Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα

από 20/04 έως 02/06
Διάρκεια: 100 λεπτά (γίνονται και 2 διαλείμματα)
Συγγραφέας: Λ. Πιραντέλλο
Μετάφραση: Πέτρος Νάκος
Σκηνοθέτης: Πέτρος Νάκος
Σκηνογραφία: ΑLTERA PARS
Κοστούμια: ΑLTERA PARS
Φωτισμοί: Πέτρος Νάκος
Μουσική: Αγγελική Κοντού
Ερμηνεύουν: Γιώργος Κροντήρης, Πέτρος Νάκος, Αγγελική Κοντού, Στέλλα Κωνσταντάτου, Δημήτρης Δρακόπουλος, Άντα Κουγιά, Σάκης Σιούτης, Ηλίας Τσούμπελης, Σοφία Παναγιωτάκη, Ελβίρα Μπαρτζώκα, Αργυρώ Τσιρίτα

Περιγραφή

Tο κλασικό αριστούργημα του Λ.Πιραντέλλο έρχεται τον Απρίλιο στο Θέατρο Altera Pars, σε μετάφραση από τα ιταλικά και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου. Το “Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα”, από τα πιο επαναστατικά θεατρικά κείμενα του 20ού αιώνα, σπάει όλες τις θεατρικές φόρμες και συμβάσεις και ταυτοχρόνως συμπυκνώνει την ουσία της πιραντελλικής φιλοσοφίας και αισθητικής, μπλέκοντας την αλήθεια με την ψευδαίσθηση, το θέατρο με την πραγματικότητα, το ρεαλισμό με τη μαγεία, με τρόπο που παραμένει ως σήμερα αναπάντεχος και πρωτοποριακός.

Περισσότερα

«Υπάρχει και το δράμα του καθενός  ξεχωριστά»

 

 

 

- Το έργο:

 

Ένας απελπισμένος σκηνοθέτης κάνει πρόβα σ’ ένα θέατρο με το θίασό του, όταν ξαφνικά έξι μυστηριώδη πρόσωπα, μέλη μιας ιδιότυπης οικογένειας, εισβάλλουν στο χώρο. Τα πρόσωπα κουβαλούν μια τραγική ιστορία και ζητούν από το σκηνοθέτη να την παρουσιάσει επί σκηνής, ώστε να λυτρωθούν και ν’ απαλλαγούν από τους δαίμονες που τα στοιχειώνουν. Εκείνος, αν και διστακτικός στην αρχή, στην πορεία συμπαρασύρεται από το δράμα τους, το οποίο πιστεύει ότι θα τον οδηγήσει στη μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία που ονειρεύεται και πείθεται να το αναπαραστήσει επί σκηνής.

 

Καθώς τα πρόσωπα αφηγούνται την ιστορία τους ξεδιπλώνουν τις αντικρουόμενες οπτικές τους πάνω σε αυτή,  προβάλλοντας τη θεμελιώδη πιραντελλική ιδέα για την υποκειμενικότητα της αλήθειαςKάθε πρόσωπο κουβαλά το δικό του δράμα που είναι εντελώς διαφορετικό από των άλλων και έχει να αφηγηθεί μια διαφορετική οπτική της κοινής τους ιστορίας. Η ιστορία που μας διηγούνται εν τέλει δεν είναι μία, άλλα πολλές, τόσες όσοι κι οι αφηγητές της, και είναι το περίπλοκο κράμα των διαφορετικών τους οπτικών απέναντι στα γεγονότα.

 

Αυτή όμως άλλωστε δεν είναι και η σχέση που μοιραία όλοι έχουμε με την αλήθεια; Ο καθένας από εμάς  έχει τη δική του αλήθεια σε κάθε ιστορία. Έχει τη δική του, υποκειμενική πρόσληψη της  πραγματικότητας. Στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο μας, όπου η ύπαρξη πολλαπλών πραγματικοτήτων είναι δεδομένη και τα γεγονότα γύρω μας μοιάζουν κατακερματισμένες ψηφίδες ατάκτως ερριμμένες, το φιλοσοφικό σύμπαν του Πιραντέλλο αποκτά  μια οικεία και αυτονόητη υπόσταση, κάνοντας το έργο του πιο κατανοητό και επίκαιρο από ποτέ.

 

Ο Πιραντέλλο - σ’ ένα από τα σημαντικότερα έργα του -  εμπλέκει θεατές και ηθοποιούς σ’ ένα γοητευτικό γαϊτανάκι αμφισβήτησης όλων όσων θεωρούμε δεδομένα κι αυτονόητα, ρευστοποιώντας τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Τα φαντάσματα, η πολλαπλότητα του εαυτού που ξεδιπλώνεται αναπάντεχα σε κάθε στιγμιότυπο της ζωής μας, η μοναξιά, η μαγεία, το όνειρο, ο κόσμος σαν σκηνή ή η ανθρώπινη ζωή ως ψευδαίσθηση και τα εγκλήματα - γνωστά θέματα της πιραντελλικής γραφής - στο έργο του αυτό προβάλλονται στην πιο ολοκληρωμένη και μεστωμένη τους εκδοχή.

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Βίντεο:  Ιωσήφ Τοπαλιάν

Φωτογραφίες:  Γιάννης Αρμυριώτης

Kατασκευή κούκλας:  Αλέξανδρος Λόγγος

Επιστημονική σύμβουλος:  Ελένη Γεωργίου

Γραφιστική επιμέλεια: Aλεξία Θεοδωρίσκου

Επικοινωνία: Le Canard qui Parle

Βοηθός παραγωγής: Σοφία Παναγιωτάκη

Παραγωγή: Altera Pars (2023-24)

Φωτογραφίες

Πότε & Πού

Altera Pars

από 20/04 έως 02/06
Μ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός
Τηλ: 210 3410011 Email: [email protected] Website: www.alteraparstheater.gr/

Εισιτήρια: – Εισιτήρια: 16€ (Κανονικό), 12€ (Φοιτητικό/Ανέργων/ΑΜΕΑ), 10€ (Oμαδικό: για γκρουπ άνω των 10 ατόμων), 8€ (Aτέλειες)
– Κρατήσεις εισιτηρίων more.com και τηλεφωνικά στο 210 3410011 / Ισχύει προσφορά προπώλησης έως 20 Απριλίου (10 ευρώ)
Πληροφορίες: 210 3410011
Προπώληση: www.more.com

Ημέρες & Ώρες
Δ
Τ
Τ
Π
Π 21.00
Σ 21.00
Κ 21.00

4 ΣΧΟΛΙΑ