Εμιgrέδες

Διάρκεια: 75' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Σλάβομιρ Μρόζεκ
Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη
Σκηνοθέτης: Γιολάντα Μαρκοπούλου
Ερμηνεύουν: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Θάνος Τοκάκης

Περιγραφή

Ο ΑΑ και ο ΧΧ. Δύο άνθρωποι σε αναζήτηση της ταυτότητάς τους. Δύο ξένοι κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο, αποξενωμένοι και απομονωμένοι από τους γύρω τους. Δύο μετανάστες σε ξένη χώρα. Οι ΕΜΙGRΕΔΕΣ, είναι ένα έργο γραμμένο το 1974, που σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Περισσότερα

Στη Β’ σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας.

Την εποχή που ανέβηκε προκάλεσε τεράστιο αντίκτυπο, καλλιτεχνικό και κοινωνικό, γιατί αντιμετωπίζει με ένα μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο το θέμα της μετανάστευσης. Εδώ οι μετανάστες δεν ηρωοποιούνται, ούτε αποθεώνονται, αλλά εξετάζονται μέσα από το μικροσκόπιο ενός ταλαντούχου και ιδιαίτερου συγγραφέα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.

Η γραφή του Μρόζεκ, η ανάλυσή του, οι λεπτομέρειες που εισάγει στο κείμενο και ταυτόχρονα το υποδόριο χιούμορ, ο σαρκασμός και η διαλεκτική του σκέψη, καταφέρνουν να αναδείξουν το πρόβλημα του να βρισκόμαστε ‘μακριά’ και όχι ‘εκεί’.

Οι ΕΜΙGRΕΔΕΣ είναι ένα έργο σύγχρονο, καυστικό με μια ρεαλιστική και σκληρή ματιά που αποτυπώνει τη νοσταλγία της πατρίδας που απομακρύνεται κάθε μέρα όλο και πιο πολύ και τη νοσταλγία μιας επανάστασης που όσο εφικτή φαντάζει, τόσο ανέφικτη είναι.

Δραματουργική Επεξεργασία: Μάρκος Τσούμας
Σκηνικά - Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Ηχητικός Σχεδιασμός: Λάμπρος Πηγούνης
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Σχεδιασμός Οπτικής Ταυτότητας: Σάκης Στριτσίδης / FRONT
Οργάνωση παραγωγής: Τζέλα Χριστοπούλου
Eκτέλεση Παραγωγής: Kωνσταντίνα Γεωργίου
Παραγωγή Polyplanity Productions

Βίντεο

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλοδουλεμένοι χαρακτήρες, έξυπνο χιούμορ, κοινωνικές και πολιτικές αιχμές. Οι δύο πρωταγωνιστές δώσανε τον καλύτερο εαυτό τους και ήταν αρμονικοί μεταξύ τους. Το κείμενο πλήρως εναρμονησμένο στη σημερινή εποχή και εύστοχο. Μια πολύ αξιόλογη παράσταση!

  Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την Σοφία Συριατου για την παραχώρηση της πρόσκλησης, καθώς και τη θεατρομάνια!

 2. Από τον Κωνσταντίνο Πλατή.

  Σε μια εποχή που οι λέξεις μετανάστης και πρόσφυγας επιχειρείται εντέχνως να εξισωθούν με τη λέξη τουρίστας, οι Εμιgrέδες είναι μια παράσταση που θα σας βοηθήσει να τις αποσαφηνίσετε.

  Είναι εξαιρετικά επίκαιρη αν και γράφτηκε πριν από 32 χρόνια τότε που η λέξη μετανάστης είχε, σίγουρα , διαφορετική ερμηνεία. Παρόλα αυτά η αρχετυπική δομή των χαρακτήρων δίνει τη δυνατότητα στην ικανότατη σκηνοθέτιδα Γιολάντα Μαρκοπούλου να τους προσαρμόσει στο σήμερα χωρίς να αλλοιώσει το πρωτότυπο κείμενο στην ουσία του.

  Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη προηγούμενη δουλειά της στο Φεστιβάλ Αθηνών σκηνοθέτησε με επιτυχία μια ομάδα μεταναστών τους οποίους «μεταμόρφωσε» σε ηθοποιούς στο έργο «Είμαστε οι Πέρσες». Αυτή τη φορά «μεταμόρφωσε» εξίσου επιτυχημένα σε μετανάστες το Προμηθέα Αλειφερόπουλο και το Θάνο Τοκάκη.

  Τα σκηνικά από τη Αλεξάνδρα Σιάφκου και τον Αριστοτέλη Καρανάνο είναι εξαιρετικά με αποκορύφωμα τις σταγόνες νερού που δημιουργούν μια άκρως ρεαλιστική ατμόσφαιρα.

  Το έργο έχει, επίσης, επιρροές από το θέατρο του παραλόγου, αιχμηρό χιούμορ, κοινωνικό και πολιτικό σχολιασμό, στοιχεία που το κάνουν πολυεπίπεδο στην ανάγνωση από το κοινό.

  Πολυδιάστατες ερμηνείες δίνουν τόσο ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος όσο και ο Θάνος Τοκάκης . Έχουν εξαιρετική χημεία μεταξύ τους και έχουν αφομοιώσει πλήρως τα χαρακτηριστικά που δομούν τους χαρακτήρες του έργου.

  Φεύγοντας από το θέατρο και κατηφορίζοντας προς τη Πατησίων θα δεις σίγουρα κάποια υπόγεια σπιτιών σε πολυκατοικίες και σίγουρα σε πολλά από αυτά κατοικούν εμιgrέδες που δεν διαφέρουν πολύ από αυτούς που είδα στη σκηνή του θεάτρου. Απλά, αυτοί δεν υποκρίνονται.