Δηλητήριο

Αρχείο Παίχτηκε από 08/11/2017 έως 14/01/2018
στο Αργώ
Συγγραφέας: Λοτ Φέικεμανς
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Σκηνοθέτης: Ρούλα Πατεράκη
Ερμηνεύουν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Εύρη Σωφρονιάδου, Σπύρος Βάρελης

Περιγραφή

Το βραβευμένο ολλανδικής προέλευσης και διεθνώς αναγνωρισμένο θεατρικό έργο της Λοτ Φέικεμανς Δηλητήριο, έρχεται για να ιχνηλατήσει την "τοξικότητα" της σχέσης ενός ζευγαριού που συναντιέται ξανά μετά από πολλά χρόνια σε μια νέα αναμέτρηση με το παρελθόν, τον εαυτό του και την ελπίδα, σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη στο Small Argo full of Art, από 8 Νοεμβρίου και κάθε Τετάρτη στις 19:30 (και από 16/12 κάθε Σάββατο και Κυριακή).

Περισσότερα

Η δραματική διένεξη μιας γυναίκας κι ενός άντρα, που τους χτύπησε ο θάνατος. Ένα επαρχιακό, ολλανδικό νεκροταφείο σε πλήρη εγκατάλειψη. Μία αίθουσα δεξιώσεων, μουσείο μνήμης για εκείνους, που θρήνησαν νεκρούς. Όλα ξεκίνησαν από το γράμμα που έστειλε Εκείνη σ’ Εκείνον. Τον καλεί να παραστεί, μετά από 10 χρόνια απουσίας, στην ανακομιδή αγαπημένου προσώπου. Σ’ αυτή την παρατημένη αίθουσα, όπου τρύπωσαν τα βρύα και τα χώματα, οι δύο πρώην σύντροφοι, θα αναμοχλεύσουν τα παλιά τους πάθη και μέσα από τη μνήμη θα επιστρέψουν στον καταλυτικό τους πόνο, που κάποτε τους χώρισε και που τώρα τους καλεί σε μια καινούρια αναμέτρηση. Πως θα τελειώσει αυτό το παράδοξο θεατρικό παιχνίδι που κρύβει ένα μυστικό;

Η Λοτ Φέικεμανς είναι σύγχρονη θεατρική συγγραφέας από την Ολλανδία. Γεννήθηκε το 1965, σπούδασε κοινωνική γεωγραφία και θεατρική γραφή. Από το 1995 γράφει θέατρο για παιδιά και ενήλικες. Το “Δηλητήριο” (Gif στα ολλανδικά) γραμμένο το 2009 κέρδισε το βραβείο καλύτερου ολλανδικού θεατρικού  έργου για την περίοδο 2009-2010. Από τότε παίζεται με μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη, Λατινική Αμερική, ΗΠΑ, Κίνα, Ν. Αφρική και έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις.

Το “Δηλητήριο” της Λοτ Φέικεμανς παίχτηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2017 και επαναλαμβάνεται τώρα για ένα δεύτερο κύκλο παραστάσεων από 8 Νοεμβρίου-14 Ιανουαρίου 2018 στο Small Argo full of Art.

Ηχητικό περιβάλλον: Κώστας Σουρβάνος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευθυμία Δραμαλή
Σχεδιασμός αφίσας και προγράμματος: Γιώργος Ζάμπας
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κασίμης

Βίντεο

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Παρακολούθησα χτες την παράσταση <> της Ολλανδής συγγραφέως Λοτ Φέικεμανς. <>. Η σκηνοθέτιδα Ρούλα Πατεράκη έντυσε την υγρή και υποβλητική σκηνή με απλά μέσα, όπως δύο ξύλινα παγκάκια, καστανόχωμα παντού διασκορπισμένο και ένα πολυέλαιο καθώς επίσης και με κόκκινες τουλίπες. Οι ερμηνείες του σπουδαίου ηθοποιού Λάζαρου Γεωργακόπουλου και της ηθοποιού Εύρης Σωφρονιάδου σε καθηλώνουν και σε φορτίζουν συναισθηματικά. Η παρουσία του νεκρού παιδιού τους Γιάκομπ μέσω του ηθοποιού Σπύρου Βάρελη, έρχεται να δέσει στο συναπάντημα των δύο πρώην συντρόφων, οι οποίοι δύο τελευταίοι αποδύονται σε μια αναμόχλευση των συναισθημάτων που βίωσαν στη σχέση τους και ο καθένας ξεχωριστά προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια από την απώλεια του παιδιού τους Γιάκομπ , αναζητώντας ψήγματα ευτυχίας ..... <> κυριολεκτικά που υπάρχει κάτω από το χώμα και επίκειται η ανάσυρση και η ανακομιδή 200 περίπου νεκρών, βάζει τον θεατή να προβληματιστεί μεταφορικά για το <> που τρέχει μέσα στις φλέβες της κατεστραμμένης συναισθηματικά σχέσης των δύο πρωταγωνιστών. Ευχαριστώ πολύ Θεατρομάνια για την πρόσκληση.