Δόκτωρ Γκλας

από 23/11 έως 29/12
2ος χρόνος παραστάσεων
Διάρκεια: 80' (χωρίς διάλειμμα)
Κείμενο: Γιαλμάρ Σέντερμπεργκ
Μετάφραση: Αγγελική Νάτση
Διασκευή: Άγγελος Χατζάς
Σκηνοθέτης: Άγγελος Χατζάς
Σκηνογραφία: Αλέξανδρος Κομπογιώργας
Κοστούμια: Αλέξανδρος Κομπογιώργας
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Κομπογιώργας
Μουσική: Βασίλης Xρηστακέας (μουσική & ηχητική επεξεργασία)
Ερμηνεύουν: ΑΡΓΥΡΩ ΛΟΓΑΡΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΦΩΤΗΣ ΤΣΟΤΟΥΛΙΔΗΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΤΖΑΣ

Περιγραφή

Η Εταιρία Θεάτρου «Νεάπολις» επαναλαμβάνει για δεύτερη χρονιά, λόγω μεγάλης επιτυχίας και ανταπόκρισης του κοινού, τις παραστάσεις του αριστουργηματικού έργου του Σουηδού Γ. Σέντερμπεργκ «Δόκτωρ Γκλάς» από την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή για 12 μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Φούρνος.

Περισσότερα

Ένα μικρό νουάρ κομψοτέχνημα, με σκοτεινές σκιές, που όλοι μας κουβαλάμε και φοβόμαστε και φωτεινές πινελιές, μιας λεπτότατης και κοφτερής σαν το γυαλί – Γκλάς - ειρωνείας. Όνειρο και πραγματικότητα. Τρέλλα και λογική. Ο κ. Φρόυντ είναι εδώ. Λίμπιντο και υποσυνείδητο. Ο κ. Πόε είναι εδώ. Ένας σκοτεινός φόνος. Ο Δόκτωρ Γκλάς, θα σκοτώσει τον αποκρουστικό Πάστορα Γκριγκόριους, για να απελευθερώσει την όμορφη γυναίκα του Χέλγκα, που με τη σειρά της θα προδοθεί από το νεαρό εραστή της Ρέκε;

Ο Σέντερμπεργκ θα βάλει στο τραπέζι πολλά ηθικά ταμπού. Απαντήσεις δεν υπάρχουν. Ας δώσει ο καθένας τις δικές του. Ή τουλάχιστον ας θέσουμε τα ερωτήματα. Σ’ ένα αφύσικα ζεστό καλοκαίρι, με τα πέταλα από τα μαύρα τριαντάφυλλα του ονείρου του Γκλάς να στροβιλίζονται γύρω μας.

Παραγωγή: Εταιρία θεάτρου «Νεάπολις» http://neapolis160.blogspot.gr

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Printa, από τις οποίες κυκλοφορεί το βιβλίο σε μετάφραση Αγγελικής Νάτση.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 2020,από τον Στρατή Πανούριο, στο θέατρο Όλβιο.

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πότε & Πού

Φούρνος

από 23/11 έως 29/12
Μαυρομιχάλη 168, Aθήνα
Τηλ: 2106460748 Website: www.fournos-culture.gr/

Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 14 ευρώ Άνεργοι - ΑΜΕΑ - Φοιτητικό-Μαθητικό - Ατέλειες: 8 ευρώ
Πληροφορίες: 210-6460748
Προπώληση: https://www.more.com/theater/doktor-gklas-gia-2i-xronia/

Ημέρες & Ώρες
Δ
Τ
Τ
Π 21.00
Π 21.00
Σ
Κ

13 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο δόκτωρ Γκλας για όλους είναι ένας αξιοπρεπής γιατρός και φιλήσυχος άνθρωπος. Με τον όρο όμως 'όλους' να απαρτίζεται αυστηρώς από τους γείτονες και τους ασθενείς του. Οι μόνοι με τους οποίους διατηρεί κάποιου είδους κοινωνική επαφή..
  Το όνομα του, γκλας>>γυαλί, διόλου τυχαίο. Εκείνο το κάτι που κατέχει τη διαύγεια αλλά ίσως είναι εύθραυστο και άκαμπτο. Η σκέψη του έντονη και διεισδυτική, του επιτρέπει να παρατηρεί εκείνες τις πτυχές στην προσωπικότητα του συνομιλητή του που δεν είναι ορατές!
  Παρά τον αντισυμβατικό τρόπο ζωής του είναι ευφυής αλλά ο ίδιος αισθάνεται δυστυχής. Θεωρεί τον εαυτό του αδικημένο από τον έρωτα.
  Όταν ο έρωτας χτυπήσει την πόρτα του γραφείου του, με μια σειρά από αλλόκοτα γεγονότα. Θα πρέπει να παλέψει κόντρα στη διαύγεια που τον διακρίνει. Αν και έξυπνος άνθρωπος τα όρια του θα δοκιμαστούν.
  Που θα φτάσει για να βοηθήσει το άτομο που αγαπά αλλά και τον ίδιο; Πού τελειώνει το σωστό και πού αρχίζει το λάθος με τον έρωτα; Τι συνέπειες θα έχουν οι επιλογές του; Θα μπορέσει να κρατήσει ή θα σπάσει σε χίλια κομμάτια;
  Ο χώρος που δίνεται η παράσταση είναι ένα διαφορετικό θέατρο, που όπως υποδηλώνει το όνομα του κάποτε ήταν φούρνος, με ωραίο ήχο που εν μέρει οφείλεται και στους εξαιρετικούς ηθοποιούς!

 2. Αν και το κείμενο δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο, ήταν πολύ αξιόλογες οι ερμηνείες των ηθοποιών. Το κενό από το αφαιρετικό - σχεδόν ανύπαρκτο - σκηνικό καλυπτόταν από ενδιαφέρουσες εικόνες που προβάλλονταν στο φόντο της σκηνής (σε videowall). Η χρήση της γυάλινης led αν και ωραία ιδέα (γυαλί=glass και διαχωρισμός μύχιων σκέψεων και εκφρασμένων λόγων) ήταν ιδιαίτερα κουραστική. Πολύ ωραία μουσική, και μεγάλη έκπληξη το τραγούδι των 60ies. Ευχαριστούμε πολύ για την ιδιαίτερη αυτή παράσταση!