Εσμέ

Αρχείο Παίχτηκε από 23/07/2021 έως 24/07/2021
στο Πειραιώς 260
Στίχοι: Πάμπος Κουζάλης
Συγγραφέας: Σπύρος Περεσιάδης
Σκηνοθέτης: Μαρίνα Βρόντη
Σκηνογραφία: Γιώργος Γιάννου
Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου
Φωτισμοί: Σταύρος Τάρταρης
Μουσική: Κώστας Κακογιάννης
Κίνηση: Χλόη Μελίδου
Ερμηνεύουν: (με αλφαβητική σειρά) Προκόπης Αγαθοκλέους, Δημήτρης Αντωνίου, Γρηγόρης Γεωργίου, Έρικα Μπεγέτη, Αθηνά Μουστάκα, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Χριστίνα Παυλίδου, Ανδρέας Τσουρής, Βασίλης Χαραλάμπους
Παίζουν μουσική: Βερόνικα Αλωνεύτου, Κώστας Κακογιάννης, Πάμπος Κουζάλης, Τζόναθαν Μπετίτο, Χαράλαμπος Παντελή

Περιγραφή

Το δραματικό ειδύλλιο του Σπύρου Περεσιάδη, συγγραφέα της περίφημης Γκόλφως, γραμμένο στη δημοτική και σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο, εστιάζει στη δύναμη της αληθινής αγάπης των ανθρώπων, που δεν υποχωρεί όποια κι αν είναι τα εμπόδια που στέκονται στο δρόμο της.

Περισσότερα

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021 – ΘΕΑΤΡΟ –

ΚΥΚΛΟΣ 1821

Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου - Μαρίνα Βρόντη

Εσμέ

του Σπύρου Περεσιάδη

Σε ένα χωριό των Καλαβρύτων, κοντά στη μονή της Αγίας Λαύρας, λίγο πριν ξεσπάσει η Ελληνική Επανάσταση του 1821, δύο νεαρά παιδιά, ο Δρόσος και η Εσμέ, δίνουν όρκο αγάπης. Εμπόδιο στον όρκο αυτό είναι η καταγωγή τους. Ο Δρόσος είναι Έλληνας και η Εσμέ Τουρκοπούλα. Ο έρωτάς τους θα συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση των δικών τους ανθρώπων και θα δοκιμάσει τα όριά του.

Η Μαρίνα Βρόντη και οι συνεργάτες της αναδεικνύουν τη συγκίνηση, το χιούμορ και τον ιδιαίτερο ποιητικό λόγο ενός έργου που έχει ταυτιστεί με την ελληνική παράδοση, και καλούνται να του δώσουν σύγχρονη πνοή, μεταδίδοντας το διαχρονικό μήνυμα της αγάπης. Όπως λέει η ίδια: «Μια ερωτική ιστορία παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης. Όρκοι που δίνονται κάτω από έναν πλάτανο. Και μάχες. Όχι, εδώ δεν θα παλέψουμε για την απελευθέρωση του ελληνικού λαού από την Τουρκοκρατία, αυτό είναι κάτι που έγινε και ξέρουμε όλοι το αποτέλεσμα. Θα παλέψουμε για τη νίκη του έρωτα πάνω από τα λάβαρα, πάνω από τη θρησκεία. Αν το τίμημα του έρωτα είναι το «αρνήσου τον πατέρα σου κι άλλαξε το όνομά σου», όπως θα έλεγε και ο αγαπητός μας Σαίξπηρ στο “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”, στην “Εσμέ” το τίμημα έχει άλλο βάρος».

Η παράσταση εντάσσεται στον Κύκλο 1821, τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η πρεμιέρα δόθηκε στις 24 Ιουνίου 2021 στη Λευκωσία.

Βοηθός σκηνοθέτιδας: Μυρτώ Κουγιάλη

Φωτογραφίες