείο, συνύπαρξη απολύτως φυσική σε κάθε έκφραση του κέλτικου ιδιώματος.

Λίγα λόγια για τα παραμύθια της παράστασης…

Περισσότερα

Η Ομάδα “Pot of Gold” ταξιδεύει σε μουσικές και παραμύθια των Κελτών…

 

 • Η Ιστορία της Ντίαντρι [The Story of Deirdre] – Ιρλανδία / Σκωτία

Πηγή: “Παραμύθια των Κελτών”, Joseph Jacobs, Εκδ. Απόπειρα, 1999, Σελ. 81 – 97

Η πανέμορφη Ντίαντρι είναι σημαδεμένη με μια μοίρα σκοτεινή, γι’ αυτό και μεγαλώνει μες σε μια σπηλιά, στην αγκαλιά του βράχου.

Ο Κόνναχαρ, ο βασιλιάς του Όλστερ, την ανακαλύπτει, μαγεύεται απ’ τη χάρη της και θέλει να την πάρει για γυναίκα του.

Μα σαν η Ντίαντρι συναντά το λεβέντη Νις, το γιο του Άσναχ, γεννιέται ανάμεσά τους μια αγάπη τόσο δυνατή όσο καμιά στον κόσμο και φεύγουν μακριά για να γλυτώσουν απ’ τη μαύρη την οργή του βασιλιά.

Μανιασμένος ο Κόνναχαρ, ζητά με ψέματα από το συγγενή του, το γενναίο Φέρχαρ Μακ Ρο, να φέρει πίσω την κοπέλα, μα ο καλός ο άρχοντας δεν αργεί να καταλάβει το δόλιο το σκοπό του βασιλιά.

Όσο για τους δυο νέους, αυτοί προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να σώσουν την αγάπη τους τη βαθιά κι αληθινή απ’ την κακία και το μίσος του Κόνναχαρ...

 

 • Ο Αρραβώνας της Όλγουεν [The Wooing of Olwen] – Ουαλία / Αγγλία

Πηγή: “Παραμύθια των Κελτών”, Joseph Jacobs, Εκδ. Απόπειρα, 1999, Σελ. 114 – 127

Το ριζικό του Κιλχούχ, του γιου του βασιλιά Κίλυθ, είναι να παντρευτεί μια κόρη όμορφη, που’ ν’ Όλγουεν τ’ όνομά της ή άλλη καμιά στον κόσμο.

Με τη βοήθεια του Αρθούρου Πεντραγκόν, του πανίσχυρου βασιλιά των Βρετανικών Νήσων, και των άξιων Ιπποτών της Στρογγυλής Τράπεζας, το αρχοντόπουλο παρουσιάζεται εμπρός στον πατέρα της, τον άτιμο τον Υσπαθάντεν Πένκαουρ, και του ζητά το χέρι της κοπέλας.

Μα ο άθλιος ο γέρος λέει του Κιλχούχ πως θα του δώσει την ευχή του μόνο αν αυτός του φέρει το μεγάλο κέρατο του Κάπρου του Τουρχ Τρούιθ, για να χτενίσει τ’ άσπρα του μαλλιά...

 

 

Συντελεστές παράστασης (αλφαβητικά):

 • Ανδριτσόπουλος Μιχάλης: Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, μουσική εκτέλεση, αφήγηση, τραγούδι
 • Αραβαντινού Εύα: Τραγούδι, αφήγηση
 • Κακαβάς Παντελής: Αφήγηση, μουσική εκτέλεση, τραγούδι, βοηθητική σκηνοθεσία
 • Κανατσούλη Ηλέκτρα – Κατερίνα: Κατασκευή σκηνικών & κοστουμιών
 • Καρβούνη Ζωή: Αφήγηση, τραγούδι
 • Κουτέπα Μαρία: Κατασκευή κοστουμιών
 • Μανούρα Ευαγγελία: Αφήγηση, τραγούδι
 • Μηνιάτης Θοδωρής: Αφήγηση
 • Μπαλτσαβιάς Θάνος: Σκηνοθεσία
 • Μπάρμπας Δημήτρης: Τραγούδι, αφήγηση
 • Παπαγιαννάκης Γιώργος: Απόδοση κειμένων, σύνθεση πρωτότυπων στίχων, επιμέλεια φωτισμού, βοηθητική σκηνοθεσία
 • Παπαδήμος Στέφανος: Κατασκευή σκηνικών & κοστουμιών
 • Τετράδη Κατερίνα: Χορογραφίες, αφήγηση, τραγούδι
 • Τσαγκρώνης Άρης: Αφήγηση, τραγούδι
 • Χατζής Δημήτρης: Αφήγηση

 

Η Ομάδα Pot of Gold δημιουργήθηκε το 2011 από ανθρώπους που συνδέονται με φιλίες δεκαετιών κι εκφράζονται αδιάλειπτα μέσω ποικίλλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων (μουσική, τραγούδι, σκηνοθεσία, υποκριτική, συγγραφή).

Η βαθιά αγάπη που μοιράζονται ο Μιχάλης Ανδριτσόπουλος, ο Θάνος Μπαλτσαβιάς, ο Δημήτρης Μπάρμπας κι ο Γιώργος Παπαγιαννάκης για τις χώρες του φανταστικού, τους ώθησε να επιλέξουν από κοινού τη μουσική αφήγηση μύθων και θρύλων από όλα τα μέρη του κόσμου ως το μέσο συνάντησης με μικρούς και μεγάλους πρόθυμους να δουν, να ακούσουν και – γιατί όχι – να ονειρευτούν…