Φεστιβάλ "Αισχύλεια 2020"

Σχετικά

Επειδή ο Πολιτισμός είναι για την Ελευσίνα τρόπος ζωής

Κανονικά και χωρίς εκπτώσεις ποιότητας στο πρόγραμμα του θα πραγματοποιηθεί και φέτος το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020, καθώς αποτελεί συνειδητή επιλογή της νέας Δημοτικής Αρχής, η απόφαση της να στηρίξει τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, που εδώ και 46 χρόνια είναι συνυφασμένο με την πολιτιστική ζωή της πόλης. Το Φεστιβάλ από φέτος τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Μάλιστα, μειώνεται το εισιτήριο από τα 12 στα 8 ευρώ, κατ’ άτομο, καθώς γίνεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε το κοινό, να επανασυνδεθεί με τον πολιτισμό, μετά την παύση της πανδημίας.

Το Φεστιβάλ, από τα επιδραστικότερα και μακροβιότερα στην ελληνική επικράτεια, καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών και αποτελεί σημαντικό βήμα πολιτισμού όχι μόνο για τους κατοίκους της Ελευσίνας, αλλά της Αττικής γενικότερα. Περιλαμβάνει αυστηρά επιλεγμένες εκδηλώσεις υψηλής αισθητικής και ποιότητας, παραστάσεις, συναυλίες, εικαστική εγκατάσταση και κινηματογραφικές προβολές.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Παλαιό Ελαιουργείο, έναν χώρο, που έχει άρρηκτα συνδεθεί με τα Αισχύλεια και έχει αγαπήσει το φιλότεχνο κοινό, που φέτος διαμορφώνεται και θα είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τα μέτρα ασφαλείας κατά του Covid-19.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020 φιγουράρουν σημαντικοί συνθέτες, τραγουδιστές, άνθρωποι του τραγουδιού: όπως οι: Ελευθερία Αρβανιτάκη με τον Γιάννη Κότσιρα, Δήμητρα Γαλάνη,  Φωτεινή Δάρρα, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κώστας Μακεδόνας με την Ρίτα Αντωνοπούλου, Σωκράτης Μάλαμας, Νατάσσα Μποφίλιου, κ. ά.

Επίσης παραστάσεις που αναμένεται να συζητηθούν το φετινό καλοκαίρι, αρκετές από τις οποίες προέρχονται από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπως: «Λυσιστράτη» (Εθνικό Θέατρο), «Όρνιθες» (ΚΘΒΕ), «Πέρσες» (Εθνικό Θέατρο), «Αντιγόνη» (Ομάδα Σημείο Μηδέν), «Όρνιθες- Η πολιτεία των πουλιών» (Ομάδα Μαγικές Σβούρες), «Ως την άκρη του κόσμου» της Μαρίας Παπαγιάννη, σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου (Oμάδα C for Circus).

Το πρόγραμμα

Πιο συγκεκριμένα οι φετινές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 24 Αυγούστου με μια μαγευτική βραδιά στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Η ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα, θα προσφέρει ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι, με τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων και διεθνών συνθετών, καθώς και από το δικό της ρεπερτόριο, ενώ στο πιάνο την συνοδεύει ο Γιώργος Παπαχριστούδης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ακολουθούν στις 26 Αυγούστου τα εγκαίνια της γλυπτικής εικαστικής εγκατάστασης της Ασπασίας Σταυροπούλου «Άνθρωποι στον χρόνο». Γεννημένη στη βιομηχανική ζώνη της περιοχής, η Ασπασία Σταυροπούλου τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει την εικαστική της ενασχόληση στο Παλαιό Ελαιουργείο και τους αφανείς ήρωες του. Μελετώντας, μεταξύ άλλων σημαντικών ιστορικών κειμηλίων, το «Μητρώο Εργαζομένων του Σαπωνοποιείου Ελευσίνας», ξεδιπλώθηκε μια ολόκληρη εποχή. Δίνοντας έμφαση στη διαφορετικότητα των ανθρώπων, η γλυπτική σύνθεση αναπτύσσεται ως μία ανομοιογενής ενότητα από αφαιρετικές φιγούρες σε φυσική διάσταση. Σαν σε μια στιγμή που πάγωσε στο χρόνο, χειρώνακτες εργάτες του Σαπωνοποιείου φιλοτεχνημένοι από πέτρα, ξύλο, τσιμέντο και οξειδωμένο σίδερο ταυτίζονται με τις ταπεινές πρώτες ύλες τις οποίες κατεργάζονταν, γέννημα και απόρροια της φθοράς, σε μια αέναη αποδόμηση και αναδόμηση του περιβάλλοντος χώρου. Η επιμέλεια της εγκατάστασης είναι της εικαστικού Νάντιας Βλαχοπούλου. Διάρκεια ως 20 Σεπτεμβρίου 2020.

Στις 28 Αυγούστου ο Σωκράτης Μάλαμας έρχεται μετά από πολλά χρόνια με ένα acoustic πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια της μέρας και της νύχτας από την αρχή της καριέρας του έως σήμερα,  που τον καθιέρωσαν ως κιθαρίστα και τραγουδιστή.

Στις 29 Αυγούστου εμφανίζεται το συγκρότημα  The Blank, που ξεκίνησε δυναμικά το ταξίδι του στη μουσική το 2014 από το Schoolwave Festival, ένα από τα ενεχόμενα γκρουπ στον χώρο της Alternative/Indie Rock σκηνής.

Στις 30 Αυγούστου το πρόγραμμα περιλαμβάνει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου από την Ομάδα Σημείο Μηδέν.

Η τριάδα της επιτυχίας των Νατάσσας Μποφίλιου, Θέμη Καραμουρατίδη, Γεράσιμου Ευαγγελάτου, παρουσιάζει το «Εν λευκώ Live» στις 31 Αυγούστου. Μια νέα πρόταση με την εκρηκτική σκηνική ενέργεια της Νατάσσας Μποφίλιου και των συνοδοιπόρων της.

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης μαζί με τη Γεωργία Νταγάκη, ανοίγουν την αυλαία του Σεπτέμβρη (1/9) στο Παλαιό Ελαιουργείο με μια μουσική συνεύρεση που ενώνει τον Βορρά με τον Νότο, την Θεσσαλονίκη με την Κρήτη.

Στις 3 Σεπτεμβρίου ο θίασος του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει την «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου,  με τους: Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βίκυ Σταυροπούλου, Νίκος Ψαρρά, τον ίδιο τον σκηνοθέτη, κ.ά

Στις 4 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020 παρουσιάζει μια παράσταση, προσφορά στους μικρούς του θεατές, με ελεύθερη είσοδο με το έργο «Ως την άκρη του κόσμου» της Μαρίας Παπαγιάννη, σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου από την Oμάδα C for Circus.

Στις 6 Σεπτεμβρίου ο Αλκίνοος Ιωαννίδης παρουσιάζει μια παράσταση live-looping. Χρησιμοποιώντας τη φωνή του και παίζοντας διάφορα όργανα που ηχογραφεί και αναπαράγει ζωντανά, χτίζει ένα ηχητικό σύμπαν μέσα στο οποίο εξελίσσεται το υλικό της παράστασης.

Στις 7 Σεπτεμβρίου η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Γιάννης Κότσιρας ενώνουν φωνές και τραγούδια σε μια πολύ επιτυχημένη μουσική συνύπαρξη.

Στις 9 Σεπτεμβρίου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τους «Όρνιθες», τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Ταξιάρχης Χάνος και ο Χρήστος Στέργιογλου.

Ακόμα μια παράσταση για τους μικρούς θεατές του Φεστιβάλ στις 10 Σεπτεμβρίου με το έργο «Όρνιθες-η Πολιτεία των πουλιών», από τις Μαγικές Σβούρες, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη, επίσης με ελεύθερη είσοδο.

Στις 16 Σεπτεμβρίου ο Κώστας Μακεδόνας και η Ρίτα Αντωνοπούλου παρουσιάζουν τα «Λογοκριμένα», μία μουσική παράσταση – αναδρομή σε τραγούδια που υπέστησαν λογοκρισία από το 1937 μέχρι τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Μαζί τους ο Λεωνίδας Κακούρης και η Ελένη Καρακάση.

Η Δήμητρα Γαλάνη παίρνει τη σκυτάλη στις 18 Σεπτεμβρίου με τη συναυλία «Έρωτα εσύ…», έχοντας στο πλευρό της τους Κατερίνα Πολέμη, Ευστάθιο Δράκο.

Στις 20 Σεπτεμβρίου ο θίασος του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει τους «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη με τους Λυδία Κονιόρδου, Νίκο Καραθάνο, Αργύρη Πανταζάρα, κ.ά.

Κινηματογραφικές προβολές

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ταινίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος  οι οποίες προβάλλονται από 2 ως τις 21 Σεπτεμβρίου στον Θερινό Κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας.

2/9 «Περσεφόνη», σκηνοθεσία Κώστα Αθουσάκη (ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου)

5/9 «Ευτυχία», σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή

8/9 «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες», σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου

17/9 «Winona», σκηνοθεσία Αλέξανδρου Βούλγαρη

19/9 Προβολή ταινιών μικρού μήκους (ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου)

-«Electric swan» Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

-«Πατησίων Avenue» Θανάση Νεοφώτιστου

-«Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς»- Βασίλη Κεκάτου

21/9       «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών», σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

Ώρα  Έναρξης: 21.15

Χώρος: Θερινός Κινηματογράφος, Παραλία Ελευσίνας

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

Η έναρξη προπώλησης εισιτηρίων θα ανακοινωθεί στο site aisxylia.gr

-Κ.Ε.Π. Ελευσίνας, Δευτ.-Παρ. 9.00-20.00 και Σαβ. 9.00-13.00.

-Διαδικτυακά μέσω viva.gr

-Κ.Ε.Δ.Ε., Παγκάλου & Κίμωνος 11 Ελευσίνα, Δευτ.-Παρ. 9.00-14.00

Επισκεφθείτε το aisxylia.gr για περισσότερες πληροφορίες και επιβεβαίωση του οριστικού προγράμματος του Φεστιβάλ.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2020

 

Δευτέρα 24/8  

Φωτεινή Δάρρα

Συνδιοργάνωση με Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων

ΜΟΥΣΙΚΗ

Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας

Είσοδος ελεύθερη Αποκλειστικά με δελτίο εισόδου

Ώρα έναρξης: 20.30

Τετάρτη 26/8  

"Άνθρωποι στο χρόνο"

Ασπασία Σταυροπούλου

Εγκαίνια γλυπτικής εικαστικής εγκατάστασης

 

Επιμέλεια Νάντια Βλαχοπούλου

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Παλαιό Ελαιουργείο

Είσοδος ελεύθερη

Ώρα εγκαινίων: 20.30

 

Διάρκεια 26.8-20.9

Καθημερινά

20.00-23.00

Παρασκευή 28/8  

 

Σωκράτης Μάλαμας

Acoustic

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Παλαιό Ελαιουργείο

Γενική είσοδος: 8€, Μειωμένο: 5€

Ώρα έναρξης: 20.30

Σάββατο 29/8  

The Blank

Ενότητα "Συστήνει"

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Παλαιό Ελαιουργείο
Γενική είσοδος: 5 €,Ώρα έναρξης: 20.30
Κυριακή 30/8 Αντιγόνη Ομάδα Σημείο Μηδέν

Σκηνοθεσία: Σάββα Στρούμπου

ΘΕΑΤΡΟ

Παλαιό Ελαιουργείο

Γενική είσοδος: 8€, Μειωμένο: 5€

Ώρα έναρξης: 20.30

Δευτέρα 31/8 Νατάσσα Μποφίλιου

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Παλαιό Ελαιουργείο

Γενική είσοδος: 8€, Μειωμένο: 5€

Ώρα έναρξης: 20.30

 

 

 

Τρίτη

 

 

1/9  

Δημήτρης  Ζερβουδάκης - Γεωργία Νταγάκη

 

Openingact: ΜπάμπηςΤζανιδάκης&theBand

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Παλαιό Ελαιουργείο
Γενική είσοδος: 8€, Μειωμένο: 5€Ώρα έναρξης: 20.30
Τετάρτη 2/9 Περσεφόνη

 

Σκηνοθεσία Κώστα Αθουσάκη

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Θερινός Κινηματογράφος

Είσοδος Ελεύθερη  Αποκλειστικά με δελτίο εισόδου

Παραλία Ελευσίνας

Ώρα έναρξης: 21.15

Πέμπτη 3/9 Λυσιστράτη του Αριστοφάνη- Εθνικό θέατρο

Σκηνοθεσία: Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου

ΘΕΑΤΡΟ

Παλαιό Ελαιουργείο

Γενική είσοδος: 8€, Μειωμένο: 5€

Ώρα έναρξης: 20.30

Παρασκευή 4/9  

Ως την άκρη του κόσμου της Μαρίας Παπαγιάννη

 

Μουσική: Θάνου Μικρούτσικου

 

Σκηνοθεσία: Σπύρου Χατζηαγγελάκη

ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Παλαιό Ελαιουργείο

Είσοδος: 0 €

Αποκλειστικά με δελτίο εισόδου

Ώρα έναρξης: 20.30

Σάββατο 5/9 Ευτυχία


Σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Θερινός Κινηματογράφος

Γενική Είσοδος: 5€

Παραλία Ελευσίνας

Ώρα έναρξης: 21.15

Κυριακή 6/9  

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Live Looping

Συμμετέχει η Κόρα Καρβούνη

ΜΟΥΣΙΚΗ

Παλαιό Ελαιουργείο

Γενική είσοδος: 8€, Μειωμένο: 5€

Ώρα έναρξης: 20.30

Δευτέρα 7/9  

Ελευθερία Αρβανιτάκη- Γιάννης Κότσιρας

ΜΟΥΣΙΚΗ

 

Παλαιό Ελαιουργείο
Γενική είσοδος: 8€, Μειωμένο: 5€Ώρα έναρξης: 20.30
 

Τρίτη

 

8/9

 

Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες


Σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

 

Θερινός Κινηματογράφος

Γενική Είσοδος: 5€

Παραλία Ελευσίνας

Ώρα έναρξης: 21.15

Τετάρτη 9/9  

 

Όρνιθες του Αριστοφάνη Κ.Θ.Β.Ε.

 

Σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα

ΘΕΑΤΡΟ

 

Παλαιό Ελαιουργείο
Γενική είσοδος: 8€, Μειωμένο: 5€Ώρα έναρξης: 20.30
Πέμπτη 10/9  

Όρνιθες - Η πολιτεία των πουλιών

 

Ομάδα Μαγικές σβούρες

 

Σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη

ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Παλαιό Ελαιουργείο

Είσοδος: 0 €

Αποκλειστικά με δελτίο εισόδου

Ώρα έναρξης: 20.30

Τετάρτη 16/09 Κώστας Μακεδόνας- Ρίτα Αντωνοπούλου

 

Τα Λογοκριμένα

 

Μαζί τους ο Λεωνίδας Κακούρης και η Ελένη Καρακάση

ΜΟΥΣΙΚΗ

Παλαιό Ελαιουργείο
Γενική είσοδος: 8€, Μειωμένο: 5€Ώρα έναρξης: 20.30
Πέμπτη 17/09 Winona

 

Αλέξανδρου Βούλγαρη

 

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Θερινός Κινηματογράφος

Παραλία Ελευσίνας

Ώρα έναρξης: 21.15

Παρασκευή 18/09 Δήμητρα Γαλάνη Ευστάθιος Δράκος Κατερίνα Πολέμη

ΜΟΥΣΙΚΗ

Παλαιό Ελαιουργείο
Γενική είσοδος: 8€, Μειωμένο: 5€Ώρα έναρξης: 20.30
Σάββατο 19/9 Προβολή ταινιών μικρού μήκους

*   Electric swan-Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

 

*   Πατησίων Avenue - Θανάση Νεοφώτιστου

 

*   Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς- Βασίλη Κεκάτου

 

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

 

Θερινός Κινηματογράφος

Είσοδος ελεύθερη  Αποκλειστικά με δελτίο εισόδουΠαραλία Ελευσίνας

Ώρα έναρξης: 21.15

 

Κυριακή

 

20/9

 

Πέρσες  του Αισχύλου-  Εθνικό Θέατρο

Σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη

ΘΕΑΤΡΟ

 

Είσοδος με πρόσκληση Περιφέρεια Αττικής- Π.Ε. Δυτικής Αττικής

Ώρα έναρξης: 20.30

Δευτέρα 21/9 Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών


σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Θερινός Κινηματογράφος

Γενική Είσοδος: 5€

Παραλία Ελευσίνας

Ώρα έναρξης: 21.15