Δε Φάιναλ Θολούθιον

Αρχείο Παίχτηκε από 02/10/2023 έως 28/11/2023
στο Πόρτα
Κείμενο: Βασισμένο σε κείμενα των Κωστάκη Ανάν και Suyako
Δραματουργική επεξεργασία: Σωτήρης Ρουμελιώτης
Σκηνοθέτης: Σωτήρης Ρουμελιώτης
Σκηνογραφία: Μαρία Καραδελόγλου
Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Μουσική: Γιώργος Χρυσικός
Ερμηνεύουν: (με αλφαβητική σειρά) Αλέξανδρος Γιαγκούσης, Ερατώ Καραθανάση, Τάσος Ροδοβίτης, Γκαλ Ρομπίσα, Γιάννης Σαμψαλάκης, Αφροδίτη Σόβολου, Κωνσταντίνος Τριαντακωνσταντής

Περιγραφή

Επτά άνθρωποι σταματούν πάνω στις γραμμές ενός τρένου. Αναμένοντας τον επικείμενο θάνατό τους, επιδίδονται σε μια επείγουσα ενδοσκόπηση, καθώς –όπως συνηθίζουμε να λέμε– όλη η ζωή τους περνάει μπροστά από τα μάτια τους. Με βάση τη δραματουργική αυτή συνθήκη, ο νεαρός σκηνοθέτης Σωτήρης Ρουμελιώτης μαζί με μια δυνατή ομάδα νέων ηθοποιών, δημιουργούν μια σουρεαλιστική σκηνική σύνθεση, βασισμένη στα ιδιαίτερα κείμενα των Κωστάκη Ανάν και Suyako.

Περισσότερα

Με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, οι ηθοποιοί αφηγούνται τραγελαφικές καταστάσεις, στις
οποίες οι άνθρωποι βιώνουν τη ματαίωση, την απομυθοποίηση, τα ύψη και τα βάθη της ζωής τους. Το Δε φάιναλ θολούθιον, που παίχτηκε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην
Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου τον περασμένο χειμώνα, επανέρχεται για λίγες
παραστάσεις στο Θέατρο Πόρτα, για να μας δείξει και πάλι πώς μέσα από τον σουρεαλισμό
της ζωής βρίσκουμε την τρυφερότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Όπως λέει ο Σωτήρης Ρουμελιώτης: Η παράστασή μας ξεκινάει, ουσιαστικά, με ένα rewind. Οι ηθοποιοί πατάνε ένα «μαγικό κουμπί» και όλη η ζωή τους ξεκινάει από την αρχή. Κάπως έτσι αισθάνομαι τώρα και εγώ∙ λες κι έγινε ένα rewind και βρεθήκαμε πίσω στον Ιανουάριο του 2023, όταν κάναμε πρεμιέρα και αγωνιούσαμε να μοιραστούμε τη δουλειά μας με τους θεατές.

Δυστυχώς, η τραγελαφική ελληνική πραγματικότητα –την οποία ακριβώς διαπραγματεύονται οι ιστορίες που αφηγούμαστε στη σκηνή– διέκοψε την ομαλή πορεία της. Επειδή όμως, όπως αναφέρεται και στο κείμενο, «Δεν είναι ζωή αυτή, αλλά τελικά είναι η ζωή μου», έτσι κι εμείς σκεφτήκαμε πως «δεν είναι παράσταση αυτή, αλλά τελικά είναι η παράστασή μας», οπότε αποφασίσαμε να επιστρέψουμε με περισσότερη φόρα, κέφι και τρέλα!

Βίντεο: Διδώ Γκόγκου

Δραματολόγος παράστασης: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Νικόλας Λαμπάκης

Φωτογράφος παράστασης: Θεόφιλος Τσιμάς

Video παράστασης: Xρήστος Συμεωνίδης

Φωτογραφίες