Εγώ ο Μάρκος Βαμβακάρης

Αρχείο Παίχτηκε από 05/10/2018 έως 21/04/2019
στο Στοά

2ος χρόνος παραστάσεων
Διάρκεια: 95'
Συγγραφέας: Νάνση Τουμπακάρη
Σκηνοθέτης: Θανάσης Παπαγεωργίου
Σκηνογραφία: Λέα Koύση
Κοστούμια: Λέα Koύση

Περιγραφή

Η παράσταση Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης που παρουσιάστηκε πέρσι τον χειμώνα στο Θέατρο Στοά και αποτέλεσε έναν ερμηνευτικό θρίαμβο για τον Θανάση Παπαγεωργίου ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά από τις 5 Οκτωβρίου.

Περισσότερα

Το έργο της Νάνσης Τουμπακάρη είναι βασισμένο στις αφηγήσεις του ίδιου του Μάρκου έτσι όπως καταγράφηκαν στο βιβλίο  ’Μάρκος Βαμβακάρης, Αυτοβιογραφία’’ που επιμελήθηκε η Αγγελική Βέλλου-Κάϊλ. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θανάσης Παπαγεωργίου που ερμηνεύει και πάλι τον Μάρκο. Τα σχόλια των κριτικών για την παράσταση ήταν εξαιρετικά ενώ άνθρωποι του θεάτρου έκαναν λόγο για μια μεγάλη ερμηνεία – διδασκαλία.

Στην παράσταση αποτυπώνεται η ζωή του βασανισμένου ποιητή, συνθέτη, μπουζουξή και τραγουδιστή, του μεγάλου ρεμπέτη, του αριστοκράτη μάγκα που με το έργο του καθόρισε την πορεία του αστικού λαϊκού τραγουδιού μέσα από την εξομολόγηση - συνέντευξη που έδωσε το 1969, τρία χρόνια πριν τον θάνατό του. Όπως λέει ο ίδιος “Παίρνω το θάρρος να εκθέσω τα αμαρτήματά μου στον κόσμο. Σ’ έναν κόσμο που εγώ του τραγούδησα τις χαρές του, τις λύπες του, τα πλούτη του, τη φτώχεια του, την ορφάνια του, την ξενιτιά του. Αυτός ο κόσμος θέλω να γίνει ο εξομολόγος μου”. Ωστόσο η εξομολόγησή του δεν αποτελεί απλά μια αφήγηση των γεγονότων της ζωής του αλλά μια, εκπληκτικής καθαρότητας, θαρραλέα μαρτυρία της εποχής του.

Τα 150 περίπου τραγούδια του, γραμμένα μέσα από την εσωτερική του ανάγκη να εκφράσει εκείνο που τον βασάνιζε, δικαιώνουν την άποψη του  μελετητή του ρεμπέτικου Παναγιώτη Κουνάδη ότι πρόκειται για τον “εν δυνάμει αναρχικό πατέρα της μεγάλης παρέας της μαγκιάς του Πειραιά”. Ο γιος του Στέλιος έχει επενδύσει την παράσταση με μερικές από τις μελωδίες του ίδιου του Μάρκου, έτσι όπως τις άκουσε και τις διδάχτηκε από εκείνον.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το θέατρο Στοά μετατρέπεται σε μηχανή του χρόνου που σε ταξιδεύει.
    Μαγική αξέχαστη παράσταση!!
    Συγκλονιστική η ερμηνεία, σκηνοθεσία , το κείμενο,το σκηνικό, η μουσική, τα βίντεο, οι φωτισμοί......όλα ήταν άψογα.
    Σπεύσατε...