Έντα Γκάμπλερ

Αρχείο Παίχτηκε από 23/02/2023 έως 09/04/2023
στο Bios
Κείμενο: Ερρίκου Ίψεν
Μετάφραση: Δημήτρης Γεωργαλάς
Διασκευή: Δημήτρης Γεωργαλάς
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Γεωργαλάς
Σκηνογραφία: Βασίλης Αποστολάτος
Κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος
Φωτισμοί: Βασίλης Αποστολάτος
Μουσική: DNA (Αλέξανδρος Χρηστάρας, Μιχάλης Νιβολιανίτης)
Κίνηση: Φαίδρα Σούτου
Ερμηνεύουν:

Διανομή
Έντα Γκάμπλερ : Τζούλη Σούμα
Γιόργκεν Τέσμαν : Δημήτρης Γεωργαλάς
Τέα Έλβστετ : Μαργαρίτα Βαρλάμου
Έιλερτ Λέβμποργκ : Βαγγέλης Παπαδάκης
Τζούλια Τέσμαν : Λένα Φραγκούλη
Δικαστής Μπρακ : Νίκος Δερτιλής

Περιγραφή

Μετά την ΜΗΔΕΙΑ του Ευριπίδη, η οποία παρουσιάστηκε στο ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ, η ομάδα μας που πια έχει το όνομα «ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ», ετοιμάζεται να παρουσιάσει την ΕΝΤΑ ΓΚΑΜΠΛΕΡ του Ίψεν, τον Φεβρουάριο του 2023 στον χώρο BIOS.

Περισσότερα

Το έργο, ως ψυχόδραμα, είναι η γνωμάτευση της εποχής μας, της κατάχρησης των σχέσεων και της ψυχικής παθολογίας του σύγχρονου ανθρώπου. Πίσω από τα πρόσωπα διακρίνεις τα συμπτώματα ενός αξιακού συστήματος μέσα στο οποίο λειτουργούν μόνο χειριστικές και τοξικές σχέσεις. Πίσω από κάθε πρόσωπο διαφαίνεται ένα τερατώδες Υπερεγώ που συνθλίβει τον ψυχισμό του.

Η Έντα Γκάμπλερ λατρεύει την ομορφιά, υψώνει έναν καθρέφτη και μέσα σ’ αυτόν βλέπει την ασχήμια του εαυτού της, του σαρκοβόρου κόσμου που την περιβάλλει, της ύπαρξης που δεν της έχει μείνει κανένα ευγενές κίνητρο.

Η παράσταση σκιαγραφεί ψυχαναλυτικά τον άνθρωπο του σήμερα, που βουλιάζει σε μια διαστροφική πλήξη, που ό,τι κι αν έχει δεν είναι ποτέ αρκετό, την διαφθορά ως κυρίαρχο μέσο αλληλοεπιρροής και το συμφέρον, βασικό πυρήνα των σχέσεων. Η ηρωίδα είναι το θύμα μιας πατριαρχικής κοινωνίας, που απειλεί την ελευθερία της και στέκεται επικριτική και απειλητική απέναντί της. Η απάντησή της στον εγκλωβισμό, όσο κι αν είναι αυτοκαταστροφική, είναι και μια πράξη πολιτική, μια βίαιη ρήξη με το αδιέξοδο, ένας τρόπος να μας αφήσει άφωνους. Πιστεύω πως ο στόχος του Ίψεν είναι να μένουμε πάντα άφωνοι, γεμάτοι με τα ερωτηματικά μας. Οι απαντήσεις είναι προσωπική υπόθεση του καθενός.

Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Μαράκης – Μπούρκας

Φωτογραφίες παράστασης : Αγγελική Κοκκοβέ

Φωτογραφίες promo : Αριάδνη Παπαπαναγιώτου

Make-up artist : Ξένια Κουκά

Hair stylist : Ελεάνα Ντίνου

Επικοινωνία: Τζίνα Φουντουλάκη

Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

Φωτογραφίες

4 ΣΧΟΛΙΑ