Δάφνες και Πικροδάφνες

Αρχείο Παίχτηκε από 28/01/2023 έως 22/03/2023
στο Αλεξάνδρεια - Πολυχώρος Τέχνης
Διάρκεια: 110'
Κείμενο: Δημήτρης Κεχαΐδης, Ελένη Χαβιαρά
Σκηνοθέτης: Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος
Σκηνογραφία: Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος
Κοστούμια: Ζαφειρία Μαρμαρινού
Φωτισμοί: Zouan Kourtis
Ερμηνεύουν: Θωμάς Μαυρογόνατος, Γεώργιος Ανδρουτσόπουλος, Κωνσταντίνος Καρακώστας, Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος

Περιγραφή

Το έργο, γραμμένο το 1979, είναι υπόδειγμα θεατρικής προφορικότητας και γνησιότητας συμπεριφορών.

Περισσότερα

Υπόθεση του έργου

Ο Κώστας, ο Βασίλης ο Τάσος κι ο Αλέκος ζουν στην Τρίπολη. Παράλληλα με τα επαγγέλματά τους, είναι οι τοπικοί υποστηρικτές υποψήφιων βουλευτών της περιοχής. Μια χειμωνιάτικη βραδιά, λίγο καιρό μετά την Μεταπολίτευση, κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου βουλευτικών εκλογών, μαζεύονται στο σπίτι του Κώστα για να συζητήσουν για τις επερχόμενες εκλογές. Όλοι τους σχεδόν υποστηρίζουν κάποιον διαφορετικό υποψήφιο βουλευτή του ίδιου κόμματος. Συγκρούονται, θυμώνουν, βιαιοπραγούν ο ένας εναντίον του άλλου για να αποδείξουν την ανωτερότητα του υποψήφιου που υποστηρίζουν αλλά, κυρίως, για να ικανοποιήσουν το μεγαλομανές Φαντασιακό τους που ονειρεύεται κύρος, εξουσία και κοινωνική ανέλιξη.

Μέσα στο τοξικό περιβάλλον που σταδιακά δημιουργείται, αποκαλύπτονται κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ήσυχη ζωή τους και κυρίως την πολιτική τους καριέρα. Αόρατο και μυστηριώδες πρόσωπο αλλά με σημαίνοντα ρόλο, που θα διαταράξει ακόμα περισσότερο της ισορροπίες, αποδεικνύεται μια γυναίκα, η Νόρα.

Πολιτική ανυπαρξία, διαπλοκή, παραγοντισμός, πελατειακές σχέσεις, μικροπολιτικά συμφέροντα

Το έργο, γραμμένο το 1979, είναι υπόδειγμα θεατρικής προφορικότητας και γνησιότητας συμπεριφορών. Μια πολιτική κωμωδία που μιλά για δύσκολα θέματα: Βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες μέσα στην ψυχή του Έλληνα, συναισθηματική ανηλικότητα που εκφράζεται μέσα από εξάρσεις του θυμικού και υποβάθμιση της λογικής, υπαρξιακές αυταπάτες, και όλα αυτά με τρόπο ευχάριστο και παιχνιδιάρικο για να μας θυμίσει τις μεγάλες αντιφάσεις της ελληνικής ψυχής. Δικαίως είναι ένα από τα έργα που παρουσιάζονται συχνά στη θεατρική σκηνή, από την στιγμή που παραστάθηκε για πρώτη φορά το 1979 στο θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Η παράσταση προβάλλει τις σχέσεις των ρόλων μεταξύ τους και τις θεματικές του έργου μέσα από ένα διαρκές παιχνίδι στον σκηνικό χώρο, ένα παιχνίδι που όμως συχνά αποκτά σκοτεινές ποιότητες για να αντιπαραβάλλει στα μάτια μας και στα αυτιά μας το υγιές κομμάτι της κοινωνίας, που μοχθεί να μην εξαρτά την ευημερία του από ρουσφέτια και χατιράκια κανενός. Μοχθεί να μορφωθεί, να εξελιχθεί, να πετύχει στόχους αξιοκρατικά, να βελτιώσει τον εαυτό του και την κοινωνία γύρω μας. Ένα παιχνίδι που αποκαλύπτει τις κενές φιλοδοξίες στη ψυχή των τεσσάρων αντιηρώων του έργου και δονεί τα σώματά τους. Με τη δόνηση αυτή, ελάχιστα σκηνικά μέσα και μακριά από την ρεαλιστική σκηνογραφία, προβάλλει μπροστά στο κοινό η ψυχοσύνθεση του Έλληνα, που είναι ικανός την ίδια στιγμή για το χειρότερο αλλά και για το καλύτερο.

Φωτογραφίες: Θανάσης Τσόγκας, Αντώνης Κορακάκης

Φωτογραφίες

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στον υπέροχο και φιλόξενο χώρο του θεάτρου Αλεξάνδρεια παρακολουθήσαμε μια εκπληκτική παράσταση. Οι 4 ηθοποιοί ήταν εξαιρετικοί με άριστη χημεία μεταξύ τους. Με ενθουσίασε η φυσικότητα που έπαιζαν, ξεχνούσες ότι υποδύονταν ρόλους. Επιπλέον η σκηνοθεσία ήταν άρτια, με γρήγορη ροή, δυναμική και έδενε αρμονικά με το κείμενο. Το έργο ήταν επίκαιρο, ενδιαφέρον και έθιγε με δεξιοτεχνία την πολιτική παθογένεια του τόπου μας. Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση. Περάσαμε πολύ ωραία!

  2. Θα χαρακτήριζα αυτή την παράσταση ως ένα μικρό διαμάντι. Μας συνεπήρε και μας έκανε να γελάσουμε και κυρίως να προβληματιστούμε για το πόσα πράγματα δεν έχουν αλλάξει στη.χωρα μας. Ευρηματική σκηνοθεσία και καλοί ηθοποιοί. Ο χώρος ζεστός και φιλόξενος. Την προτείνω για να περάσετε ένα όμορφο απόγευμα.

  3. Παρακολουθήσαμε την παράσταση το Σάββατο που μας πέρασε. Ωραία παράσταση , καλή σκηνοθεσία, ωραίες ερμηνείες. Φάνηκε ιδιαίτερα το δέσιμο μεταξύ των τεσσάρων ηθοποιών και η καλή χημεία μεταξύ τους. Η σκηνοθεσία γρήγορη και ευρηματική. Κράτησε το ενδιαφέρον μας αμείωτο από την αρχή ως το τέλος. Μπράβο και πάλι μπράβο. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε , τα καλά κείμενα μπορούν να αναδειχθούν όταν υπάρχει αγάπη και μεράκι.

  4. Μια παράσταση που θα σας κερδίσει από την πρώτη σκηνή. Μοντέρνα και ευφυής σκηνοθεσία, οι δε ερμηνείες δεμένες και άμεσες, πολλοί καλοί και οι 4 ηθοποιοί, που κατά τη γνώμη μου κεντούν πάνω στην σκηνή, σε ένα αρκετά απαιτητικό έργο ερμηνευτικά. Συγχαρητήρια την χάρηκα την παράστασή σας και την προτείνω ανεπιφύλακτα.