Γκιακ

Αρχείο Παίχτηκε από 03/02/2023 έως 09/04/2023
στο 104
Συγγραφέας: Δημοσθένης Παπαμάρκος
Διασκευή: Κωσταντίνος Ντέλλας
Σκηνοθέτης: Κωσταντίνος Ντέλλας
Σκηνογραφία: Μάρθα Φωκά
Κοστούμια: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής
Μουσική: Αλέξανδρος Κτιστάκης (Ηχητικό Περιβάλλον-Μουσική)
Κίνηση: Μαρίζα Τσίγγα
Ερμηνεύουν: Αντώνης Χρήστου, Γιώργος Σύρμας, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Ευθύμης Χαλκίδης

Περιγραφή

Το βραβευμένο ΓΚΙΑΚ του Δημοσθένη Παπαμάρκου, ένα από τα σημαντικότερα δείγματα νεοελληνικής λογοτεχνίας, παρουσιάζεται στο Θέατρο 104 από τις 3 Φεβρουαρίου έως τις 9 Απριλίου 2023 σε διασκευή και σκηνοθεσία Κωσταντίνου Ντέλλα.

Περισσότερα

Γκιακ στην αρβανίτικη διάλεκτο σημαίνει αίμα, συγγένεια εξ αίματος, έγκλημα αίματος, αντεκδίκηση, βεντέτα, φυλή.

Ο λασπωμένος κόσμος του ανδρικού λόγου τιμής της συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου ζωντανεύει στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104 και μας φέρνει αντιμέτωπους με τις έννοιες του ηρωισμού, του αρσενικού προσώπου της βίας, αλλά και με το τραύμα του πολέμου.

Οι ήρωες του ΓΚΙΑΚ, βετεράνοι της Μικρασιατικής Εκστρατείας, συνυπάρχουν σκηνικά όχι μόνο ως φιγούρες παλιότερων εποχών, αλλά ως μετέωρα πρόσωπα σε μια αλληλουχία που διατρέχει τις γενιές και θέτει τους κανόνες και τα εργαλεία της αρρενωπότητας ως τις μέρες μας.

Δέσμιοι του ρόλου που τους δόθηκε ως φύλακες της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας, τα άλλοτε περήφανα ευζωνάκια της Μικρασιατικής Εκστρατείας επιβιώνουν ξεχασμένα, αφού επιτέλεσαν το έργο τους, προσπαθώντας να βρουν την ταυτότητά τους, να κατευνάσουν τις ορμές τους και να κρύψουν τις ρωγμές τους, ακόμα και μεταξύ τους.

Σε ένα under construction «καταφύγιο» που έχουν φτιάξει οι ίδιοι για να ξεφύγουν από την πραγματικότητα που συντηρεί την εικόνα του ήρωα αλώβητη και του άντρα αλύγιστη, έρχονται αντιμέτωποι με τα φαντάσματα και το εθνικό φαντασιακό της επίσημης ιστορίας, αλλά και με έναν διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο που απαιτεί τη συμμετοχή τους ως πατέρες, γιοι, σύζυγοι, αδελφοί, δηλαδή ως αρσενικά που «πληρούν τις προϋποθέσεις».

Κυρίως, όμως, έρχονται αντιμέτωποι με τον ίδιο τους τον εαυτό και την παραδοχή ότι με αφορμή και πρόσχημα μια ιδέα χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποίησαν.

Οι ήρωες του ΓΚΙΑΚ δεν εμπιστεύονται εύκολα.

Ζουν σε μια επανάληψη και δεν μιλάνε πολύ.

Όταν φτάσουν στο σημείο να μιλήσουν σημαίνει ότι δεν αντέχουν άλλο να στοιβάζουν μέσα τους σιωπή και τα λένε όλα με μια ανάσα.

Και αυτό γίνεται άπαξ.

Σχεδιασμός Φώτων Φωτογραφίες/Video: Παναγιώτης Λαμπής

Διδασκαλία νοηματικής γλώσσας: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαντώ Κατσούγκρη

Γραφιστική Επιμέλεια: Another Point of View

Επικοινωνία: Μαρίνα Σακελλαρίου

Διεύθυνση Παραγωγής: Ομικρον3

Παραγωγή: Dart The Art Society

Για να παρακολουθείτε τις ενημερώσεις σχετικά με την παράσταση ακολουθήστε τη στα Social Media:

FB Event

IG: @gkiak_ & d.art_society

FB: D’ Art - The Art Society

Φωτογραφίες