Δράκος

Διάρκεια: 80'
Σύλληψη: Γιώργος Βαλαής
Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης, Andrei Tarkovsky, Irena Brezna, Virginia Woolf, στοιχεία από το internet.
Δραματουργία: Γιώργος Βαλαής, Γεωργία Κανελλοπούλου
Σκηνοθέτης: Γιώργος Βαλαής
Σκηνογραφία: Ελένη Στρούλια
Κοστούμια: Ελένη Στρούλια
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική: Voltnoi Brege, Γιώργος Βαλαής (μουσική)
Χορογραφία: Γιάννης Νικολαΐδης
Κίνηση: Γιάννης Νικολαΐδης
Ερμηνεύουν: Γιώργος Βαλαής, Κατερίνα Ζησούδη, Μάγδα Καυκούλα, Θοδωρής Πεντίδης.

Περιγραφή

Μια σκηνική σύνθεση φτιαγμένη από αναφορές σε περιστατικά βίας κατά των γυναικών, σκηνές από το σενάριο της ταινίας ο «Δράκος», συνεντεύξεις και αποσπάσματα, μέσα στην οποία ένας αθώος συναντά τον ανεστραμμένο κόσμο. Τον κόσμο μας.  

Περισσότερα

performance για μία νοοτροπία

Η performance Δράκος είναι ένα επί σκηνής μοντάζ ετερογενών υλικών που αφηγούνται, αυτήν την βιαιότητα που υπάρχει στην κοινωνία και στρέφεται κατά των γυναικών: τις επιθέσεις, τους βιασμούς, το φόβο που υπάρχει κάτω από απλές συναντήσεις, τη λεκτική βία στο δρόμο, τη σεξουαλικοποίηση των γυναικών μέσα από τα αντρικά βλέμματα, τον χαμένο πνευματικό κόσμο που δεν μπορεί να μας βοηθήσει, την γενικευμένη νοοτροπία μέσα στην οποία ζούμε και η οποία στρέφεται κατά του μισού πληθυσμού του πλανήτη, την εξιδανίκευση του υποκειμένου «γυναίκα» και την καταβαράθρωσή του. Όλα όσα καλλιεργούν μια κοινωνία που βασίζεται στον διαχωρισμό, τον φόβο της ετερότητας που ξεκινάει από το άλλο φύλο και επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο.

Η μεταγραφή αυτή χρησιμοποιεί τόσο πραγματικά όσο και fiction γεγονότα, αποσπάσματα του σεναρίου του Ιάκωβου Καμπανέλλη για την ταινία «Δράκος», μια μέχρι τώρα αμετάφραστη στα ελληνικά συνέντευξη του Andrei Tarkovsky,  λογοτεχνικά αποσπάσματα και πρωτότυπα σκηνικά κείμενα για να μιλήσει για μια νοοτροπία τόσο παλιά όσο και ο κόσμος. 

Βοηθός σκηνοθεσίας, χειρισμός προβολής: Γεωργία Κανελλοπούλου

Συνεργάτης ενδυματολόγος: Δημήτριος Παρασκευόπουλος
Βοηθοί σκηνογράφοι: Σοφία Θεοδωράκη, Τζάνος Μάζης
Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Πλαστήρας

Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Δεληθέου

Εκτέλεση παραγωγής: One Plant Production

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ.

Φωτογραφίες

17 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Παρακολούθησα την εξαιρετική ροκ performance "Δράκος" του Γιώργου Βαλαη στη σκηνή Καρόλου Κουν στην οδό Φρυνίχου στην Πλάκα.Ωραία σκηνοθεσία, με αξιοποίηση όλου του χώρου του θεάτρου, δίνοντας μια διάσταση μπαρ και δωματίων με τις σκάλες με χαμηλούς φωτισμούς και υπέροχες ερμηνείες των τεσσάρων ηθοποιών.Το έργο αυτό ανεβαίνει σε μια περίοδο, κατά την οποία η κακοποίηση και η θέση της γυναίκας είναι σε πρώτο πλάνο και είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.Σε ευχαριστώ πολύ Θεατρομανια για τη διπλή πρόσκληση.

  2. Η παράσταση είναι σκηνική σύνθεση για περιστατικά βίας κατά των γυναικών , αποσπάσματα από την ταινία Δράκος του Ιάκωβου Καμπανέλλη και από συνέντευξη του Andrei Tarkovsky , σκοπός η αφύπνιση της κοινωνίας. Συγχαρητήρια στους συντελεστές της παράστασης και την Θεατρομάνια.

  3. Ένα έργο που ξεκίνησε ως μία πολύ ωραία ιδέα αλλά κάπου χάθηκε στην υλοποίηση του. Γενικά οι ερμηνείες των γυναικών ήταν καλύτερες από των ανδρών αλλά το κείμενο δεν βοηθούσε ιδιαίτερα. Δεν υπήρχε καμία σύνδεση μεταξύ των κεφαλαίων του έργου παρόλα αυτά η σκηνοθεσία ήταν πολύ καλή. Ευχαριστούμε ΘΕΑΤΡΟΜάΝΙΑ για την πρόσκληση.