Γέρµα - el cuerpo muerto

Αρχείο Παίχτηκε από 14/10/2022 έως 24/10/2022
στο Καλλιρρόης
Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Δραματουργική επεξεργασία: Αντώνης Περαντωνάκης
Σκηνοθέτης: Θωµαΐς Τριανταφυλλίδου, Αντώνης Περαντωνάκης (Συνεργασία στη σκηνοθεσία)
Φωτισμοί: Θωµαΐς Τριανταφυλλίδου
Μουσική σύνθεση: Λίνα Ζάχαρη
Ερμηνεύουν: Ιφιγένεια Καραµήτρου
Παίζουν μουσική: Λίνα Ζάχαρη

Περιγραφή

Η Αrte Libera παρουσιάζει την παράσταση Γέρμα - el cuerpo muerto βασισμένη στη Γέρμα του Φ. Γκ. Λόρκα σε διασκευή για μια ηθοποιό και έναν μουσικό.

Περισσότερα

Γέρµα: η στέρφα, η άκαρπη, η στείρα, η έρηµη.

Η λέξη «yermo», επίθετο της ισπανικής γλώσσας, προέρχεται από το λατινικό «eremus» που δεν είναι άλλο από το ελληνικό «έρηµος» που ενίοτε προφέρεται «έρµος» ή «γέρµος».
Η Γέρµα είναι µια νεαρή γυναίκα της ισπανικής υπαίθρου που παρά τις επίµονες προσπάθειες αδυνατεί να κάνει παιδί. Εγκλωβισμένη σε έναν γάμο που δεν επέλεξε και στις ηθικές αξίες της αγροτικής κοινωνίας, η µητρότητα γίνεται εμμονή οδηγώντας τη στον φόνο του άντρα της.

Με αυτό το βίαιο, αυτοκαταστροφικό στην πραγματικότητα, ξέσπασμα η ηρωίδα δραπετεύει από την κοινωνική καταπίεση και διακηρύσσει την επιθυμία της για µια ζωή χωρίς συμβατικές και ψυχοφθόρες σχέσεις.

Το έργο, που μαζί µε τον Ματωµένο Γάµο και Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλµπα καταρτίζουν την τριλογία της ισπανικής υπαίθρου του Φ. Γκ. Λόρκα, αν και γραμμένο το 1934, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο στην ουσία της προβληματικής του, αφού ακόμη και σήμερα η γυναικεία τεκνοποιία, ειδικά στη χώρα µας, παραμένει σοβαρή κοινωνική αγκύλωση αποτελώντας σημείο στιγματισμού και καταπίεσης.

Η συγκεκριμένη διασκευή του έργου για µια ηθοποιό εστιάζει στις μεταβάσεις της ηρωίδας που ως σώμα τραγωδίας προχωρά ως την αυτοκαταστροφική κορύφωση φωτίζοντας διαχρονικά τον / την άνθρωπο που αποκλείεται από την ελευθερία, τη ζωή, τον έρωτα.

Η παράσταση έκανε πρεµιέρα το καλοκαίρι στο 2ο Φεστιβάλ Κρήτης σηµειώνοντας τεράστια επιτυχία.

Οργάνωση παραγωγής: Arte Libera

Φωτογραφίες