Γεύση από μέλι

Αρχείο Παίχτηκε από 06/11/2021 έως 30/01/2022
στο Αγγέλων Βήμα
Συγγραφέας: Shelagh Delaney
Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθέτης: Σταύρος Στάγκος
Σκηνογραφία: Χρήστος Μπαλαγιάννης – Μάριος Μποβολής
Κοστούμια: Χρήστος Μπαλαγιάννης – Μάριος Μποβολής
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Μουσική: Λάκης Χαλκιόπουλος
Ερμηνεύουν: Ζωή Ναλμπάντη, Διονυσία Μπαλαμώτη, Βασίλης Χατζηδημητράκης, Δημήτρης Δαμιανός Παπαλάμπρος, Γιάννης Αρτεμισιάδης

Περιγραφή

Το έργο A Taste of Honey (Γεύση από Μέλι) είναι μία συναρπαστική απεικόνιση των τρωτών σημείων και των δυνάμεων της γυναικείας φύσης και του πνεύματος σε έναν στερημένο και ανήσυχο κόσμο. Ταυτόχρονα, είναι μια ρεαλιστική όσο και κεφάτη απεικόνιση - καθρέφτης της ζωής της λούμπεν εργατικής τάξης στην μεταπολεμική Βρετανία.

Περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ

Η Shelagh Delaney έγραψε την ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΜΕΛΙ στα δεκαεννιά της, το 1958. Ένα έργο-ποταμό που μιλάει γενναία, αυθόρμητα και απλά για πολλά ταμπού της κοινωνίας τότε, αλλά και σήμερα: την ομοφυλοφιλία, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις ανύπαντρες μητέρες, την απουσία του πατέρα, τις σχέσεις γυναικών με άντρες νεότερους ή άλλου χρώματος, τον αλκοολισμό, την εγκυμοσύνη ανήλικων κοριτσιών εκτός γάμου.

Το έργο αφηγείται την ιστορία της Τζο, ενός δεκαεπτάχρονου κοριτσιού της εργατικής τάξης και της Έλεν, της αλκοολικής μητέρας της, μιας σεξουαλικά ακόρεστης νέας γυναίκας. Οι δυο τους ζουν μόνες από πάντα. Τώρα, αλλάζουν σπίτι για μιαν ακόμη φορά, μετακομίζοντας σε ένα ακόμη άθλιο παράπηγμα δίπλα στα σφαγεία. Η Έλεν αφήνει μόνη την Τζο, όταν νομίζει πως βρίσκει την ευκαιρία της ζωής της στον γάμο με έναν άντρα πολύ νεότερό της, τον επίσης αλκοολικό Πήτερ, ευκατάστατο πωλητή αυτοκινήτων. Η Τζο αναζητά την συντροφικότητα σε μιαν άγουρη σχέση με έναν περαστικό μαύρο ναύτη και μένει με «ενθύμιο» μιαν εγκυμοσύνη. Ολομόναχη και πάλι, όταν ο ναύτης φεύγει, περιμένει το παιδί της, ζώντας μιαν ουσιαστική σχέση με τον Τζεφ, έναν γκέι σπουδαστή τέχνης. Αλλά η Έλεν επιστρέφει…

Η Γεύση από Μέλι, καταγράφει ολοζώντανα, με κατανόηση και χιούμορ, την ασφυξία, την ελπίδα και τον αγώνα των ηρώων να ξεφύγουν, με τον τρόπο του ο καθένας, από το κοινωνικό περιθώριο. Ταυτόχρονα, σχολιάζει καυστικά, με φρέσκια ματιά και έντονη αμφισβήτηση τις καθιερωμένες θέσεις της κοινωνίας για την τάξη, τη φυλή, το φύλο το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των νέων στον μεταπολεμικό, αλλά και στον σύγχρονο κόσμο. Και παραμένει ένα έργο που σπάζει όλα τα σύνορα και νικάει με το σπαθί του τον Χρόνο.

Επιλογή Δραματολογίου - Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου            Βοηθός Σκηνοθέτη: Βαλεντίνα Κάντα

Φωτογραφίες: Ελένη Φράγκου

Το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ στο σύνολό του είναι χώρος COVID FREE. Είσοδος με πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και δελτία ταυτότητος. Τηρούνται αυστηρά όλα τα Πρωτόκολλα Υγειονομικής Προστασίας, με γνώμονα την προστασία κοινού και προσωπικού από την εξάπλωση του κορωνοϊού (COVID – 19).

Φωτογραφίες