Γυάλινος κόσμος

Συγγραφέας: Τεννεσί Ουίλιαμς
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος 
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Καραντζάς
Σκηνογραφία: Ελένη Μανωλοπούλου 
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη 
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Ερμηνεύουν:

Διανομή:
Μπέτυ Αρβανίτη: Αμάντα Γουίνγκφιλντ
Χάρης Φραγκούλης: Τομ Γουίνγκφιλντ
Eλίνα Ρίζου: Λώρα Γουίνγκφιλντ
Έκτορας Λιάτσος: Τζιμ Ο΄ Κόννορ

Περιγραφή

Η Μπέτυ Αρβανίτη στην πρώτη της συνάντηση επί σκηνής με έναν από τους πλέον ταλαντούχους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, το Δημήτρη Καραντζά, πρόκειται να παρουσιάσει την προσεχή θεατρική περίοδο, το Γυάλινο κόσμο, του Τεννεσί Ουίλιαμς.

Περισσότερα

Το έργο γράφτηκε το 1944 και παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά στο θέατρο Civic στο Σικάγο. Αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Ουίλιαμς. Ο Αμερικανός συγγραφέας σε πολλά από τα έργα του ενσωματώνει στοιχεία της δικής του προσωπικής ζωής κι εκείνης των παιδικών του χρόνων με την οικογένειά του.

Ο Γυάλινος κόσμος θεωρείται το πιο αυτοβιογραφικό του.

το σκηνικό είναι μνήμη(...),

το έργο είναι μνήμη (...),

στη μνήμη όλα συμβαίνουν στη μουσική. Tεννεσί Ουίλιαμς

«Η παράσταση επιχειρεί να φωτίσει εκτενώς αυτή ακριβώς τη διαδικασία, της ανάσυρσης που σημειώνει ο συγγραφέας στον πρόλογό του. Ο παρών χρόνος, ένας συγκεκριμένος χρόνος του παρελθόντος που επιστρέφουν τα πρόσωπα του έργου για να ξανά αντιμετωπίσουν το τραύμα τους και ένα ακόμα βαθύτερο- ευτυχέστερο – παρελθόν στο οποίο ανατρέχουν ως καταφύγιο. Μ αυτή τη δομή και με πολύ καινοτόμες  - ακόμα – σκηνικές επιλογές ο Ουιλιαμς δημιουργεί ένα εντελέστατο δράμα για την ύπαρξη και την ίδια τη λειτουργία του θεάτρου. Ένας κατασκευασμένος ρεαλισμός μουσικής δομής, που επιχειρεί να συνομιλήσει με τις απαρχές της θεατρικής πράξης» σημειώνει ο Δημήτρης Καραντζάς.

Συνεργάτης στη δραματουργία: Θεοδώρα Καπράλου
Βοηθός Σκηνοθετη: Γκέλυ Καλαμπάκα
Φωτογραφίες: Eλίνα Γιουνανλή

 

Φωτογρφαίες από πρόβες:

photo credit Γκέλλυ Καλαμπάκα

Φωτογραφίες

Βίντεο