Εγώ η Λένγκω

Αρχείο Παίχτηκε από 05/07/2021 έως 01/09/2021
Διάρκεια: 90’
Στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος
Συγγραφέας: Βασίλης Γιαννόπουλος
Σκηνοθέτης: Κατερίνα Μαντέλη
Σκηνογραφία: Ιωάννα Κατσιαβού
Κοστούμια: Ιωάννα Κατσιαβού
Φωτισμοί: Γιώργος Δανεσής
Μουσική σύνθεση: Αρετή Κοκκίνου
Ερμηνεύουν: Διανομή: ΛΕΝΓΚΩ : Γεωργία Ζώη «Από μηχανής Θεός»: Γιώργος Σίσκος   Αυγέρης :Σταύρος Βόλκος Τασιά: Κατερίνα Βολίκα
Παίζουν μουσική: Αρετή Κοκκίνου(Κιθάρα και  λαούτο), Πάρις Μαμμάς(Κλαρίνο), Σταύρος Βόλκος(Κρουστά), Κατερίνα Βολίκα(Κρουστά)

Σχετικά

Στο πλαίσιο των εορτασμών για το 1821 και των εκδηλώσεων που πρόκειται να γίνουν σε όλη την Ελλάδα, για το καλοκαίρι του 2021, η θεατρική παράσταση «ΕΓΩ Η ΛΕΝΓΚΩ» θα συμμετάσχει σε  προγραμματισμένες  παραστάσεις Δήμων  ανά την Αττική, με την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Το έργο γράφτηκε ειδικά για τον εορτασμό των 200 χρόνων με θέμα το 1821 αλλά  και το αποτύπωμα του στο σήμερα...

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΟΥ: 

Η Λένγκω (Ελένη), είναι μία Ηπειρώτισσα γυναίκα, που ζει μια αλληλουχία ζωών, από την περίοδο της Επανάστασης του 1821 έως και σήμερα. Η ίδια θεωρεί, ότι στο αίμα της, κυλάει αίμα της Αρχαίας Διώνης αλλά και άλλων  γυναικών, τις οποίες με την φαντασία της ενσαρκώνει σε πολλές διαφορετικές ζωές. Έτσι «ζώντας» τα τελευταία  200 χρόνια, (Επανάσταση 1821 , Γερμανική κατοχή 1940, Πολυτεχνείο, Μεταπολίτευση κλπ.) αντιλαμβάνεται ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται, με το «τέρας» του πολέμου να εμφανίζεται πάντα, αλλά με διαφορετικό πρόσωπο. Πότε ως Τούρκος κατακτητής με το γιαταγάνι, πότε ως Φασίστας κατακτητής με την μπότα και πότε ως  οικονομικός  αόρατος κατακτητής, με κοινά προβλήματα, την πείνα, την εξαθλίωση την προσφυγιά και την προδοσία.

Στην τελευταία της ζωή που φτάνει στο σήμερα, υπερασπίζεται τους αγώνες  των σημερινών γυναικών κατ’ αντιστοιχία με τις ηρωίδες των εκάστοτε  Εθνικών αγώνων, περνώντας το μήνυμα, ότι οι ήρωες υπάρχουν και ζουν ανάμεσα μας.

Ο εμβληματικός ρόλος ενός «από μηχανής» θεού, λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των «ζωών» της Λένγκως , αλλά παράλληλα αφήνει και κάποια ερωτηματικά στον θεατή με σκοπό να «σπρώξει» τα νοήματα του έργου πιο βαθιά στην ψυχή του.

Το έργο  θα παιχτεί με την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής: 

στις 5/7 στο Ίλιον στο Θέατρο Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

στις 8/7 στη Ραφήνα στο Πάρκο Αναψυχής Δήμου Ραφήνας (Κολυμβητήριο)

στις 14/7 στα Μέγαρα στο «Θεατράκι Άλσος Θεόγνιδος»

στη 1/9 στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

Ώρα έναρξης 21:30

Καλλιτεχνική διεύθυνση : Αδαμαντία Μαντελένη
Παραγωγή: «Διώνης Αίνιγμα» ΑΜΚΕ
Με την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής

Εισιτήρια: Είσοδος ελεύθερη


Φωτογραφίες