Φιλική Εταιρία

Αρχείο Παίχτηκε από 28/06/2021 έως 21/09/2021
στο Αθηνά
Διάρκεια: 90' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Γιώργος Κοζυράκης
Σκηνοθέτης: Άλεξ Λιακόπουλος
Σκηνογραφία: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμια: Γιάννης Παυλίδης
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Μουσική: Γιώργης Κοντοπόδης
Ερμηνεύουν: Γιώργης Κοντοπόδης , Νικόλας Μπράβος, Δημήτρης Τοπαλίδης, Κωνσταντίνος Πεσλής, Γωγώ Φάκου, Μαρσώ Φίλη, Klaidi Kagia

Περιγραφή

Η Marossoulis Productions παρουσιάζει το νέο έργο των Γιώργου Κοζυράκη – Νεκτάριου Παλαιολόγου αφιερωμένο στην Ελληνική επανάσταση του 1821, από την Δευτέρα 28 ΙΟΥΝΙΟΥ και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θερινό Θέατρο ΑΘΗΝΑ.

Περισσότερα

ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Φιλίας Ελληνικός Δεσμός Άλυτος

Οδησσός, 1814. Τρείς διανοούμενοι, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Εμμανουήλ Ξάνθος προσπαθούν να προσφέρουν στον σκλαβωμένο Ελληνικό λαό.

Αποφασίζουν να ιδρύσουν την ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Καταφύγιο τους γίνεται η αποθήκη του δημάρχου της Οδησσού Γρηγορίου Μαρασλή, ανθρώπου που προσέφερε πολλά στην πολιτική κατάσταση του τόπου του και τιμήθηκε πολλάκις στην Ιστορία.

Συζητήσεις, συγκρούσεις, προτάσεις, μυστικοί χαιρετισμοί και ο διάσημος όρκος της Φιλικής Εταιρείας είναι λίγα μόνο από αυτά που γνωρίζουμε για τις μαζώξεις που γίνονταν μυστικά, σε εκείνη την αποθήκη. Αποτέλεσμα εκείνης της ιστορικής βραδιάς; Τα θεμέλια για την επανάσταση του 1821.

Η μυσταγωγική τελετή, που αποτέλεσε το εφαλτήριο και την αρχή, ο όρκος των μελών της Φιλικής εταιρείας, που ψιθυρίστηκε απ τα χείλη όλων, όσων μυήθηκαν ως μέλη της, οι προσπάθειες τους να βρούν ηγέτη, ξεκινώντας απο τον Καποδίστρια, αναζητώντας για σειρά ετών μέλη που θα στελεχώσουν τον αγώνα, όταν θα έρθει η ώρα, η κούραση και το πείσμα τους είναι μερικά απ τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων αυτών στα 6 χρόνια που ακολούθησαν μέχρι να σημάνει ο ήχος της επανάστασης και η αρχή του αγώνα για την απελευθέρωση.

Η Ελισάβετ Υψηλάντη – Βακαρέσκου, μητέρα του πρίγκηπα Υψηλάντη, η λεγόμενη και ΄΄ μάνα της Επανάστασης ΄΄ , τι ρόλο έπαιξε πριν καν ο γιος της βγει να πολεμήσει τους Τούρκους στο πλευρό των Ελλήνων;

Η Ζωή, γυναικά του Γρηγορίου Μαρασλή , πόσο και πως βοήθησε στην επανάσταση, μέσα απ την αγάπη της για την Τέχνη, φιλοξενώντας θιάσους στο αρχοντικό της και προωθώντας τις πρώτες καλλιτεχνικές συντεχνίες αφυπνίζοντας την σκέψη των Ελλήνων, στα χρόνια που προετοιμαζόταν η επανάσταση;

Και η επιστροφή των Φιλικών στο ίδιο μέρος, 6 χρόνια μετά, λίγο πριν την έναρξη της επανάστασης. Οι έξι αυτοί άνθρωποι, θέτουν τους κομβικούς άξωνες και προετοιμάζουν το έδαφος για την μέρα που ξημερώνει για το έθνος των Ελλήνων.

Ένα έργο, για όλες τις ηλικίες, που μας μαθαίνει τις λεπτομέρειες της σπουδαίας ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και της σημαντικής συνεισφοράς της στην προετοιμασία του αγώνα κατά των Τούρκων, ξεκινώντας απ την πρώτη συνάντηση των 3 Φιλικών, φτάνοντας μέχρι και το 1820, ένα βήμα πριν την Ελληνική Επανάσταση, που θα φωτίσει όλα αυτά που δεν γνωρίζουμε για την προσφορά αυτών των ανθρώπων στον αγώνα για την λευτεριά του γένους.

Το έργο παρουσιάζεται από την Marossoulis Productions , το καλοκαίρι το 2021

Βοηθός Σκηνοθέτη Μαρσώ Φίλη
Φωτογραφίες Γιάννης Παυλίδης

Φωτογραφίες

22 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αξιόλογη προσπάθεια να φωτιστεί μία ιστορία που έχει μείνει ξεχασμένη στα σχολικά εγχειρίδια και πια είναι μόνο κατ’ όνομα γνωστή. Διέκρινα έναν κάπως ασθματικό ρυθμό στην εκφορά των διαλόγων, μάλλον ως απότοκο της προσπάθειας να χωρέσει το έργο στην δεδομένη χρονική διάρκεια. Ωστόσο αυτή η επιλογή του δίνει ρυθμό και δεν το αφήνει να κάνει κοιλιά ή να φανεί ότι πλατειάζει, παρότι ακουμπά πολλές πτυχές και πρόσωπα της ελληνικής ιστορίας. Ευχαριστούμε τη Θεατρομάνια που μας επέτρεψε μια θεατρική ανάσα εν μέσω πανδημίας!

 2. Παρακολούθησα την παράσταση χάρη στη Θεατρομάνια & την ευχαριστώ!
  Αξιοπρεπέστατη δουλειά, με φροντισμένο σκηνικό, ωραία κοστούμα & εξίσου ωραίες ερμηνείες από τους συντελεστές.Το θέμα γνωστό & οι ηθοποιοί χωρίς υπερβολές στην ερμηνεία μάς δίνουν την ατμόσφαιρα. Στην περίεργη περίοδο που ζούμε θάλεγα ότι το θέμα της παράστασης μάς αγγίζει ακόμη περισσότερο.
  Ευχαριστώ & πάλι & σίγουρα προτείνω να την δουν όσοι μπορούν.

 3. Πολύ ωραία παράσταση και με ιστορικά στοιχεία που αξίζει κάποιος να μάθει.
  Την παρακολούθησα την Τρίτη 20/7, που ήταν και η επίσημη πρεμιέρα της. Μετά το τέλος της οι ηθοποιοί στην είσοδο του θεάτρου ευχαρίστησαν τους θεατές και φωτογραφήθηκαν μαζί τους, γεγονός που προκάλεσε πολύ θετική εντύπωση.

 4. Πολύ διδακτική παράσταση καθώς πραγματευτεται σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της Ελληνικής Επανάστασης με τις προσεγμένες ερμηνείες φωτίζοντας λεπτομέρειες που ίσως είναι άγνωστες για τους περισσότερους θεατές. Ευχαριστούμε την Θέατρομάνια για τις προσκλήσεις!

 5. ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΎ ΚΑΛΉ ΠΑΡΆΣΤΑΣΗ ΜΕ ΩΡΑΙΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΑΠΌ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ. ΜΑΣ ΔΙΔΆΣΚΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΡΙΏΝ ΑΝΘΡΏΠΩΝ ΠΟΥ ΉΘΕΛΑΝ ΝΑ ΕΝΏΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΎΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΤΟΥΔ6. ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΤΗΝ ΘΕΑΤΡΟΜΆΝΙΑ ΠΟΥ ΈΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΊΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ

 6. Η παράσταση Φιλική εταιρεία ανεβαίνει φέτος στο θέατρο Αθηνά και πραγματεύεται την ιστορία της ομώνυμης εταιρείας. Αξιοπρεπής και διδακτική μας εισάγει στην έναρξη της Επανάστασης με αρχή το 1814 και την δημιουργία της από τους Έλληνες Ξάνθο, Σκουφά και Τσακάλωφ στην Οδησσό της Ρωσίας, ενώ εντύπωση στην πλοκή θα προκαλέσει και η επιμονή της μητέρας των Αλέξανδρου και Δημήτρη Υψηλάντη, πριγκίπισσας Ελισάβετ, να προσφέρει την περιουσία, ακόμη και την ζωή της για τον Αγώνα! Σίγουρα είναι μια από τις αδικημένες παραστάσεις του καλοκαιριού, καθώς μπορεί να διδάξει πολλά στον θεατή της και νομίζω μπορούν να την παρακολουθήσουν και μικρότερες ηλικίες, λαμβάνοντας με τον τρόπο τους το πνεύμα της Ελληνικής Επανάστασης. Δεν πλατιάζει καθόλου, όπως ίσως θα περίμενε κάποιος και την προτείνω ανεπιφύλακτα για όλους, ειδικά στους λάτρεις της ιστορίας! Ευχαριστούμε πολύ THEATROMANIA ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ!!!!

 7. Καταπληκτική παράσταση που σε μεταφέρει στην Οδησσό του 1814!!! Αισθάνεσαι σαν να είσαι στο ισόγειο κατάστημα του Μαρασλή και να μυήσε και εσύ στην Φιλική εταιρεία... Μαγική ατμόσφαιρα και μουσική που σε παρασύρει!!! Υπέροχα σκηνικά, φωτισμός, κουστούμια εποχής και άρτια σκηνοθεσία!
  Στο αριστουργηματικό αυτό κείμενο αποτυπώνεται όχι μόνο η ιστορία της Φιλικής εταιρείας αλλά οι αρχές οι αξίες και τα ιδανικά μιας άλλης εποχής που δυστυχώς σήμερα έχουμε απολέσει... Η δίψα για ελευθερία, ο ανιδιοτελής αγώνας της προσφοράς στο έθνος καθώς και το άδικο τέλος τους, που μας διδάσκει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Όλοι αυτοί οι ήρωες που προσέφεραν όλη την περιουσία τους στον αγώνα δυστυχώς πέθαναν πάμπτωχοι σε μία χώρα που δεν έχει μάθει να τιμά τους αγωνιστές αλλά ωστόσο κέρδισαν την υστεροφημία τους παραμένοντας πλούσιοι στο μυαλό και στην ψυχή μας!!!
  Ένα μάθημα ιστορίας που προσφέρεται απλόχερα από τους καταπληκτικούς αυτούς ηθοποιούς με τις άριστες ερμηνείες τους!!!
  Μια παράσταση που εξυψώνει το θέατρο και μας κάνει να το αγαπάμε ακόμα περισσότερο!!! ΌΛΟΙ πρέπει να την δουν.... για να μάθουν οι νεότεροι και να διδαχθούν οι παλαιότεροι!
  Ευχαριστώ από καρδιάς την θεατρομάνια που μου έδωσε την δυνατότητα να παρακολουθήσω την μοναδική αυτή παράσταση στο εξαιρετικό θέατρο Αθηνά!!!